Poreč a Novi Grad – dvě malebná městečka na pobřeží Istrie

Vydali jsme se na pár dní k moři na Istrijský polostrov. Během našeho pobytu jsme se zastavili ve městě Poreč a Novi Grad.

Poreč

Poreč je město na západním pobřeží Istrie, ležící  68 km západně od Rijeky a 50 km jižně od Terstu. Město je staré téměř 2000 let a rozkládá se okolo přístavu a severovýchodně od ostrova Sveti Nikola. Nejvýznamnější památkou je Eufráziova bazilika, která je  od roku 1997 zapsána v seznamu světového dědictví UNESCO. Byla pojmenována po svém zakladateli biskupu Eufráziu (491–515). Legendy praví, že zde byl biskupem Svatý Maur (je zřejmě považován i za patrona města). Původně gotický františkánský kostel (Istarska sabornica) v centru města byl přebudován později v duchu barokní architektury.

Již v roce 1845 byl vytištěn první turistický průvodce popisující město. Roku 1910 byl postaven první hotel Riviera. V současnosti jsou hotelové komplexy roztroušeny po pobřeží v délce 37 km. V letní sezóně ve městě a jeho okolí pobývá až 120 000 lidí. Mimo sezónu jezdí na víkendové pobyty turisté především z Chorvatska, Slovinska, Rakouska a Itálie.

Město je oblíbeným turistickým střediskem s bohatou historií. Jsou zde zbytky antických chrámů, domy a paláce ovlivněné benátskou gotikou i dalšími stavebními slohy. Ulice ve středu města odpovídají ulice římského castra. Na západním okraji Poreče se nacházelo římské forum a Neptunův chrám, jejich pozůstatky jsou dodnes dochovány.

Zdroj: Wikipedie

 

Poreč správní úřad

Procházka v historickém centru Poreče

My jsme nejprve vyhledali dobíjecí stanici, abychom během naší prohlídky města mohli dobít automobil. Nalezli jsme ji v blízkosti autobusového nádraží Arriva. Potom jsme se vypravili do centra města a do přístaviště, odkud vyplouvají lodě na nedaleký ostrov Sv. Nikoly. Prošli jsme se po nábřeží ulicí Obala Maršala Tita, kolem budovy Správního úřadu. Pokračovali jsme dále až k pozůstatkům Neptunova chrámu a archeologického naleziště Rimski forum. Potom jsme procházeli uličkami, ze kterých na nás dýchla atmosféra Itálie. Není divu vzhledem k historii města, které se v roce 1267  stalo prvním istrijským městem, které se rozhodlo stát součástí Benátské republiky, ve které pak setrvalo více než pět století.

Vstup do Eufráziovy baziliky

Ulice Eufrazijeva nás dovedla k Eufráziově bazilice, která je zapsána na seznamu světového dědictví UNESCO. Vstup do komplexu je zpoplatněn. Bazilika je ústřední budova Biskupského komplexu. Její počátky sahají až do 6. století, kdy její základ zde položil biskup Eufrazius. Na místě, kde se dnes nachází stál původně raně křesťanský kostelík postavený v 6. století. Biskup Eufrasius, který baziliku vybudoval, použil také kameny z tohoto kostela a proto se stavbě zachovaly bloky kvalitního marmarského mramoru.

Po prohlídce baziliky jsme došli na velké náměstí  Trg Slobode, kterému vévodí kostel  Crkve Gospe od Andela. Procházeli jsme se okolními uličkami, které byly navrženy tak, že i v horkém letním dni poskytovaly příjemný stín. Zaujaly nás stavby, které tento stín poskytovaly. Například Sinčicův palác, kde sídlí Regionální muzeum. Poté co jsme si prošli okolí přístaviště jsme se posadili do kavárny a vychutnali si šálek dobré kávy.

Náš automobil mezitím náš automobil načerpal energii a my jsme se pomalu vraceli do hotelového komplexu, abychom zbytek dne až do večera strávili na pláži.

Ostrov sv. Nikoly

Při procházkách po promenádě   kolem moře jsme se často zastavili v příjemném bistru Frai, kde jsme si mohli objednat z několika druhů čerstvých salátů a během jídla si užívat výhledu na moře . Došli jsme k zátoce Potunjer odkud se nám naskýtal krásný výhled na další městečko. Byl to Novi Grad a o dalším cíli naší cesty bylo rozhodnuto. Na zpáteční cestě jsme se zastavili v mini zoo u Horse Centar Lanterna.

 

Výhled na Novi Grad

Horse Centar Lanterna

Bistro Frai
Bistro Frai

Procházka městečkem Novi Grad

Naše cesta no města Novi Grad vedla po mostě Antenal. Zaparkovali jsme na parkovišti a ulice Murvi nás vedla dolů k moři. Prošli jsme se parkem Novigradských rybářů i parkem Irmy Benčičové. Překvapilo nás množství parků. Zastavili jsme se v jedné malé restauraci na okraji parku s dětskými hřišti a spoustou pinií, abychom ochutnali zdejší salát, sýr  a víno. Líbilo se nám procházet uličkami, nad nimiž visely pestrobarevné rozevřené deštníky. Nemohli jsme vynechat prohlídku zvonice, která tvoří dominantu města, kterou jsme viděli z protějšího zálivu při našich vycházkách. V jejím sousedství se nachází kostel Crkva Svetog Pelagija.  Potom už jsme se vydali k moři, kde nás kamenné molo dovedlo k majáku. Potom jsme si vychutnali příjemnou atmosféru zdejších uliček a vrátili jsme se na parkoviště a odtud do hotelu.

Novi Grad

Restaurant Gattoblu Novi Grad

 

Novi Grad

Město leží na západním pobřeží poloostrova Istrie severně od města Poreč a od ústí řeky Mirna. Je oblíbenou turistickou destinací návštěvníků západního pobřeží poloostrova.

Osada původně vznikla na ostrově, který byl v 18. století připojen k pevnině. Na konci 5. století zde stávala církevní diecéze. Město bylo chráněno zdí a dodnes si zachovalo středověký ráz. K architektonickým památkám patří kostel Sv. Agáty postavený mezi 10. a 11. stoletím na základech románského kostela. Kostel se zvonicí sv. Pelagije, krypta, park. Zachovaly se také zbytky opevnění města. V paláci Rigo (1760), kdysi majetku rodiny Urizzi, se nachází sbírka drahých kamenů.

Zdroj: Wikipedie

Foto: Cysnews