Návštěva zoologické zahrady a botanického parku v Ostravě

Naše redakce se vydala do Moravskoslezského kraje, kde navštívila také zoologickou zahradu a botanický park v Ostravě.  Využili jsme čas a po úžasném zážitku na letošní Zlaté tretře jsme první červnový den navštívili zoologickou zahradu v Ostravě, kde právě probíhala řada akcí v rámci Dne dětí.

Cesta do Zoo

Jelikož před stadionem probíhaly doprovodné akce Zlaté tretry 2022 a jeden ze stánků propagoval samotné město Ostrava, neváhali jsme a využili informační leták vybízející k návštěvě místní zoologické zahrady a botanického parku. Cesta i pro turistu neznalého je celkem jednoduchá: dle informace jsme dojeli na Náměstí republiky a odtud nás trolejbus č. 104 dovezl pohodlně před vstupní bránu zoologické zahrady. Byl všední den a domnívali jsme se, že v poledních hodinách bude zahrada žít svým poklidným životem a uděláme tedy reportáž s nemnoha návštěvníky pohybujícími se po zoo. Opak byl však pravdou. Zřejmě kombinace dne dětí a počínajících školních výletů a nádherného počasí způsobila, že se u vstupní brány a v areálu zoologická zahrada zcela zaplnila dětmi a maminkami s kočárky.

Prohlídka zoologické zahrady

Velice mile nás překvapila zoologická zahrada svým umístěním a spoustou zeleně a současně mnoha místy na občerstvení a odpočinek během prohlídky rozsáhlého areálu. Dle informací je zde propojena botanická zahrada se zoologickou zahradou, a to řadou cest s různými názvy např. „Cesta stínu“,  „Cesta lesa“, „Cesta vody“  a „Mokřady“. Máte tak pocit, že se objevíte ve velkém parku, kde se tu objeví jeleni, jinde se objeví sloni a nalézáte zajímavé pavilony, které v teplém ale ne horkém dni, byly po většinou prázdné, protože zvířata se pohybovala ve výbězích.

Protože zahrada je velice rozsáhlá, poskytuje i možnost prohlídky z vláčku. Ten pak projíždí zahradou a návštěvníci si celý park prohlédnou během jízdy.  

Rododendronový park

Projít si můžete také rododendronový park, v celém areálu zoo můžete obdivovat přes 7500 exemplářů rododendronů a azalek.

Zajímavosti ostravské zoo

Kromě bujaře rozkvetlých rostlin, které se běžně v zoologických zahradách nevyskytují a působí mile a příjemně, vás také překvapí na mnoha místech kostry živočichů, dokonce i slona, na kterých můžete vidět přímo z blízka, o jak velké zvíře se jedná. Zahrada celkově se přibližuje více malým dětem současné generace, protože zde nalezneme také část „Na statku“, která přibližuje dětem, jak žijí domácí a hospodářská zvířata. Je to určitá novinka, se kterou se setkáváme i v jiných zoologických zahradách v České republice a vychází ze skutečnosti, že dnešní generace dětí již nezná život na klasické vesnici a mohou zde vstoupit přímo ke zvířatům. Další zajímavostí je možnost vstupu přímo do voliéry mezi středně velké druhy papoušků a dalších ptáků , kdy se stanete součástí jejich prostředí.

Safari afrických zvířat

Safari můžete projet expresem. Nástupiště se nachází pod výběhem žiraf. Trasa vede přes tři výběhy, začíná Afrikou (tj. výběhem žiraf Rothschildových, antilop losích a vodušek abok) a dále pokračuje přes Persii (výběh s divokými osly a daňky mezopotámskými) až do Indie (výběh s axisy indickými, antilopami jeleními, nilgau pestrými, jeleny barasinga a markhury turkménskými).

Návštěvu ostravské zoo vřele doporučujeme, je zde velmi šikovně propojena botanická část a zoologická část, celý areál je vhodně uzpůsoben jak pro rodiny s dětmi, tak pro střední generaci i seniory. Najdete zde řadu míst na občerstvení a odpočinek. V případě nepříznivého počasí se nabízí mnoho možností jak strávit čas v pavilonech a zároveň je zde pro děti školního věku mnoho informací z oblasti botaniky, zoologie i vývoje člověka. Můžeme nazvat zelenou oázou Ostravy.

Bližší informace o otevírací době, ceně vstupného a mapu areálu naleznete ZDE

Foto: Cysnews