Letní Vídeň: koupaliště místo křižovatky

Malé koupaliště místo křižovatky na hlavní ulici? Do konce srpna Vídeň experimentálně proměnila část okružního Gürtelu ve zdarma přístupný zelený prostor vybízející k odpočinku, setkávání a trávení volného času.

Jedna ze spojovacích částí vídeňské okružní třídy Gürtel vedle nádraží Westbahnhof se od 8. do 30. srpna proměnila ve speciální veřejný prostor. Místo aut a asfaltu zde vyrostla malá oáza se zelení, plaveckým bazénem, lehátky, minihotelem, občerstvovacím kioskem, cykloservisem a každodenním kulturním programem.

Vídeň :kooupaliště místo křižovatky

Dočasně proměněná křižovatka u frekventovaného nádraží a v blízkosti známého pěšího bulváru Mariahilfer Straße je přístupná všem obyvatelům a návštěvníkům města zdarma, denně od 10 do 22 hodin. Vedle bazénu s kapacitou šesti osob, zeleného zákoutí s mobiliářem a pódia pro kulturní vystoupení je lákadlem i speciálně upravený autobus, který slouží jako zázemí workshopů i hotel. Občerstvovací stánek nabízí drobné svačiny, obědové balíčky a výčep, usadit se ale může i ten, kdo si přinese vlastní potraviny a nápoje.

Na zkušebním projektu se podílí dvě městské části, magistrátní organizace pro umění ve veřejném prostoru KÖR a celoměstská agentura pro mobilitu. Náklady se pohybují kolem 150 tisíc eur a akce by se měla opakovat i za rok.  Podobná opatření zpříjemňující pobyt ve městě se mezitím objevují na různých místech ve Vídni, a to i v trvalé formě, například jako tzv. cool uličky, chladící park nebo městské zelené fasády.

 

Foto: artvan – kurt van der vloedt