V Klášteře Borovany si můžete prohlédnout železniční vagony i modelovou železnici

Vydali jsme se na nostalgickou parní jízdu do Gmündu v Dolním Rakousku. Protože se zajímáme o železniční tratě, zastavili jsme se cestou v  Klášteře Borovany, kde nás zaujala především jeho expozice“ Z Borovan vlakem tam a zpátky“.  Expozice věnovaná železnici se nachází v podkroví někdejší hospodářské budovy kláštera. Borovany leží na trati spojující České Budějovice a České Velenice (Gmünd). Tato trať vznikla jako jeden z úseků slavné Dráhy císaře Františka Josefa a pro   městečko Borovany měla zcela klíčový význam. První vlak přijel do Borovan 21. 5. 1869.

Kupé historického osobního vagonu

Expozice seznámí návštěvníka s historií železnice KFJB v úseku České Velenice – České Budějovice. Do minulosti vás vrátí dva osobní historické vagony, kde se můžete posadit a vyzkoušet si, jak se v takovém vagonu cestovalo. Možná vás překvapí, že v sousedním kupé cestuje dáma s husou v košíku. Aby vám cesta lépe ubíhala, vyberete si na displeji umístěném v okně vagonu dokument o některých železničních tratích. Když potom z vagonu vystoupíte a porozhlédnete se po expozici, budete mít stále co objevovat.

Návštěva kanceláře výpravčího

Komu z cestujících se třeba poštěstí vstoupit do kanceláře výpravčího z doby první republiky. Uvidíte zde trezor na ceniny, zásobník na kartonové jízdenky zvaný ternion, zařízení na označování kartonových jízdenek. Pocit, že jste vstoupili do „skutečné“ kanceláře výpravčího navozuje výhled z okna, kdy vidíte koleje a lokomotivy.

Historie železniční stanice Borovany

Naproti kanceláře výpravčího si na informačních tabulích prohlédnete fotografie věnované historii železniční stanice Borovany. Vedle kanceláře si můžete prohlédnout řadu exponátů, které přiblíží práci železničářů v minulých dobách.

Modelová železnice

Na konci místnosti vás určitě zaujme červenobílá závora, jakou známe z chráněných železničních přejezdů. Když přistoupíte blíže, vy i vaše děti se rádi na chvíli zastavíte u modelové železnice, která představuje místní trať a budete pozorovat projíždějící vláčky. Můžete zde vidět nádražní budovu a část areálu v Borovanech, zastávku v Radosticích u Trocnova i nádražní budovu v Trocnově. Když budete pozorně hledat, najdete na modelu ještě mnoho dalších zajímavostí.

Překvapení pro zvídavé děti  i pro dospělé

Na děti bylo v této expozici pamatováno nejen modelovou železnicí ale také interaktivním koutkem , kde si mohou vyzkoušet svoje znalosti a  nejrůznější výukové hry. Když si dospělí prohlédnou modely ve vitrínách a fotografie věnované historii železničních stanic, určitě se zvědavě zastaví u malé uzavíratelné kabiny. Tady si totiž mohou přehrát nejrůznější zvuky spojené s provozem vlaků a se železnicí a hádat k jaké činnosti se zvuk, který jste zrovna slyšeli vztahuje. Je to opravdu někdy hodně napínavé.

Mapa Dráhy císaře Františka Josefa

Než expozici opustíte, určitě se rádi ještě zastavíte u dobové mapy, kde si můžete zvolit jednotlivé úseky tratí Dráhy císaře Františka Josefa a na mapce se příslušný úsek rozsvítí.

Na expozici se podílí celá řada institucí např. Národní technické muzeum v Praze, Jihočeské muzeum v Českých Budějovicích, Regionální muzeum v Českém Krumlově, České dráhy, Správa železniční dopravní cesty, sběratelé, modeláři a další nadšenci a milovníci mašinek. část expozice je hrazena z projektu Interreg. 

 

Otevírací doba expozice:

  • květen, červen: sobota – neděle 10 – 16 hodin (úterý – pátek na objednání)
  • červenec, srpen: úterý – neděle 10 – 17 hodin
  • září: úterý – neděle 10 – 16 hodin (úterý – pátek na objednání)

Rezervace a prodej vstupenek zajišťuje:

Informační centrum města Borovany (klášter)

Více informací naleznete na: www.borovansko.cz

 

Augustiniánský klášter v Borovanech

 

Klášter byl založen roku 1455 Petrem z Lindy, za působení Rožmberků byl klášter zrušen. Znovu obnoven byl v roce 1631 péčí císaře Ferdinanda III. V polovině 18. století byla přistavěna Škapulířová kaple a reprezentační prelatura. V roce 1785 byl klášter zrušen císařem Josefem II., objekt prelatury (zámku) vlastnili do roku 1939 Schwarzenbergové.

 

Velmi příjemná je procházka v zahradách kláštera. Můžete se zastavit v borůvkové zahradě nebo v zahradě květů. Posadit se nad šálkem kávy  a výborným zákuskem máte příležitost v kavárně Zámek.