Mattoni Muzeum v Kyselce zahajuje sezónu s novými exponáty

Mattoni Muzeum v Kyselce zahájilo 2. dubna 2024 novou sezónu. V expozici se nově nachází originály historických lahví a kolekce hliněných džbánků Mattoni, které byly využívány do roku 1864.

Nová expozice v Löschnerově pavilonu

Löschnerův pavilon, ve kterém Mattoni Muzeum sídlí, se začátkem dubna opět otevřelo veřejnosti. Tím zahájilo svoji již desátou sezónu, která se pojí s několika novinkami v expozici. V muzeu je nově vystavena expozice originálních lahví a soubor původních hliněných džbánků na Mattoniho minerální vody. Vystaveny jsou taktéž první skleněné lahve, které zakladatel značky Heinrich Mattoni vyráběl ve své vlastní sklárně, v Leopoldových Hamrech na Sokolovsku.  Dalším unikátem je soubor návrhů etiket, které neobsahují známého orla, ale jiné prvky, např. létajícího koně Pegase, holubici, páva nebo sovu. 

„Mám radost, když se návštěvníkům Muzeum Mattoni líbí, a hlavně když odcházejí s tím, že se něco nového dozvěděli,“ říká ředitel muzea Ladislav Sýkora.

„Vodní šaty“ které oblékla topmodelka Pavlína Němcová

Nově budou v muzeu vystaveny „vodní“ šaty od návrháře Lukáše Macháčka, které na Karlovarském filmovém festivalu v roce 2023 oblékla topmodelka Pavlína Němcová. Šaty vznikly k příležitosti 150. výročí od založení firmy Mattoni 1873. Na charitativní aukci po skončení festivalu je společnost vydražila a podpořila tak Klub cystické fibrózy. Šaty byly od podzimu 2023 vystavené v Národním Muzeu v Praze, nyní si je mohou prohlédnout návštěvníci Mattoni Muzea.

Od letošního roku je také navýšena kapacita muzejní kavárny Café Löschner.

V ní si mohou návštěvnici vychutnat kávu, která je servírována v porcelánovém servisu, jehož design je inspirovaný původním porcelánem používaným v lázních a ve firmě Heinricha Mattoniho.

Po stopách skřítků

Do Löschnerova pavilonu, ve kterém se muzeum nachází, se mohou návštěvníci vydat napřímo z centra Kyselky nebo zvolit delší trasu Mattoniho stezkou Po stopách skřítků. Tří a půl kilometrová procházka vede po původních promenádních místech a seznámí je s historií obce Kyselka i informacemi o lázních a jejich obnově. Od Mattoni Muzea vede také turistická trasa k rozhledně Bučina. 

MATTONI MUZEUM – OTEVÍRACÍ DOBA

od 2. 4. do 31. 10. 2024

denně od 9–17 hodin, pondělí zavřeno.

poslední prohlídka do 16 h

ADRESA:

Kyselka č. p. 64, 

Löschner, 362 72 Kyselka

  • TELEFON: +420 737 830 472
  • E-MAIL: muzeum@mattonimuzeum.cz 
  • WEB: www.mattonimuzeum.cz 

CENY VSTUPNÉHO

  • Základní vstupné (1 osoba starší 15 let): 80 Kč  
  • Rodinná vstupenka (2 dospělí, 1-3 děti): 200 Kč  
  • Skupinová vstupenka (10 a více osob bez rozdílu věku): 50 Kč/osobu  
  • Zvýhodněné vstupné (osoby nad 65 let a děti do 15 let): 60 Kč/osobu  
  • Školní skupiny: 40 Kč/osobu  
  • Děti do 6 let zdarma 

Zdroj: Mattoni 1873  

 

Mattoni expresem z Karlových Varů do Kyselky