Kde strávit letošní zimu? Češi chtějí letos na Zanzibar

Zanzibar je aktuálně tou nejlepší a také nejprodávanější exotickou destinací, kam se můžete vyrazit trochu ohřát, odpočinout si, vykoupat se v křišťálově čistém moři, ale také poznat autentickou africkou kulturu. Ostrov patřící k Tanzanii nevyžaduje negativní test a cestovní kanceláře sem pravidelně létají. Díky několika českým resortům jde o dovolenou pro všechny věkové skupiny bez ohledu na jazykovou vybavenost.

„Díky své rozmanitosti, různým typům zážitků a překrásným scenériím patří Zanzibar každoročně mezi nejvyhledávanější zimní destinace, které cestovatelé u agentury Invia kupují, a první polovina listopadu tento trend opět potvrdila. Prodali jsme čtyřnásobek toho, co v tomto období loni, a vybírá si ho 10 procent našich klientů. Při současné omezené nabídce exotických zájezdů očekáváme, že zájem ještě poroste, říká mluvčí cestovní agentury Invia Andrea Řezníčková. Čeští cestovatelé teď většinou volí zájezd na 9 dní do čtyřhvězdičkového all inclusive hotelu. Jezdí sem hlavně páry, a to ze 79 procent. Ceny zájezdů na Zanzibar na Invia.cz začínají už na 26 000 Kč. Průměrná cena, kterou za dovolenou v tomto africkém ráji zákazníci utrácejí, je 40 000 Kč.

Právě teď na Zanzibaru začíná období, kdy je tu vůbec nejkrásněji. Příjemné teplo, které láká strávit celé dny odpočinkem na bělostné pláži či u bazénu. I v této destinaci je ale fajn občas vyrazit na výlet. Nejdůležitějším městem Zanzibaru je Stone Town, kde je také místní letiště. Někdy se mu také říká Zanzibar Town.

„Byla by chyba se ve Stone Town jen zastavit při příletu a odletu. Jde totiž o opravdu krásné město, které díky malým historickým uličkám oficiálně patří na seznam památek UNESCO. Abyste se v půvabném centru neztratili, je dobré mít alespoň první den průvodce. Ten vám ukáže všechny chrámy od křesťanského po hinduistický, tržiště, ale i pár kaváren evropského stylu, které tu pomalu vznikají,popisuje Řezníčková.

Ve Stone Town se ještě zajděte podívat na místní trh (pozor, ten s masem může být jen pro silné povahy), ale věnujte se také historii. Obdivujte místní koloniální architekturu – Zanzibar dlouho patřil pod Británii, nezávislost získal až v prosinci 1963, a teprve na jaře 1964 vznikla Tanzanie. Jděte ale ještě dál – na trh s otroky. Na jeho místě nyní stojí Anglikánská katedrála, ale smutné dějiny stále připomíná památník otroctví s několika postavami spojenými řetězem. Otroctví tu bylo zakázáno v roce 1873, a ve stejný rok byl položen základní kámen katedrály.

Kam ještě (ne)vyrazit

Pokud vás někdo přemluví k výletu na Prison Island, vydejte se sem spíš šnorchlovat. Ostatně právě tato aktivita patří díky velmi výrazným zanzibarským odlivům k nejoblíbenějším. Bohužel hlavním cílem Prison Islandu bývá želví rezervace, kde ale nikdo moc nedbá na komfort zvířat – lidé na velké tvory bez omezení sahají i sedají a průvodcům to připadá spíš legrační. Dovedou vás tu také do bývalého vězení, o němž ale ve skutečnosti nikdo neví, zda tu někdy doopravdy bylo.

„Raději se vydejte na jednu z farem s kořením, což je fascinující podívaná, protože se tu dozvíte, jak vlastně vypadá koření, když ještě roste na stromě či keři. Místní koření je také jedním z nejoblíbenějších a zároveň nejužitečnějších suvenýrů, doporučuje Řezníčková.

Kam na pláž?

Pokud chcete klasickou dovolenou, během níž budete dlouhé dny relaxovat na pláži a koupat se v moři, je jasnou volbou sever ostrova, tedy Nungwi. Najdete tu všechny druhy ubytování, od luxusních resortů po spíš batůžkářské bungalovy. „Je to perfektní způsob, jak se na podzim či v zimě ohřát. Navíc tou dobou už bychom měli cestovat bez větších omezení a zájezdy už jsou v prodeji, říká Andrea Řezníčková.

Oblíbená je také oblast Paje na východě ostrova, kde to především večer trochu víc žije. Počítejte ale s tím, že tady jsou zmíněné přílivy a odlivy patrnější, moře tu ustoupí klidně i o půl kilometru, takže na koupání to pak moc není. Na druhou stranu po něm ale zbydou malé „bazénky“, v nichž můžete pozorovat mořské živočichy i bez jakéhokoli potápěčského vybavení.

České resorty

Pokud přemýšlíte, kde na Zanzibaru zůstat, měli byste vědět, že na výběr máte i z několika resortů, které mají české majitele, a tak se tu během dovolené bez problémů domluvíte česky.

V krásné tropické zahradě se nachází Tulia Zanzibar Unique Beach Resort 5*. Byl otevřen teprve v roce 2015 a nabízí 16 bungalovů a vil. V roce 2017 získal cenu World Luxury Hotel, tedy ocenění za nejlepší středisko v Tanzanii. Tulia se nachází u jedné z nejkrásnějších pláží na světě – Pongwe (hotelová pláž je soukromá). Pobřeží je lemováno korálovým útesem, tudíž pro milovníky šnorchlování je to další plus navíc. Děti ocení skluzavky u bazénu. Desetidenní pobyt tady můžete mít už za 47 858 Kč.

V roce 2018 byl otevřen i druhý český komplex Zuri Zanzibar Hotel & Resort 5*. Je velmi rozlehlý, ubytovat se tu můžete v bungalovech, apartmánech i vilách. Každý typ ubytování je vybaven venkovní sprchou a terasou. Bungalovy stojí v mírném svahu, a tak nabízí nádherný výhled. Na pláž Zuri, u které se hotel nachází, nemají místní přílivy a odlivy žádný vliv, což je další velké plus. Tady vyjde 10 dní s polopenzí na 52 098 Kč.

Zdroj: invia.cz