Výlet do Vlašimi s výstupem na vrch Blaník

Vydali jsme se na výlet do středočeského města Vlašimi. Prohlídku města jsme začali na Žižkově náměstí, v jehož středu se nachází kašna z roku 1886. Kašnu se sochou věnoval městu vlašimský rodák, architekt a stavební podnikatel František Šebek. O postavě na vrcholu sloupu se vedou dohady. Může se jednat o Rolanda, symbolizujícího tržní práva měst. Z náměstí je dobře vidět věž zámku. Nalézá se zde řada obchodů Vinotéka Miluše s 15tiletou tradicí a překvapivou nabídkou především sudových stáčených i lahvových vín. K posezení na zahrádce či na venkovní terase nad kávou a sladkým zákuskem nás zlákala Rodinná cukrárna, která se nachází v domě z roku 1898.

Ze Žižkova náměstí jsme se vydali směrem k zámku na Husovo náměstí, kde se nachází kostel Sv. Jiljí. Cestou přes Husovo náměstí k zámku nás zaujala fontána, která v letním dni příjemně osvěžovala. Prošli jsme Vlašimskou bránou a dostali jsme se před Vlašimský zámek. Hrad byl vystavěn na ostrohu nad řekou Blanicí na počátku 14. století pány z Vlašimi. Z původního gotického hradu, který byl budován především ve 14. století za vlastnictví rodu Jenštejnů. V 15. a 16. století, kdy Vlašim vlastnil rod Trčků z Lípy a Vostrovcové z Kralovic, byl původní hrad postupně přestavován na reprezentativní šlechtické sídlo v renesančním duchu. Svou dnešní podobu získal vlašimský zámek v 19. století za svých posledních šlechtických majitelů knížat z Auerspergu. Od roku 1945 zámek patří městu Vlašimi.

Fontána na Husově náměstí

Odpočinek v zámeckém parku

Nejprve jsme se zastavili v infocentru. Prošli jsme se po nádvoří zámku a poté jsme zamířili do zámeckého parku. V údolí řeky Blanice přiléhajícím k vlašimskému zámku byla do 18. století obora s lovnou zvěří a zámecká zahrada. V zámeckém parku se nacházejí tři brány Vlašimská, Domašínská a Znosimská. V poslední čtvrtině 18. století na jejich místě začali budovat tehdejší majitelé panství Marie Josefa z Trautsonu a její manžel Karel Josef z Auerspergu zámecký park v romantickém duchu. Postupně vznikl jedinečný přírodně krajinářský park doplněný množstvím romantických staveb a zákoutí, o kterém J. Schaller ve své Topografii Království českého z roku 1788 napsal, že svou krásou předčí všechny ostatní parky v Čechách. V zámeckém parku se nacházejí tři brány Vlašimská, Domašínská a Znosimská. My jsme nejprve zamířili ke Starému hradu.

Čínský pavilon

Odtud jsme pokračovali v příjemném stínu po cestě, kde se před námi na louce objevila výrazná stavba čínského pavilonu. Původně se do něj vstupovalo pomocí můstku ze sousední věže. Interiér býval zařízen v čínském duchu a doplněn skleněným zvonem a čínskými porcelánovými figurkami. V okolí pavilónu bývaly umístěny ptačí voliéry. Cesta luční kobylky nás zavedla k motýlímu pavilonu, říčku Blanici jsme několikrát přešli po různých mostech a mostcích až jsme došli k Znosimské bráně. Ta stojí na místech, kde před vybudováním parku býval mlýn a soukenická valcha. Nad jejím vstupem je kamenná hlava tura, erbovního zvířete rodu Auerspergů. Zpátky k zámku se vracíme vydří cestou, nemohli jsme zabloudit, protože nás vedly otisky vydřích tlapek. V zámeckém parku jsme se procházeli po cestách ve stínu podél Blanice téměř dvě hodiny a proto nám docela vyhládlo.

Vydří cesta
Zámecký park ve Vlašimi

Oběd v restauraci U Bakaláře

Vrátili jsme se na Žižkovo náměstí a obědvali jsme v restauraci U Bakaláře. Protože byl horký letní den, dali jsme před posezením na venkovní zahrádce přednost najít si stůl v restauraci. Její interiér tvoří dvě menší místnosti. Posadili jsme se do zadní nekuřácké místnosti a hned nás zaujalo, že stoly byly vytvořeny z historických šicích strojů. Z poledního menu jsme si vybrali drůbeží vývar, kančí výpečky s červeným zelím a bramborovými knedlíky a kuřecí steak se sušenými rajčaty a hranolkami. Protože jsme byli po vycházce v horkém letním dni žízniví, rozhodli jsme se pro pivo. Jak jméno restaurace napovídá, pili jsme rakovnické pivo Bakalář.

Bakalář U Bakaláře

Výstup na Velký Blaník

Posíleni chutným obědem jsme se vydali do Louňovic pod Blaníkem. Z Louňovic se můžete vydat na Malý Blaník okolo zříceniny kaple Máří Magdaleny, nebo na Velký Blaník.  Legendami opředený vrch Blaník je 638 m vysoký. Jsou s ním spojeny pověsti o blanických rytířích.  parkoviště jsme se vydali vzhůruk vrcholu Blaníku, kde se nachází rozhledna. Trasu  cesty na Velký Blaník kopíruje naučná stezka S rytířem na Blaník Poutní cesta Blaník-Říp.  Červená turistická značka nás dovedla k soše kamenného rytíře. Odtud je možné zvolit kratší strmější cestu, nebo delší pozvolnější. My jsme k rozhledně došli po strmější cestě a zpátky jsme volili cestu pozvolnější.

Cesta na Velký Blaník