Kodaň na jeden den

Hlavní město Dánska, Kodaň, na jeden den . Odlet z Prahy v 7:05 s ČSA přístání v 8:30 v Kodani a odlet v 20:05 a v Praze 21:25

Poloha města

Kodaň se nachází na ostrově Sjælland. Je právě tím prvním městem, které si průměrný Čech ve spojení s Dánskem vybaví a na prvním místě je zcela oprávněně, protože v Dánsku je opravdu jediným velkým městem. Přesto tuto severskou metropoli s rozlohou necelých 90 km2 a půlmilionem obyvatel v pohodě projdete pěšky. Množství a různorodost zážitků.

Cesta z letiště do města

Jednoduchá a pohodová cesta je metrem , které je bez obsluhy. Žádný řidič jen pár vagonů a sedadla. Chvilku jedeme na povrchu až se ponořime do tunelu pod město. Stanice přímo v centru jsou dvě a trasy také dvě . Na plánku jsou vyznačeny a zde vystupujeme na stanici Christianshavn. Cena 36 DK , kurz zhruba 1DKK – 3 Kč.

Město nás přímo pohltilo svou krásou

Jsme v centru města a vydáváme se k hlavní atrakci města malé mořská víle. Najdeme ji přímo na okraji městského zálivu pod pevností. Nebyla to cesta přímá a prošli jsme si i část města na druhé straně zálivu.Poté se vracíme směrem do centra přes pevnost nad zálivem a když nás zastihne dešťová přeháňka uchýlíme se na kávu a prohlídku Muzea designu. Velmi zajímavá expozice s všemi druhy umění v pojetí design – židle , domácí spotřebiče , keramika a mnoho dalšího.


A co nás zaujalo ve srovnání s jinými evropskými městy , čistota. Je zde čisto na ulicích , pořádek a dovolím si i napsat , že nevidíme žádné bezdomovce. To je bohužel poslední dobou v evropských městech velký problém


Projíždka lodí

Po obědě v centru města jsme si zvolili hodinovou plavbu městskými kanály a po moři. Projíždíte kanály aý se dostáváte do přístavu a k Malé mořské víle. My ji vidíme po druhé , avšak nyní z moře . Canal Tours Grand Tour v Kodani Canal Tours Kodaň je skvělý způsob, jak vidět Kodaň.  Prohlídka je vedena jak v dánštině, tak v angličtině

Během prohlídky uvidíte: Kodaňskou operu,, palác Amalienborg, palác Christiansborg, impozantní Black Diamond Library, and, of course, malou mořskou vílu. A cena je 85 DKK na osobu a doba jízdy 1 hodiny.

This slideshow requires JavaScript.

Jídlo, nákupy a cesta zpět

V Kodani se dobře najíte, jelikož je zde mnoho restaurací s různorodou nabídkou jídel z celého světa. My zvolili Kebab v samotném centru města. A byli jsme spokojeni. Ani ceny nebyla tolik vysoká a kvalita vynikající. Jako každá evropská metropole i Kodaň nabízí mnoho možností k nákupu, a to jak suvenýrů, tak oblečení. Jsou zde luxusní obchody a pak i obchody s klasickou nabídkou jako v celé Evropě.

Pomalu se nám bližil čas odletu a tak nás ještě zlákalo na odpočinek a kávu místní muzeum , již bez prohlídky a pak zpět do centra na metro a na letiště.

 

Shrnutí výletu

  • 28 kilometrů v Kodani
  • 8 hodin v centru města
  • projíždka lodí
  • prohlídka města
  • navštivené dvě galerie
  • obchodní dům
  • Dánský průvodce městem

 

 



Booking.com


Kodaň (dánsky København,) je hlavní a největší město Dánska. Leží na východním pobřeží ostrova Sjælland a částečně na ostrově Amager. Ve městě samém žije asi půl milionu obyvatel, v celé městské aglomeraci přes jeden milion. Kodaň je sídlem dánské královny.

První zmínka o Kodani pochází z 11. století a hlavním městem se toto přístavní sídlo stalo ve století patnáctém. V 17. století, za vlády Kristiána IV. se stala Kodaň významným centrem regionu. Od roku 2000 je mostem přes Øresund spojena se švédským Malmö. Z Kodaně a Malmö se tak pomalu stává jedna metropolitní oblast, kde v okruhu 50 km žije cca 2,7 milionu obyvatel.

Kodaň je hlavním regionálním centrem podnikání, kultury, médií a vědy, což potvrzují mnohé mezinárodní průzkumy a žebříčky. Byla označena za jedno z měst s nejkvalitnější životní úrovní a rovněž s nejšetrnějším přístupem k přírodě na světě. Je zde největší skandinávské letiště. Jednou z nejnavštěvovanějších turistických atrakcí je bronzová socha malé mořské víly, v jejíž blízkosti je historická přístavní pevnost Kastellet ze 17. století. V centru Kodaně leží známý zábavní park Tivoli a Nová glyptotéka Carlsbergu. Roku 1996 byla Kodaň Evropským městem kultury.

wikipedia


Letenky