Regionální den PID se tentokrát koná v Benešově u Prahy

Nenechte si ujít letošní první Regionální den PID. V sobotu 20. dubna 2024 v Benešově u Prahy. Kromě jízd historických vlaků nebo retro autobusů se můžete těšit i na bohatý doprovodný program. Na akci se také budou rozdávat slevenky na vstupné do pivovaru Ferdinand, na zámek Jemniště nebo třeba do Světa Škodovek.

Regionální den PID v Benešově u Prahy

V sobotu 20. dubna se uskuteční Regionální den PID v Benešově u Prahy. Centrem akce se stane železniční stanice a autobusový terminál. Téměř po celý den (od 10 do 17 hod.) se budou konat jízdy historickými autobusy, speciálními vlaky a těšit se můžete na bohatý doprovodný program.

Výstava nových kolejových vozidel ČD

K lákadlům akce patří výstava nových kolejových vozidel ČD pro Středočeský kraj v barvách PID (RegioPanter, RegioSpider) a výstava autobusů v prostorách terminálu. Zájemci se mohou svézt na pákové drezíně a děti si užijí skákací hrad nebo tvoření v dílničkách.

Nebudou chybět stánky se suvenýry s dopravní tematikou (Locomotif ad.), informační stánky pořadatelů a partnerů akce a samozřejmě občerstvení. Na nádraží v Benešově u Prahy bude také zpřístupněn Císařský salonek (bývalá luxusní čekárna pro následníka trůnu Františka Ferdinanda d´Este).

Vlaky:

  • historická elektrická jednotka řady EM 475.1 (Žabotlam) – jízdy zvláštními vlaky na trati Praha – Benešov u Prahy a zpět,
  • historický motorový vůz M 131.1 (Hurvínek) a M 240.1 (Singrovka) – jízdy zvláštními vlaky na trati Benešov u Prahy – Senohraby a zpět,
  • nasazení nové motorové jednotky RegioFox (847) v barvách PID na vybraných pravidelných spojích linky S99 Benešov u Prahy – Vlašim a zpět,
  • nasazení motorové jednotky RegioNova (814.2) v barvách PID na vybraných pravidelných spojích linky S98 Benešov u Prahy – Sedlčany a zpět.

Ve všech těchto vlacích platí tarif ČD, PID a OneTicket.

Autobusy:

Jízdy historickými autobusy na pěti linkách po zajímavých místech v okolí s odjezdy od autobusového terminálu v Benešově:

  • Škoda 706 RTO,
  • Karosa C 734,
  • Karosa B 961,
  • Ikarus 280.

Historické autobusy budou vozit návštěvníky akce zdarma.

  • Farmapark Soběhrdy – jednotné vstupné 250 Kč,
  • Pivovar Ferdinand – sleva 10 % na konzumaci v pivovarské restauraci,
  • zámek Jemniště – sleva 10 % na vstupné,
  • Svět Škodovek – sleva 50 % na vstupné.

Slevenky získáte v historických autobusech nebo u stánku PID.

V tento víkendový den bude také speciálně otevřen pro veřejnost zámek Líšno.

Vstupné na prohlídku interiérů a zahrad stojí 250 Kč (150 Kč pro dítě do 12 let), za vstupné pouze do zámeckých zahrad zaplatíte 150 Kč (50 Kč dítě do 12 let). Prodej vstupenek bude probíhat u vstupu do zámku (počet míst na prohlídku interiérů je omezen). Na vstup na zámek Líšno se slevenky nevydávají.

Další doprovodný program bude připraven na náměstí v Bystřici. Historické autobusy budou jezdit také na zámek Konopiště.

Změna nasazení vozidel a programu akce je vyhrazena.

Zdroj a foto : ČD Nostalgie