Surikaty nedočkavě vyhlíží první návštěvníky, dočkají se už v sobotu

Prvních návštěvníků po konci dlouhé nucené uzavírky už se nemohou dočkat zvířata ani ošetřovatelé v táborské zoologické zahradě. Ta je v tomto ročním období běžně otevřená pouze o víkendech, své brány proto pro veřejnost proto po další koronavirové pauze poprvé otevře tuto sobotu. Meteorologové na víkend hlásí výrazné oteplení, návštěva rozlehlého přírodního areálu ZOO Tábor tak může být příjemným strávením druhého adventního víkendu. Na rozdíl od jistě přeplněných nákupních center totiž zoo nabídne dostatek prostoru k poklidnému rozjímání uprostřed přírody. Milovníci zvířat se zase mohou těšit na spoustu zvířat, která jsou aktivní i těchto nízkých teplotách. Návštěvníky už nedočkavě vyhlíží například táborské surikaty, které díky své hravosti a neposednosti patří k nejoblíbenějším obyvatelům táborské zoo. Hlavně děti u jejich výběhu vždy stráví dlouhé chvíle.


Věděli jste, že surikaty vlnkované chované v ZOO Tábor žijí běžně ve velkých skupinách čítajících až desítky členů? Tyto skupiny jsou přísně hierarchizované, v čele stojí dominantní pár, který jediný má právo se rozmnožovat. Všechny ostatní surikaty jsou jim podřízené, přičemž každá plní konkrétní úkol. Třeba surikata stojící na vyvýšeném místě, která vypadá, jako by se předváděla před objektivy fotografů, má ve skutečnosti velmi důležitý úkol – je na stráži a hlídá, jestli se neblíží nějaké nebezpečí. Jiná surikata pak má za úkol shánět potravu, další se stará o potomstvo a jejich výchovu, jiné hloubí a vylepšují nory. Tohle a mnohem více se dočtete na infotabuli umístěné přímo na výběhu surikat.

Pokud se vám tyto drobné roztomilé šelmy zalíbily, můžete se stát jejich adoptivními rodiči. Adoptovat můžete i všechna ostatní zvířata z táborské zoo, případně můžete jejich adopci darovat někomu jako vánoční dárek. Stačí se podívat na web ZOO Tábor www.zootabor.eu, kde naleznete všechny potřebné informace. Co takhle někoho překvapit své přátele a blízké živým a přitom nenáročným dárkem? Je jedno, jestli půjde o roztomilou surikatu nebo majestátního zubra. Pomoc přivítají všechna zvířata. Jako vánoční dárek se hodí také poukaz na některý ze zážitkových programů, například Noc v zoo nebo Jeden den ošetřovatelem. Přes e-shop zoo lze koupit i její suvenýry či některou ze zajímavých knih. Podpořit ZOO Tábor, která kvůli letošnímu dvojímu zavření pro veřejnost přišla o podstatnou část svých příjmů, můžete nově také na platformě HitHit.com.