V Troji se představí flóra nejsušších oblastí planety. Botanická zahrada Praha zahajuje výstavu jedovatých sukulentů

Botanická zahrada hl. m. Prahy 17. června 2021 zahájila další tradiční výstavu, tentokrát výstavu sukulentních rostlin s názvem Co Maryša ještě neznala aneb Jedovaté sukulenty. Název odkazuje na téma letošní sezóny trojské zahrady, kterým je jedovatost. V expozici Svět sukulentů se do 11. července 2021 mohou návštěvníci zblízka seznámit se zabijáckými a přitom krásnými pryšci, adénii a pachypodii, ale i dalšími známými sukulentními rostlinami. Výstavu zahájila trojská zahrada s dětmi z projektu Fondu ohrožených dětí Klokánek, které si spolu s kurátorkou výstavy RNDr. Evou Smržovou a ředitelem botanické zahrady Bohumilem Černým vytvořily vlastní exponát. Součástí akce, která se koná v expozici Svět sukulentů, je tradičně i pěstitelská poradna a prodej.

Výstava jedovatých sukulentů v Botanické zahradě

„V rámci výstavy sukulentů a cykasů seznamujeme naše návštěvníky s další částí našich sbírek, a to kolekcí sukulentních rostlin. Většinu jsme jich získali prostřednictvím expediční činnosti našich kurátorů, některé také díky naší spolupráci s botanickými zahradami v zahraničí. Moc děkuji Fondu ohrožených dětí a dětem z Klokánku, které spolu s námi výstavu zahájily, a rád bych je pozval k nám do botanické na častější návštěvy. Fond ohrožených dětí od nás obdrží šek na 300 vstupů, a to za symbolickou jednu korunu,“ říká Bohumil Černý, ředitel Botanické zahrady hl. m. Prahy

„Zahájení nové výstavy není naší první spoluprací s Botanickou zahradou hl. m. Prahy. Jsme rádi, že se těchto akcí mohou naše děti z Klokánků účastnit. Velmi děkujeme za vstupenky, které určitě využijeme. V současné době máme celkem 15 zařízení pro děti vyžadující okamžitou pomoc, ve kterých se staráme o více než 200 dětí v ohrožení. Návštěva Botanické zahrady hl. m. Prahy pro ně bude velkým příjemným zážitkem, schopným vytlačit z paměti ty staré smutné, které děti často ve svých životech zažívaly,“ říká Hanka Kupková, předsedkyně Fondu ohrožených dětí.

Jedovaté sukulenty v Botanické zahradě

Výstava sukulentů vás neotráví

Výstavu Co Maryša ještě neznala aneb Jedovaté sukulenty připravila kurátorka tropických rostlin RNDr. Eva Smržová. Je přední českou odbornicí na sukulenty a další tropické rostliny.

Významnými exponáty výstavy jsou různé druhy jedovatých pryšců (Euphorbiaceae). Nejvíce zástupců velké čeledi s 350 rody a 7500 druhy se nachází v tropech, ale vyskytují se i v mírném a subtropickém pásmu. Na výstavě se můžete seznámit s mnoha druhy této čeledi. „Mnohé pryšce se podobají kulovitým i sloupovitým kaktusům, i takové na výstavě najdete. Pryšce jsou ale také trnité keře a stromy s opadavými listy, keře a stromky, které mají hladké válcovité stonky a kmeny. Mezi pryšce patří též atraktivní pokojová rostlina nazývaná vánoční hvězda (Euphorbia pulcherrima),“ popisuje Eva Smržová. Všechny pryšce roní při poranění latex, který obsahuje jedovaté látky.

Výstava představí i nádherné pouštní růže z rodu Adenium. Výtažek z těchto rostlin se mimo jiné používá pro výrobu tzv. šípových jedů. Nebudou chybět ale ani klasičtí představitelé sukulentů, jako jsou kaktusy, tlusticovité rostliny a aloe.

„Jedovaté sukulenty mají v domácnosti oproti jiným jedovatým rostlinám z hlediska zabezpečení před zvědavými dětmi a domácími mazlíčky hned dvě výhody. Především mnoho z nich má trny. Už to většinou odradí od ochutnávky. A pokud trny nestačí, nastává chvíle pro chuť a ta je štiplavá, hořká a jinak odpudivá,“ doplňuje Smržová.

Výstava se koná od 18. června do 11. července 2021

V expozici Svět sukulentů bude výstava otevřená od 18. června do 11. července. Provází ji pěstitelská poradna a prodej. Po skončení dojde k obměně expozičního prostoru a představí se  jedovaté cykasy. K vidění budou i další exotické rostliny z celého světa. Návštěvu výstavy sukulentů doporučujeme spojit s přehlídkou tropických motýlů Motýli – Jedovatá krása ve skleníku Fata Morgana, kterou rovněž připravila kurátorka Eva Smržová. Do celé Botanické zahrady Praha lze vstupovat pouze hlavními vchody, které jsou otevřené denně od 9 do 19 hodin. Skleník Fata Morgana je otevřený od úterý do neděle od 9 do 19 hodin. Vstupenky je možné zakoupit přímo v pokladnách, s ohledem na komfort návštěvníků však botanická zahrada doporučuje zakoupit vstupenky on-line. Zájemci mohou rovněž navštívit nový e-shop botanické zahrady, kde jsou kromě vstupenek k dostání i dárkové předměty.

Více informací naleznete ZDE