Na kole vinohrady Uherskohradišťska – letos „OPEN“ s cílem podpořit lokální vinaře

První říjnovou sobotu proběhne plánovaná akce Na kole vinohrady Uherskohradišťska, díky opatřením ve variantě „OPEN“. Symbolické uzavření cyklostezek, kdy se pěší a cyklisté budou moci vydat na celkem pět tras, neproběhne v klasickém formátu, přesto bude v souladu s opatřeními, kterým je letos organizace maximálně přizpůsobena.

V sobotu 3. října nasedněte na kola nebo se vydejte na pěší procházku a navštivte regionální vinaře na celkem pěti trasách. Od 10 do 16 hodin ochutnáte vína ze slováckých vinic, popovídáte si s vinaři nejen o letošní úrodě a pokocháte se podzimní krajinou Slovácka.  Do akce se zapojí bezmála tři desítky vinařů a pohostí vás ve venkovních prostorách v blízkosti svých vinných sklepů. Degustovat tak můžete na čerstvém vzduchu a v bezpečných odstupech.

Tradiční akce Na kole vinohrady Uherskohradišťska provede po stezkách nazvaných podle vinných odrůd – stezka Blatnického Roháče, Muškátu moravského a Rulandského bílého. Za poučením a historií se můžete vydat na stezku Po stopách cisterciáků. Sadská stezka je pak doporučena příznivcům pěší turistiky, ale za vinaři na této trase se můžete vydat i na kole.

Z bezpečnostních důvodů musely být zrušeny hromadné starty z Masarykova náměstí v Uherském Hradišti. Budeme se tak muset obejít bez symbolického výstřelu pana starosty Ing. Stanislava Blahy, který bývá na startech vždy přítomen. „Přestože podzimní uzavírání cyklostezek neproběhne tradičně společným startem ani zakončením na Masarykově náměstí, mám radost, že touto cestou snad alespoň částečně vypomůžeme místním vinařům, kteří byli na akci nachystaní. Vydat se na čerstvý vzduch mezi slovácké vinohrady a dát si trochu do těla, může být v dnešní době tím pravým odpočinkem pro tělo i duši,“ uvedl starosta Blaha.

Stezky nebudou v terénu fyzicky značeny. Budou však součástí mapové aplikace, a to včetně seznamu vinařů. Po odeslání registrace, která je letos ZDARMA, obdrží účastník odkaz ke stažení mapové aplikace do telefonu. Registrace již probíhají na www.slovacko.cz/nakolevinohrady.

Po aktivním dnu může večer pokračovat v již klidovém režimu a pohodlí křesla Kina Hvězda, kde se od 18.00 hodin bude promítat film s vinařskou tématikou 3Bobule.

Podpořte naše vinaře a vydejte se s námi na kole vinohrady!

Zdroj: slovacko.cz