Postupné uvolňování opatření a harmonogram pro zimní sezonu 2020/21 v Rakousku

Na tiskové konferenci rakouské federální vlády 2. prosince byl představen další postup pro období poté, co bude v Rakousku ukončen lockdown. Uvolňování opatření začne v pondělí 7. prosince.

Hotely a poskytovatelé ubytování

Hotely a další ubytovací zařízení zůstávají uzavřeny. Existují výjimky, například pro služební cesty, které nelze odložit. Od 7. ledna 2021 mohou provozovatelé ubytovacích zařízení otevřít za předpokladu dodržování omezení závisejících na stupni rozšíření nákazy.

 

Lanovky a vleky

Používání lanovek a vleků k rekreačním účelům je zakázáno do 23. prosince. Od 24. prosince mohou být lanovky a vleky opět využívány k volnočasovým aktivitám (v uzavřených kabinkách bude přepravní kapacita omezena na polovinu). Povinnost mít nasazenou roušku zakrývající ústa a nos platí také ve frontách a v prostorech kolem pokladen.

 

HraniceKlasifikace rizikových oblastí je založena na výskytu pozitivních případů koronaviru v posledních dvou týdnech. Návštěvníci, kteří přijíždějí z rizikových oblastí, musí nastoupit do desetidenní karantény. Po pěti dnech však mohou absolvovat test metodou PCR a pokud je výsledek testu negativní, karanténa končí. Pro pendlery a služební cesty budou existovat výjimky.

 

Gastronomie (včetně horských restaurací)Restaurace, bary a kavárny zůstávají zavřené. V době od 6 do 19 hod mohou být v provozu výdejní okénka (platí zákaz prodeje alkoholických nápojů). Provoz rozvážkových služeb je povolen v uvedené době. Od 7. ledna 2021 mohou restaurace otevřít, pokud to dovolí aktuální stupeň rozšíření nákazy.

 

SportVeškeré kontaktní a týmové sporty (například fotbal) jsou zakázány, krytá sportoviště zůstávají pro amatérské sportovce uzavřena. Venkovní sportoviště budou otevřena od 24. prosince. Individuální venkovní sporty (jako například sjezdové lyžování, běh na lyžích, bruslení, apod.) jsou tedy povoleny od 24. prosince s podmínkou dodržování příslušných hygienických nařízení. 

 

Akce

Akce jsou zakázány (včetně kulturních akcí, svatebních oslav, narozeninových večírků a vánočních trhů). Informace o případném dalším uvolnění opatření budou oznámeny přibližně za 10-14 dní.

 

Maloobchod a službyObchody a služby jsou opět otevřeny. Stále platí povinnost mít nasazenou roušku zakrývající ústa a nos. V prostorech pro zákazníky provozovatelé dodržují limit 10 m2 na osobu.

 

Veřejná prostranství

V zásadě platí následující pravidla: na veřejných prostranstvích jsou lidé, kteří nežijí ve společné domácnosti, povinni dodržovat rozestupy alespoň jeden metr. Při setkáních v uzavřených veřejných prostorech je třeba dodržovat rozestupy alespoň jeden metr a mít nasazenou roušku zakrývající ústa a nos.