V parku Na Pankráci v Praze 4 se seznámíte s Kořeny osobností

 Návštěvníci parku Na Pankráci v Praze 4 si mohou v průběhu září prohlédnout fotografickou výstavu v rámci unikátního projektu Botanické zahrady hl. m. Prahy Kořeny osobností. Výstava byla zahájena 1. září a potrvá až do konce měsíce. Kořeny osobností jsou unikátním vzdělávacím projektem, který představuje vzácné a ohrožené rostliny ve spojení s významnými osobnosti současného světa. Jeho součástí je i Stezka osobností, kterou zájemci naleznou právě v trojské botanické zahradě. Za dobu existence projektu se do něj zapojilo již 108 významných jmen. V rámci výstavy se zájemci mohou symbolicky setkat s Jiřím Menzelem, Václavem Havlem, Madeleine Albrigtovou, s manželi Zátopkovými a dalšími osobnostmi ze světa vědy, sportu, umění a veřejného života.

Projekt Kořeny osobností vznikl ve spolupráci Botanické zahrady hl. m. Prahy a Dariny Miklovičové v roce 2009.

Otevírací doba Botanické zahrady
hl. m. Prahy

 

Venkovní expozice:

denně včetně svátků
9.00–19.00

Skleník Fata Morgana:

út–ne
9.00–19.00

Vinotéka sv. Kláry:

po–pá

13.00–21.00

so–ne, svátky
11.00–21.00

 

Za 12 let se do projektu Kořeny osobností zapojilo již 108 jmen, mezi kterými nechybí významní vědci, lékaři, státníci, filmaři, sportovci a umělci. Všech těchto lidí si nesmírně vážíme. Dovolím si říci, že tento projekt láká nejen domácí, ale i zahraniční návštěvníky. Městské části Praha 4 velmi děkujeme za podporu. Věříme, že výstava návštěvníky parku Na Pankráci zaujme a některé z nich přivede do naší zahrady. Během podzimu tu na ně, kromě Stezky osobností, čeká i řada pěkných akcí,“ uvádí Bohumil Černý, ředitel Botanické zahrady hl. m. Prahy.

 

„Je mi potěšením přivítat v parku Na Pankráci další výstavu, tentokrát projekt Botanické zahrady Praha spojující vzácné rostliny se vzácnými osobnostmi. Věřím, že tato expozice, kterou si budou diváci moci prohlédnout během celého září, potěší nejen nadšence do botaniky,“ řekl místostarosta pro kulturu a majetek Michal Hroza (TOP 09).

 
Mezi osobnosti, které v botanické zahradě v Troji „zanechaly“ své kořeny, byli zpěvačka Lucie Bílá, houslista Pavel Šporcl, zpěvák Karel Gott a také bývalý československý a český prezident Václav Havel. Na Stezce osobností nechybějí ani rostliny, které vysadili významní čeští sportovci jako Josef Masopust, Věra Čáslavská, Jan Železný, Štěpánka Hilgertová nebo proslulí čeští filmaři Miloš Forman, Jiří Menzel a Miroslav Ondříček. Své stopy tu zanechala i největší jména české medicíny – Bohdan Pomahač, Jan Pirk, Josef Koutecký a významní čeští neurochirurgové Benešovi. Nechybí ani významné osobnosti mezinárodního významu jako sir Nicholas Winton, Madeleine Albrightová nebo Jeho Svatost 14. dalajlama.

První a zatím poslední významnou osobností, která se do projektu trojské botanické zahrday zapojila v letošním roce je Lída Rakušanová. Je známá zejména jako hlasatelka Rádia Svobodná Evropa. Koncem 80. let 20. století se její hlas stal symbolem svobodného Československa. V průběhu letošního podzimu ještě přibydou v projektu další známá jména.

Sledujte dění v botanické zahradě na sociálních sítích (Facebook, Instagram, YouTube).

Novinky a další informace najdete také na www.botanicka.cz