Cestou k moři můžete navštívit okruh Formule 1

Vydali jsme se za sluncem a příjemnými plážemi do Chorvatska. Na trase cesty jsme se chtěli vyhnout velkým městům, proto jsme zamířili k rakouskému městu Graz neboli Štýrský Hradec. Vidět okruh Red Bull Ring v blízkosti městečka Spielberg , kde se jezdí řada automobilových soutěží a mimo jiné také závody Formule 1, bylo již dávno naším plánovaným cílem.  

Red Bull Ring Spielberg

K okruhu nás dovedla z obce Spielberg silnice s názvem Spielberstrasse. Při příjezdu do areálu nás příjemně překvapilo, že jsme na parkovišti nalezli dobíječku.  Potom jsme se už otočili k prosklené budově, kde se nachází návštěvnické centrum a obchod pro fanoušky. Zde si můžete kromě triček, čepic koupit také kusek asfaltu z trati. Návštěvnické centrum je otevřeno od pondělí do neděle od 8 do 18 hodin.

Red Bull Ring

Red Bull Ring Tour a Driving Experience

V době naší návštěvy bohužel nebyla možnost 90-ti minutové prohlídky okruhu Red Bull Ring Tour.  V hale jsme si prohlédli automobily, motocykly a dokonce i letadlo.  Viděli jsme z blízka jak vypadá sedačka, do které usedají piloti Formule 1. Všechno jsme si zblízka prohlédli a u každého exponátu jsme strávili nějakou chvilku. Můžete si zde také vyzkoušet projíždět zatáčky okruhu s autíčky na autodráhovém modelu trati.  Cestou z haly návštěvnického centra  k trati vede ulička, s fotografiemi připomínajícími motoristické legendy, které zde na okruhu závodily i závody, které tvořily historii. Po takových zážitcích jsme si rádi odpočinuli v kavárně Wing café nad šálkem dobré kávy a zákuskem. Potom jsme se vrátili do haly k info stánku, kde jsme načerpali inspiraci k výletům do okolí.  Část okruhu můžete objet po cyklotrase. Cyklistická trasa vás dovede ke kostelíku v Schönbergu, který nám byl povědomý ze sledování přenosů závodů v televizi. Protože se zajímáme také o parní lokomotivy, určitě bude dalším cílem naší návštěvy úzkorozchodná železnice Murtalbahn. Doléhal k nám zvuk motorů přestože jsme žádný probíhající závod nenalezli v programu, a proto nás zajímalo co se děje na okruhu. Dozvěděli jsme se, že zde probíhají zážitkové jízdy „Driving experience“ , kdy na trati kroužily závodní vozy značky Porsche. Více se o těchto jízdách můžete dozvědět na webových stránkách ZDE

 

 

 

 

Pokud Vám během návštěvy okruhu vyhládne, můžete se posilnit v prvním patře v restauraci, odkud se naskýtá výhled na dráhu.

Historie okruhu

Shrnout šest dekád motoristického sportu ve zkratce není snadné.  Od prvních závodů na letecké základně Zeltweg v roce 1963 přes legendární a extrémně rychlý Österreichring, následovaný tratí Mickey Mouse – A1 Ring – až po moderní Red Bull Ring – historie této legendární závodní dráhy překypuje emocemi a velkými jmény jako Jochen Rindt, Niki Lauda, Michael Schumacher, Valentino Rossi a Marc Márquez.

Poprvé v historii F1 se úvodní závod sezony konal v Rakousku – bez přítomnosti fanoušků, ale se dvěma závody na Red Bull Ringu. Po GP Rakouska se o týden později poprvé jela Velká cena Štýrska. 50. výročí Formule 1 v Rakousku a návrat  motoristického sportu po začátku pandemie Covid-19 oslavil Drum the Bull. V centru této podívané byl ocelový býk, který fungoval jako jedinečná zvuková skříňka.

Více informací naleznete ZDE

 

 

 

Zážitek z návštěvy okruhu v nás dlouho přetrvával a už plánujeme návštěvu u příležitosti dalších závodů.

 

Foto: Cysnews