Šípkový podzim v Zoo Ostrava

Letos už podvanácté vyhlašuje ostravská zoologická zahrada soutěž ve sběru podzimních plodů – Šípkový podzim. Od zahájení soutěže, do níž se zapojují převážně dětské kolektivy, se pro zoo nasbíralo už přes 15 tun plodů! Nejvíce bylo žaludů, které v zoo pravidelně zpestřují jídelníček jelenům, medvědům či prasatům. Sušené šípky či jeřabiny chutnají zase plodožravým ptákům. Cílem akce je také upozornit na to, že sběrači nemají do zoo nosit kaštany, resp. plody jírovce maďalu. Chovaná zvířata tyto plody nekonzumují.

Které plody je možné sbírat? Do soutěže jsou zahrnuty:

  •    šípky (plody růže šípkové)
  •    jeřabiny (plody jeřábu obecného)
  •    žaludy (plody dubu)

Šípky musejí pocházet z divokých rostlin.

 

POZOR! Plody jírovce maďalu (známé pod pojmem KAŠTANY) do soutěže zahrnuty nejsou a zoo je ani nepřijímá. Chovaná zvířata tyto plody nekonzumují.

 

Pravidla soutěže:

Soutěžit mohou jednotlivci a dětské kolektivy (např. školní třídy, zájmové kroužky apod.)

Všechny plody musejí být důkladně usušeny a rozděleny podle druhů. Neusušené plody nebudou do soutěže zahrnuty. Plody je možné přinášet průběžně na vrátnici zoo až do 7. listopadu, kdy proběhne vyhlášení vítězů.

 

V rámci soutěže budou hodnoceny dvě kategorie:

  •    Kategorie 1: šípky a jeřabiny
  •    Kategorie 2: žaludy

 

Vyhlášení vítězů:

Vyhlášení vítězů probíhalo tradičně v areálu Zoo Ostrava v rámci akce Halloween a lampiónový průvod. S ohledem na aktuální situaci bude termín vyhlášení vítězům upřesněn dodatečně. V každém případě se nejpilnější sběrači mohou těšit na ceny v podobě návštěvy zákulisí zoo a na dárkové balíčky.

 

PŘEDEM DĚKUJEME VŠEM SBĚRAČŮM ZA JEJICH PÍLI!