Přijďte se pobavit v 50. Bardejovský jarmark

Na konci srpna ulice krásného starobylého historického města Bardejova na čtyři dny opět ožijí nevšedním ruchem obchodníků, řemeslníků, umělců a návštěvníků 670. ročníku historického a 50. ročníku moderního Bardejovského jarmarku. Vrcholem budou čtvrteční vystoupení ADAM ĎURICA a KOLLÁR, v pátek vystoupí SYMPHOBIA, v pátek BILLY BARMAN, MODERN TALKING RELOADED, PILC C způsobí sobotní horečku a neděle vyvrcholí koncertem rockové legendy OLYMPIC.

Bardejovský jarmark

Od 24. do 27. srpna 2023 na ploše 4 800 m2 představí Bardejov marketérům širokou nabídku spotřebního zboží, pohostinské stánky s poctivými gurmánskými specialitami a občerstvením. Řemeslníci se svými výrobky zaplní „Alej řemesel“ a měly by zde být také zábavní atrakce a výstaviště. Pro návštěvníky veletrhu je připraveno mnoho doprovodných akcí. Nedílnou součástí letošního ročníku bude kulturní program různých hudebních žánrů – vystoupení folklorních souborů, hudebních skupin a uměleckých těles.

Bardejovský jarmark

Jubilejní veletrh čeká jubilejní účast

Ředitel Regionální organizace cestovního ruchu (OOCR) „ŠARIŠ“ – Bardejov Ing.  Radomír Jančošek říká:

„Město Bardejov jako hlavní organizátor této výjimečné obchodní, společenské a kulturní akce zve marketéry, ale i všechny návštěvníky k návštěvě města, ať už v den konání veletrhu nebo po jeho skončení. Jubilejní veletrh je spojen se zvučnými jmény účinkujících, kteří nepochybně přilákají desítky až statisíce návštěvníků. Koneckonců, pouze počet stánků dosáhne půl tisíce a bude zde více než tisíc prodejců. Na návštěvníky čekají čtyři dny hodování, hudby, tance a dobré nálady této výjimečné obchodní, společenské a kulturní události. V „Aleji řemesel“ představí řemeslníci své výrobky a bude zde mnoho doprovodných akcí – výstavy, zábavní atrakce a výstaviště, stejně jako dětský jarmark, který zaplní přilehlé ulice v centru města.“

Dodává, že jde o nejvýznamnější turistickou, zábavní, kulturní a obchodní akci na severovýchodním Slovensku. Bardejovský jarmark je fenomén, který nemá na Slovensku obdoby.  Klid, veřejný pořádek a dopravní kázeň během veletrhu zajišťují v úzké spolupráci členové Městské policie Bardejov a Okresního ředitelství PZ Bardejov. V době největšího rozkvětu bylo na veletrhu nasazeno 48 příslušníků městské policie a 69 policistů bardejovského policejního oddělení.

„Po výborném červenci však deštivé počasí přineslo na začátku srpna nečekaný klid. Naštěstí jsou na severovýchodě historické památky a muzejní expozice, které si můžete prohlédnout i za deštivého počasí. K dispozici jsou návštěvy dřevěných kostelů, muzeí, galerií, památek válečné historie ze středověku, památek z první a druhé světové války, přes poznávací výlety a návštěvy hradů či zámků. Restaurace a ubytovací zařízení poskytují slušný výběr a ceny i po zvýšení přijatelné. Stánky nechybí ani vodní radovánky, ať už vnitřní nebo otevřené,“ zve R.Jančošek.

Města plná kultury

Akce pořádané Bardejovskými lázněmi, a.s. a městem Bardejov spolu se stálým zázemím činí severovýchod Slovenska velmi atraktivním pro jednodenní, víkendovou a pobytovou turistiku jednotlivců, párů i rodin s dětmi. Bardejov je město plné památek UNESCO a spolu s veletrhem tvoří mimořádně atraktivní kombinaci na vrcholu léta. V době konání veletrhu jsou ubytovací zařízení v okrese vyprodána. Vítáni jsou zde nejen ubytovaní, ale i jednodenní návštěvníci. Z Prešova je to jen 40 minut (asi 40 km), z Košic 1 hodina (80 km), z Popradu 90 minut (100 km).

Alžbětínský den v Bardejovských kúpeloch

Návštěvníci Bardejovských kúpelov budou nadšeni 21.8. Alžbětinský den, 26.8.   Bardejovská heligónka a 1.10.2023 Hornošarišské slavnosti vína. V Bardejově se připravují na srpen PHEASANT KINEMATOGRAF 2023 a na září PONTES – BRIDGES OF UNDERSTANDING (Mezinárodní hudební festival ve městech UNESCO pod taktovkou rezidenčního orchestru).

Bardejovské kúpele
Foto: Cysnews
Foto Cysnews

Den lidových tradic a koláčů ve skanzenu ve Svidníku

Podobné je to i ve Svidníku. Zde se návštěvníci mohou těšit na 13.8. Rodinně připraven zábavně-zábavně, kulturní a sportovní program pro rodiny s dětmi, následuje 19.-20.8. Pivní dny Vermex (doprovodné soutěže, zábava pro děti i dospělé, country a lidová hudba, tombola a sídliště (lidová hudba, aktivity pro nejmenší, hudební hosté). Na 3.9. září se připravuje Dukelský běh míru (64. ročník jednoho z nejstarších běhů na Slovensku). A 10.9. se ve skanzenu ve Svidníku uskuteční Den lidových tradic a koláčů (u příležitosti Dnů evropského kulturního dědictví se uskuteční soutěže v pečení koláčů, výstavy, ukázky, prezentace tradičních řemesel a rusínských zvyků, ochutnávka primátorských pirohů).

 

Kam za poznáním

Bardejovské Kupele se nachází 5 km od Bardejova. Hosté si mohou vybrat ze dvou wellness komplexů. Větší Wellness Spa – bazénový a saunový svět je v hotelu Ozón a menší v kongresovém hotelu Alexander. Luxusní čtyřhvězdičkový kongresový hotel Alexander je tou nejlepší volbou pro kongresy, školení, semináře, workshopy, teambuildingy, obchodní jednání, ale i svatby a zábavy.

Město Bardejov se právem pyšní opakovanými prvenstvími v soutěži o nejkrásnější město Slovenska. Návštěvníci mohou obdivovat Radniční náměstí s nádhernými gotickými měšťanskými domy, baziliku minor sv. Egídia, s bývalou radnicí – první budovou renesance na Slovensku, ve které je umístěna expozice Šarišova muzea. Mezi klenoty patří Židovské předměstí – Stará synagoga v Bardejově. Stará synagoga byla prohlášena národní kulturní památkou v roce 1970, mikve a bet hamidraš v roce 2000. Ve stejném roce bylo historické centrum Bardejova spolu s židovským předměstím zapsáno na Seznam světového kulturního a přírodního dědictví UNESCO.

Bardejov Foto: Cysnews
Bazilika sv. Egídia Foto: Cysnews
park s fontánou Foto: Cysnews

 

památník holokaustu Foto: Cysnews

Válečná historie. Jedním z nejnavštěvovanějších míst v regionu je Památník na Dukle. Připomíná Karpatsko-dukelskou vojenskou operaci z podzimu 1944. V areálu Přírodovědného muzea i u silnice na Svidník je 55 kusů různé těžké bojové techniky. Pro děti je velmi lákavé, že se mohou dotknout a dokonce i vylézt na vojenské vybavení. Vojenské historické muzeum v Piešťanech (www.vhm.sk) provozuje Ústřední expozici Muzejního oddělení VHM ve Svidníku.

památník Dukla Foto: Cysnews
památník Dukla Foto Cysnews

Více informací naleznete ZDE

Foto: F. Mochnacký