Kyselka – lázně které proslavil Heinrich Mattoni

Inspirováni seriálem Já, Mattoni, vydali jsme se do obce Kyselka nedaleko Karlových Varů.  Kromě návštěvy Mattoni muzea jsme se prošli po Mattoniho stezce s nádhernými vyhlídkami nad lázněmi. Získávali jsme řadu informací o historii lázní. Nakonec nás cesta dovedla opět k Mattoni muzeu.

Mattoni muzeum

Přijeli jsme do obce Kyselka a zaparkovali na parkovišti poblíž někdejší pitné haly, kde bývalo také kino. Přešli jsme pod most a mířili k Mattoni muzeum. Cesta vedla lesem po žluté turistické značce. Po mírném stoupání se před námi objevila krásně zrekonstruovaná budova připomínající chaty švýcarského typu. Jednalo se o Löschnerův pavilon, nacházející se na místě bývalé stáčírny. V roce 2016 zde bylo otevřeno Mattoni Muzeum. V přízemí muzea jsme si mohli prohlédnout řadu dobových exponátů, původních lahví na minerální vodu, dokumentů, fotografií. Byl zde představen také rod Mattoni.  

 

Z přízemní expozice jsme vyšli prosklenými dveřmi ven do míst, kde bývala stáčírna minerálních vod. Zastavovali jsme se u tabulí umístěných na zdech někdejší budovy, kde jsme se dočetli o historii a slavných osobnostech lázní Kyselka. Došli jsme až k místu, kde se domníváme, že mohl být pramen.

 

Po návratu do budovy muzea jsme se posadili, abychom se občerstvili minerálkou Mattoni a kávou. Potom jsme po venkovním dřevěném schodišti  do prvního patra. Po vstupu do místnosti hned upoutal naši pozornost velký hodinový stroj. Zde jsme měli totiž možnost se vrátit do historie. Děti a milovníky vláčků zde potěší modelová železnice připomínající éru, kdy minerální voda byla nakládána do vagonů a odvážena po železnici. Ve vstupní místnosti se nám velmi líbila časosběrná animace přibližující historii lázní od dob pradávných až po dnešní dobu.  První zmínka o zdejších pramenech se objevila již v roce 1522, počátky lázeňské činnosti sahají do roku 1793. Největší slávu lázně Kyselka zažily za éry Heinricha K. Mattoniho, který začal hlavní pramen stáčet do lahví a vyvážet do celého světa a vybudoval zde velkorysý lázeňský komplex s kolonádou a lázeňskými domy. Prohlédli jsme si další vystavené exponáty, pracovnu rodiny Mattoni, a v malém kinosále jsme shlédli film připomínající Kyselku v době její největší slávy.

 

Otevírací dobu muzea a další informace  naleznete ZDE

Informace jednotlivých zastavení Mattoniho stezky naleznete ZDE

 

 

Bývalé lázně Kyselka

Po prohlídce Mattoniho muzea jsme se vrátili na hlavní silnici vedoucí podél řeky Ohře, kudy vede cyklostezka Euregio Egrensis a kde také je autobusová zastávka. Procházeli jsme podél budov bývalých lázní a viděli jsme bohužel, že řada z nich není v pěkném stavu. Rekonstruován byl obytný dům Stallburg. Prošli jsme kolem budov Vilemínka, Švýcarský dvůr a Jindřichův dvůr, které jsou v současné době rekonstruovány a opravovány. Došli jsme k parčíku, kde se nachází Ottův pramen a socha  Heinricha Mattoniho. Původní pramen byl pojmenován na počest návštěvy řeckého krále Otty , který v roce 1852 lázně Kyselka navštívil. Jeho vody byly stáčeny Heinrichem Mattonim. Nad původním místem vývěru byla postavena Ottova kolonáda. Jedna z nejslavnějších staveb bývalých lázní Kyselka  je Mattoniho vila, která vznikla úpravou původního Lázeňského domu. Budova sloužila pro ubytování lázeňských hostů, později pro potřeby dětské léčebny. Také tato stavba bohužel velmi zchátrala a v současné době probíhá její záchrana.

Mattoniho stezka a vyhlídky na lázně

Od Ottova pramene jsme vystoupali po pohodlné cestě kolem Mattoniho vodopádu k Ottovu pavilonu. Odtud jsme již sledovali Mattoniho stezku s vyhlídkami k altánu zvanému Jindřichovo sedátko , Historii lázní popisují nejen jednotlivá zastavení Mattoniho stezky, ale zaujaly nás důležitá data na měděných válcích připomínající himalájské motlitební mlýnky. Došli jsme až k vyhlídce Villeminino odpočívadlo, odkud se nám naskýtal nádherný výhled na lázně nad řekou Ohří.  Poté nás již cesta dovedla na rozcestí u Löschnerova pavilonu, kde jsme se po žluté turistické značce vrátili zpět do obce. Pátrali jsme, kde se nacházela železniční zastávka a došli jsme k objektu společnosti Mattoni . V roce 2019 sem jezdil turistický vlak Mattoni express  po bývalé vlečce z Karlových Varů přes Vojkovice.

 

Heinrich Mattoni

Heinrich Kaspar von Mattoni (11. srpna 1830, Karlovy Vary – 14. května 1910, Karlovy Vary) byl císařský rada, člen c. k. rakouské rady pro železnici, majitel panství Gießhübl-Sauerbrun (nyní Kyselka), podnikatel a průmyslník z Karlových Varů v Čechách, pocházející z italsko-českého rodu. Jeho jméno dodnes nese karlovarská minerální voda Mattoni.

Pocházel ze staré italské obchodnické rodiny z Tremedia z Milánska. Předek rodu, Oktavián Mattoni, přesídlil do Habsburské říše a v Karlových Varech založil českou větev rodu sňatkem (17. září 1697 ) s dcerou měšťana a radního Jana Breitfeldera, Veronikou.

Heinrichův otec, Karl Mattoni, byl obecním radou v Karlových Varech. Heinrich Mattoni vyrůstal v privilegovaných poměrech a dostalo se mu vynikajícího vzdělání. Po ukončení studií několik let pracoval jako účetní, respektive jako cestující obchodník několika větších vývozních podniků ve Vídni a Hamburku. Po dvanácti letech učení a cestování se vrátil do svého rodiště.

Zde si pronajal roku 1856 od městského spolku expedici městské minerální vody a přes široce rozvětvený systém brzy dosáhl obrovského odbytu. Již v roce 1867 získal do pronájmu také expedici léčivé vody z Ottova pramene v sousední obci Kyselka, kterému se nyní mohl plně věnovat. Dne 19. dubna 1858  se v Karlových Varech oženil s dcerou purkmistra Jana Petra Knolla, Vilemínou. Z jejich

V roce 1868 začal stáčet vodu do skleněných lahví, která až do té doby byla běžně stáčena do hliněných nádob. Skleněné lahve nechal opatřit papírovými etiketami s rodinným symbolem červené orlice. Nabytím minerálního rašeliniště u Františkových Lázní vytvořil také úspěšný průmysl pro využití vedlejších produktů pramenů, jako např. rašelinový a železný louh, nebo rašelinovou sůl. Díky svým úspěchům a kvalitě svých produktů a služeb, byl v roce 1870 jmenován „c. k. dvorním dodavatelem minerální vody“ a v roce 1898 dokonce c. a k. komorním dodavatelem císaře. Z peněz utržených za prodej minerálních vod byla financována výstavba městských lázní Kyselka.

V červenci 2016 bylo v obci Kyselka otevřeno Mattoni Muzeum, které se věnuje životu a podnikání Heinricha Mattoniho a historii stáčení minerálních vod.

Foto: Cysnews

Zdroj: Wikipedie

 

Mattoni expresem z Karlových Varů do Kyselky