Pohled na Krkonošské panorama ze Stezky korunami stromů

Na svátek sv. Václava jsme se vydali do Janských Lázní v Krkonoších. Cílem naší cesty nebyla jen prohlídka lázeňského městečka, které si po druhé světové válce získalo celosvětovou známost díky úspěšné léčbě stavů po dětské obrně, naše kroky směřovaly do lesů za město, kde jsme již z centrálního parkoviště  poblíž dolní stanice lanovky na Černou horu viděli horní část spirály unikátní stavby.

Cesta z Janských Lázní ke Stezce korunami stromů Krkonoše

Cesta ke Stezce korunami stromů vedla od kolonády na Náměstí Svobody mírně vzhůru po zelené turistické značce směrem k Hoffmannově boudě. Stejného názvu je také autobusová zastávka v těsné blízkosti Stezky korunami stromů . Naše cesta vedla pěšky z centra města, ke zmíněnému centrálnímu parkovišti, městečko jsme opouštěli ulicí Luční pod hotelem Luční dům. Potom jsme mírně stoupali lesem podél naučné stezky Střední hřeben. Krátce jsme využili odpočinkového místa Pod Hoffmannovou boudou, potom jsme pokračovali dále. Cestou jsme přešli po kamenech Janský potůček.

 

 

Od dětské léčebny Vesna vede ke Stezce korunami stromů asfaltová vozíčkářská cesta podél naučné stezky Střední hřeben kolem Starostova pramene a bývalého Pánského pramene.

Po dřevěném chodníku ke spirále Stezky korunami stromů

Za chvilku jsme již slyšeli hlasy návštěvníků procházejících po dřevěném chodníku vysoko nad námi.  Došli jsme k pokladně a jakmile jsme prošli vstupním turniketem, zahlédli jsme na chodníku postavu Krakonoše. Den naší návštěvy byl totiž dnem akce Sváteční stezka den s Krakonošem. O chvíli později jsme na Stezce potkali také maskoty Emila s Emilkou. Cestou po dřevěném horizontálním chodníku se nám nejen naskýtal pohled na les pod námi, mohli jsme si vyzkoušet po cestě několik „adrenalinových zastavení“, kdy prkna pod nohama se proměnila v pevnou síť či drátěný rošt, kde „stopy“ navedou, kam klást nohy. Pokud Vám ale pohled pod nohy nedělá dobře, můžete se těmto zpestřením vyhnout a celou cestu absolvovat po dřevěném chodníku. Na trase chodníku jsou různé zastávky s informacemi nebo úkoly pro děti. Kromě různých dřevěných zvířátek vás překvapí třeba velká dřevěná stonožka „lezoucí“ po chodníku.

 

 

 

 

Před námi se vypínala spirálovitá stavba Stezky korunami stromů, která se směrem nahoru rozšiřovala. My jsme se rozhodli začít s poznáváním krkonošských stromů od kořenů, a to doslova. Vstoupili jsme do naučného centra, nacházejícího se v podzemí dřevěné rozhledny. Zaujaly nás nejen informace na osvětlených panelech na stěně, ale hlavně mohutná spleť kořenů nad našimi hlavami. Potom už jsme začali stoupat po dřevěném chodníku. Úplně dole v jeho středu ústí kovový tobogán. Cesta po širokém spirálově stoupajícím dřevěném chodníku je pohodlná a její předností je, že umožňuje dostat se na rozhlednu i maminkám s kočárky a vozíčkářům. Pokud dojdete až nahoru, odměnou vám je pohled ze 45 m vysoké věže , kdy se díváte do korun stromů, jejichž stáří je úctihodné.

 

 

Naučné centrum a cesta ke kořenům

Restaurace a infocentrum

K návratu dolů jsme si místo jízdy po tobogánu zvolili opět cestu po dřevěném chodníku, který nás dovedl infocentra mezi obchůdkem se suvenýry a restaurací. Zde jsme viděli věž rozhledny zmenšenou v podobě modelu. Protože nám při stoupání vyhládlo, uvítali jsme možnost ochutnat v restauraci místní speciality. Krkonošské kyselo bylo skutečně vynikající. A během jídla jsme si na stěnách mohli prohlédnout siluety „sesterských“ Stezek v korunách stromů rozdílných tvarů , které byly postaveny v sousedním Německu, Rakousku, Slovinsku a v naší republice Stezka korunami stromů Lipno.

 

Den seniorů na Stezce korunami stromů

Na 1. října Den seniorů je připravena speciální akce pro seniory  1+1 zdarma. A v restauraci také  speciální zvýhodněné jídelní menu.

Čertovská stezka

Pamatováno bylo i na děti. Pátého prosince je tady na Stezce korunami stromů bude očekávat Mikuláš se svou družinou a samozřejmě s čerty.

 

Více informací a aktuální akce naleznete ZDE

Foto: JB Cysnews