Connecting Europe Express: 26 zemí za 36 dní:

Connecting Europe Express, navržený Evropskou komisí jako součást  Evropského roku železnice, bude na podzim křižovat evropským kontinentem. Zvláštní vlak  představí v reálném čase schopnost železnice spojovat lidi a podniky a význam politiky EU v oblasti infrastruktury.

Trasa jízdy vlaku Connecting Europe Express

Trasa byla vyhlášena 9. května 2021, na Den Evropy. Jízda začne 2. září 2021 v Lisabonu a zastávkami ve více než 40 městech ve 26 zemích s příjezdem do Paříže 7. října 2021.

Komisařka pro dopravu Adina Văleanová prohlásila:

„Křižujíce evropský kontinent, od Lisabonu po Bukurešť a od Berlína po Paříž, pojede Connecting Europe Express po trasách, které nás spojují – ať už jako země, podniky nebo lidi. I když je tento vlak symbolem propojení  je zároveň připomenutím, že před námi zbývá ještě dlouhá cesta a spousta práce, než se ze železnice stane dopravní volbou pro Evropany. Vítejte v Connecting Europe Express, který zastavuje v nádraží blízko vás  a spojuje akci probíhající po celém kontinentu.“

Projekt je jedinečným úsilím Evropské komise a Společenství evropských železničních a infrastrukturních společností (CER), evropských železničních provozovatelů, poskytovatelů infrastruktury a řady dalších partnerů na úrovni EU i na místní úrovni.

Předseda představenstva CER a generální ředitel rakouských spolkových drah Andreas Matthä zdůraznil:

„Cestou po 26 evropských zemích je Connecting Europe Express důkazem významu Evropského roku železnice. Děkuji všem členům CER za zapojení do tohoto klíčového projektu s Evropskou komisí. Abychom dosáhli našich cílů v oblasti klimatu, musíme dále posílit  životaschopnost železnice pomocí rozšíření mezinárodních dálkových služeb osobní dopravy a je třeba také důsledně využívat železnici pro nákladní dopravu. “

Na každé ze zastávek budou probíhat akce a další aktivity v souladu s místními opatřeními v souvislosti s COVID-19 .

U příležitosti Evropského roku železnice 2021 započal svoji cestu Evropskou unií vlak nazvaný Connecting Europe Express. Jde o expres, který svou jízdou spojí Evropu, přičemž bude propagovat a podporovat železnici jako udržitelný a progresivní způsob přepravy lidí i nákladu.

Connecting Europe Express odstartoval 2. září 2021 v Lisabonu a 7. října skončí svoji pouť v Paříži, přičemž zavítá do všech hlavních měst Evropské unie, jimiž prochází evropská železniční síť, a vedle toho zastaví i v několika dalších významných městech.

V České republice to bude 23. září Ostrava, 25. září Praha a 26. září krátce také Plzeň. Správa železnic během tříhodinové zastávky vlaku v Praze na hlavním nádraží (od 13:16 hod. do 16:12 hod.) uspořádá ve spolupráci s univerzitami, dopravními a profesními asociacemi a dalšími organizacemi informační akci. Zúčastní se jí také společnost AŽD coby tuzemský a současně světový dodavatel zabezpečovacích a řídicích systémů pro kolejovou dopravu. Společnost AŽD je také významným evropským inovátorem, členem velkého společného podniku pro výzkum, vývoj a inovace na železnici v Evropské unii – Shift2Rail a také kandidát zakládajícího člena nového podniku Europe’s Rail. AŽD během zastávky vlaku Connecting Europe Express v Praze poskytne zájemcům informace a představí své výsledky i vize budoucí efektivní, zejména pak autonomní a téměř bezemisní kolejové dopravy.

zdroj : AŽD

Základní informace

Connecting Europe Express pojede na standardním rozchodu bude mít šest vagonů. Dva z nich budou hostit mobilní výstavy o řadě technologií a inovacích, které již zlepšují zážitek ze železniční dopravy, a o tom, jak EU podporuje infrastrukturní projekty. Vlak doplní konferenční,  jídelní a lůžkový vagon.

Samostatný vlak pojede na iberském rozchodu v Portugalsku a ve Španělsku a třetí na pobaltském rozchodu v Estonsku, Lotyšsku a Litvě. Oba vlaky se na trase setkají s vlakem na normálním rozchodu.

Na této trase již bylo potvrzeno pět konferencí, které se uskuteční v Lisabonu, Bukurešti, Brdu, Berlíně a Bettembourgu. Tyto konference vyzývají k diskusi o cílech a plánech pro železnici uvedených ve strategii EU pro udržitelnou a inteligentní mobilitu. Konference se zaměří na politiku EU v oblasti infrastruktury a zdůrazní úlohu transevropské dopravní sítě (TEN-T) při propojování nejen Evropy, ale také dopravy.

Naskočte na Connecting Europe Express!

Organizace, které mají zájem o pořádání akcí nebo aktivit na trase, se mohou podělit o své nápady prostřednictvím info@connectingeuropeexpress.eu

Podrobnou mapu a pravidelné aktualizace na téma Connecting Europe Express i o Evropském roce železnice najdete ZDE