Jeruzalém na Spiši pravděpodobně nejstarší kalvárie na Slovensku

Jeruzalém na Spiši je atraktivnější pro turisty.

Na projektu už déle spolupracuje Košický samosprávný kraj prostřednictvím programu Terra Incognita, organizace Košice Region Turismus a Spišské biskupství.

Program Terra Incognita

V rámci společného projektu přibylo na trase Spišského Jeruzalému několik prvků, které činí toto místo atraktivnějším pro turisty. Byly vytvořeny odpočinkové zóny, informační a navigační tabule a v okolí čtyř hlavních kaplí Spišského Jeruzaléma přibylo i deset laviček. Každou kapli navíc označili nápisem vyrytým do travertinového balvanu a informační tabulí, která ve dvou jazycích představuje historii kaple, jakož i život světce, kterému je zasvěcena.

„Interiér dvou kaplí se navíc rozrostl o kopie oltářů, které jsou mimořádně hodnotnou novinkou. V areálu Spišského Jeruzaléma přibyly i tři velké mapy pro zlepšení orientace návštěvníků. Podařilo se nám založit nový lesní chodník, který lemují takzvaná Boží muka symbolizující hradby Jeruzaléma“, uvedl vedoucí archivář Spišského biskupství Vladimír Olejník, přičemž dodal, že ze sedmi muk zatím opravili dvě. „Postupujeme s rozvahou, protože obnovu Božích muk důkladně konzultujeme s památkovým úřadem SR. „Náklady na projekt činily 12 tisíc EUR, přičemž 5 tisíc hradilo Spišské biskupství a zbývajících 7 tisíc EUR poskytl KSK prostřednictvím organizace Košice Region Turismus.

Jeruzalém na Spiši

Jeruzalém na Spiši je modelovou krajinou – replikou jeruzalémské křížové cesty v poměru 1: 1 a je pravděpodobně nejstarší z více než 110 Kalvárii na Slovensku. Vytvořil ho spišský probošt Juraj Báršoň s podporou jezuitů ještě v druhé polovině 17. století.  Nachází se v lokalitě Pažica, která spadá pod širší území zapsané na Seznamu světového dědictví UNESCO.

„Toto území snad nejvýrazněji reprezentuje Spišský hrad, ale návštěvníci toho v blízkém okolí mohou vidět mnohem víc. Naším cílem je proto zvyšovat návštěvnickou atraktivitu, ale také povědomí o ostatních památkách. Spišský Jeruzalém je navíc místem s jedinečnou energií. Snoubí se zde klid vytvářený přírodou, všudypřítomná spiritualita, a zároveň nesmazatelná stopa historie“, přiblížila unikátní místo na mapě Spiše výkonná ředitelka Košice Region Turismus Lenka Vargová Jurková. Spišský Jeruzalém se také každoročně v květnu otevírá návštěvníkům stejnojmenného kulturně-duchovního festivalu.



Práce na zvelebování Spišského Jeruzalému budou pokračovat – v tomto a příštím roce je v plánu revitalizace dalších dvou Božích muk, označení a zpevnění turistického chodníčku. Nejnákladnější položkou bude konzervace historických částí Kaple svatého Kříže na Sivé bradě, které jsou napadené dřevokazným hmyzem.
„Poutní nebo náboženský turismus má v cestovním ruchu své důležité místo. Stačí zmínit španělské Santiago de Compostela či francouzské Lurdy, které ročně přitáhnou stovky tisíc poutníků. To, že Spišský Jeruzalém máme, a že se navíc nachází nedaleko nejnavštěvovanější památky našeho regionu, je naší obrovskou devizou, se kterou se vyplatí pracovat. Proto jsme vyčlenili další finance pro tento a příští rok, které kalvárii na Spiši posunou o další krok směrem k turistům, „uvedl předseda Košického samosprávného kraje Rastislav Trnka.