Salaš Travičná je branou oskerušové stezky Strážnickem

Mnohými superlativy se může pochlubit jeřáb oskeruše – jedinečný strom Slovácka. Pokud chcete poznat tento starobylý ovocný strom, vyplatí se přijet na Strážnicko, kde najdete kromě jiného stovky let staré solitery, které od srpna do října plodí lahodné léčivé ovoce. Nejkrásnější stromy oskeruší Slovácka představuje oskerušová stezka na Strážnicku. Základní informace o oskeruši se dozvíte v malé expozici na rozhledně Travičná a více poznáte v oskorušovém arboretu na Salaši Travičná nad Tvarožnou Lhotou.

 

V malém skanzenu v přírodě na Salaši Travičná poznáte i ochutnáte plody typické pro Slovácko – nejen oskeruše, ale i moruše, dříny, břeky či mišpule. Oskeruše ale má mezi nimi výsostné postavení a na salaši je pěstována v řadě odrůd. Proto po uzavření Muzea oskoruší v obci, z důvodu špatného stavu budovy, je část expozice přemístěna na Travičnou. „Právě interaktivní expozici dokončujeme. Bude přímo v roubené budově salaše,“ informoval nový provozovatel areálu Jiří Pražák.

Turistický výletní areál se nachází pod rozhlednou Travičná. Je ukázkovou Přírodní zahradou, kde můžete navštívit soubor kopaničářských roubených staveb salaše, bylinkovou i zeleninovou zahrádku, a také atrakce pro malé i velké – průlezky, myší díru a králičí noru, oživené sochy zvířat aj. Každoročně se zde koná třetí víkend v září podzimní slavnost plodů oskoruší: Oskorušobraní.

V okolí jsou obnovené pastevní sady s výběhy pro ovce, krávy a koně. Můžete se tu v malém seznámit s krásou a bohatostí karpatské květeny luk a pastvin. Na děti čekají zvířátka – husy, kachny, králíčci, prasátko, ovce, kozy či pejsci. Areál už zahájil sezónu. Je otevřený o víkendech a v průběhu prázdnin bude turisty vítat denně mimo pondělí.

Na salaši vás navedou na další zajímavá místa na oskerušové naučné stezce, která je značena červeným šikmým pruhem a má 9 informačních panelů v krajině. Vede krajinou podhůří Bílých Karpat z Tvarožné Lhoty do Radějova, na vrch Žerotín, kde si můžete odpočinout a občerstvit na Hotařské bůdě  a  jet zpět do Tvarožné Lhoty. Na trase potkáte  monumentální památné stromy včetně největšího ovocného stromu Česka Adamcovy oskeruše, ale  i aleje mladých stromů, jichž byly v posledních letech vysázeny desítky.

Zdroj:slovacko.cz