Památný den na počest třítýdenní návštěvy císařovny Alžběty v Bardejovských Kúpeloch

Letošní 17. ročník Alžbětinského dne lázně pořádají jako připomínku návštěvy Sisi v Bardějovských kúpeloch v roce 1895. Sisi sem přišla jako osmašedesátiletá 1. července 1895 a setrvala zde do 22. července. Do Bardejova přijela vlakem po nově vybudované železniční trati a ubytovala se v hotelu Deák. Léčila si nejen zdravotní problémy, ale také duši po úmrtí svého syna Rudolfa, který krátce předtím tragicky zahynul. Císařovna byla podle jejího ošetřujícího lékaře Jindřicha Hintze disciplinovanou pacientkou, která dodržovala léčebný režim. V rámci pitné kúry měla naordinované pití lázeňského pramene Lobogo (dnes je to na její počest Alžběta). Navštívila také město Bardějov. V hotelu byl pro císařovnu vybudován speciální boční vchod a bydlela v pokoji (dnes 218) s krásným výhledem na lázeňský areál. Ve stejném apartmánu se mohou ubytovat hosté i dnes.

Alžbětínský den

Památný den, který se realizuje na počest návštěvy císařovny Alžběty – zvané Sisi, která se léčila v Bardějovských Kúpeloch, opět zorganizují Bardejovské Kúpele  a.s. V neděli 21. srpna 2022 jí mohou vzdát hold návštěvníci lázní během ALŽBETINSKÉHO DNE. Tentokrát je program rozšířen o představení výletní geohry s mobilem Ztratila se Sisi a netradiční doprovázení formou příběhu PIŠINGER O PÁTÉ. Hlavní část slavnosti začíná v 15:00. u památníku císařovny v parku před hotelem Alžběta. Na programu je focení s císařovnou a Franzem Josefem v dobových kostýmech, doprovodný program, kolonádní koncert, volný vstup do muzejního apartmánu Sisi a v prostorách kolonády výstava fotografií z jejího života. Vstup je volný. Informuje o tom ekonomicko-obchodní ředitelka Bardějovských lázní, a.s., Tamara Šatanková.

,,Alžbětinský den je jedním z vrcholů kulturního léta v Bardějovských Kúpeloch již druhé desetiletí. Po dvou  letech s omezeními v souvislosti s Covie-19, tentokrát opět bude akce v tradičním plném formátu. Novinkami jsou představení geohry a Pišinger o páté. Přijďte se i vy podívat do Bardejovských Kúpeloch na vzpomínkovou slavnost na císařovnu Sisi a jejího manžela Františka Josefa (Franz Josefa) I. Budou se procházet po areálu lázní v dobových kostýmech a fotografovat se s poddanými. Na této oblíbené akci jsou vítáni všichni dospělí, ale také děti, kteří dostanou možnost pozdravit císařský pár. Vychutnejte si noblesu rakousko-uherské monarchie a ve slavnostní atmosféře se můžete vyfotografovat s oblíbenými představiteli vládnoucí habsburské monarchie,“ zve T. Šatanková.

Podrobný program:

  • 13:00. – Park za hotelem Ozón – představení nové geohry Ztratila se Sisi – výletní hra s mobilem po areálu lázní (www.geofun.sk/stratila-sa-sisi/). Konstantinos Christomanos, který měl čest znát císařovnu Alžbětu osobně, ji tajně sleduje i při jejím pobytu v Bardějovských Lázních. Tentokrát se ztratila i jemu a on ji musí najít stůj co stůj dříve než ostatní. Hráči s mobily mu v tom mohou pomoci a dozví se důvod hledání.
  • 15:00. – Park před hotelem Alžběta – Vzpomínka u pomníku císařovny, dobové kostýmy, divadelní scénka na balkoně hotelu Alžběta, dobový tanec, fotografování s císařským párem.
  • 16.00 hodin. – U pomníku v parku před hotelem Alžběta- PIŠINGER O PÁTÉ: netradiční doprovázení formou příběhu, resp. vtipně laděného rozhovoru dvou dam, které se po letech zase setkaly v lázních. Příběh je podložen historickými fakty a odehrává se v 19. století. Více informací na facebookové stránce Pišinger o páté.
  • Doprovodné akce: volný vstup do muzejního apartmánu Sisi
  • výstava fotografií ze života Sisi přímo v Lázeňské Kolonádě
  • promenádní koncert v tónech renesance v 16:00. na pódiu u Kolonády
  • prodej vzpomínkových suvenýrů v hotelu Alžběta, královské menu v kavárně Sisi

Královské lázně jsou zavedenou značkou

Bardějovské Kúpele, a.s. pokračují v budování značky „Královské lázně“, které jsou a jedním ze synonym Bardejovských Kúpeloch. S „královskými“ aktivitami začaly lázně v roce 2016 po rekonstrukci léčebného domu ALŽBETA (kdysi Deák), který nese jméno rakouské císařovny a uherské královny Alžběty. Lázně ho znovu otevřely v polovině července 2016. Od té doby láká svou romantikou a propojeností na Sisi především ženské návštěvnice, které mohou bydlet v jejím apartmánu. Apartmán Sisi je luxusně zařízený a je to top nabídka Bardejovských Lázní, a.s.

Naučná stezka „Sisi a její zastavení“

Součástí aktivit je i naučná stezka nazvaná „Sisi a její zastavení“. Chodník je dlouhý 2,3 km, ujdete trasu za přibližně 45 minut a je na něm 7 zastavení. Fyzicky a časově je nenáročný a dostupný pro všechny klienty, včetně rodin s dětmi a handicapované osoby. Rovněž v tomto duchu je koncipována Kavárna v hotelu Ozón, která se jmenuje: „Kavárna SISI“. Svou výzdobou i sortimentem připomíná císařovnu.

Sisi stále žije

V přízemí vedle recepce ALŽBĚTY je pamětní pokoj  císařovny Sisi. Na druhém nadzemním podlaží je luxusní královské apartmá SISI, s velkou terasou. O ten je zájem, jelikož výhodné ceny zahrnují ubytování, stravování, procedury a bezplatný vstup do wellness centra v hotelu Ozón. Alžběta je s Ozónem a balneocentrem propojena spojovací chodbou.

Královský apartmán Sisi má obývací část, ložnici, předsíňku, samostatné WC, samostatnou koupelnu a velkou terasu. Vybaven je masivním italským stylovým nábytkem.

V přízemí, vedle recepce, je další -tzv. muzejní apartmán Sisi, vybavený masivním stylovým nábytkem po vzoru apartmánů v Hofburgu a vyzdobený fotografiemi a obrazy Sisi. Neslouží k pobytu, ale je přístupný i veřejnosti, turistům a neubytovaným klientům (vstupné je 1EURO). Obyčejně ho navštíví pacienti během pobytu, výlety ze škol nebo skupiny turistů, kteří mají vlastní průvodce. Ve vitrínách jsou repliky originálů – památníku Sisi z parku před hotelem, velekněžského prstenu, skleněné sklenice, ze které Sisi pila minerální vodu během pobytu. Ve vstupních prostorách jsou repliky obrazů Franze Xavera-Winterhaltera „Císař František Josef I. ve slavnostní rakouské uniformě“ a „Sisi v bílých plesových šatech posetých hvězdami“. Na recepci si návštěvníci mohou pořídit také různé suvenýry a vzpomínkové předměty.

 

Více informací naleznete ZDE