Letecké muzeum v Kunovicích hostí další vládní speciál

V polovině října přistál na letišti v Kunovicích bývalý vojenský letoun Jak-40. Tento vládní speciál od armády získalo Technické muzeum v Brně a zapůjčilo ho do expozice Leteckého muzea v Kunovicích.

„Výpůjčka Jaku 40 je dalším významným projektem, který vzešel z memoranda o mezimuzejní spolupráci uzavřeném na jaře letošního roku,“ uvádí Martin Hrabec, ředitel Leteckého muzea v Kunovicích. „Je pro nás ctí, spolupracovat s tak významnou a respektovanou institucí, jakou je Technické muzeum v Brně,“ dodává.

Po Tu-154M, který v roce 1998 přivezl vítězné hokejisty z olympiády v japonském Naganu, půjde o druhý vládní speciál v kunovické expozici a zároveň o čtvrtý letoun v salónní VIP úpravě. „Expozice Leteckého muzea se tím stane unikátní v celoevropském měřítku. Nevíme o žádném jiném evropském muzeu, které by mělo tolik VIP letadel,“ vysvětluje význam letounu pro kunovické muzeum Hrabec.

Letadlo nyní čeká příprava na vystavení a přesun do muzea, kde mu muzejníci ještě musí vybudovat nové stání. „Práce nám nyní komplikuje epidemiologická situace a počasí. I tak věříme, že novou sezónu zahájíme už s novým letadlem v expozici,“ okomentoval Hrabec budoucnost letounu.