Zoo Ostrava má nové akvárium s vzácnými mexickými rybami, které již byly vyhubeny v přírodě

Moderní zoologické zahrady se podílejí na ochraně ohrožených druhů zvířat nejen tím, že chovají vybrané druhy ve svých zařízeních v rámci mezinárodních záchovných programů, ale velmi aktivně podporují ochranářské projekty probíhající přímo v místech výskytu těch nejohroženějších druhů ve volné přírodě. Téměř dvacítku takových projektů podporuje i Zoo Ostrava. A nejedná se vždy jen o velká (a chlupatá) zvířata, ale například také o vzácné pěvce jihovýchodní Asie, mizející mořské želvy nebo právě drobné mexické rybky, které jsou v zoo nově k vidění při vstupu do pavilonu Malá Amazonie. Do podpory jsou prostřednictvím programu „Dvě koruny ze vstupu“ zapojeni i všichni návštěvníci zoo.

Akvárium obývají tři druhy ryb, které jsou endemity mexického státu Jalisco. To znamená, že se nevyskytují nikde jinde na světě. Všechny obývají a nebo obývaly povodí Río Ameca a střetávaly se v malé říčce Teuchitlán. Jedná se o dva zástupce živorodých ryb gudejí – gudeu pomerančovou (Zoogoneticus tequila) a skifii žlutou (Skiffia francesae), a jednoho zástupce kaprovitých ryb jelečka teuchitlánského (Notropis amecae). A vlastně se ani jeden z těchto druhů přirozeně nevyskytuje už ani v této říčce. Na přelomu tisíciletí odsud tyto drobné rybky (i další druhy gudejí) vymizely. Důvodem vymizení byl souběh více faktorů: říční voda se ve velkém využívá místními obyvateli k zavlažování, jako pitná voda a byla znečišťována domácími zvířaty (koně, krávy a prasata). Okolní lesy byly plošně káceny, což také přispělo k nestabilitě vod, místně bylo fatální extrémní sucho. Největším problémem byla pravděpodobně introdukce nepůvodních druhů ryb a jejich kompetice s těmi původními.

Skifie žlutá foto E.Gombala

Naštěstí se ale tyto rybky těší poměrně velkému zájmu specializujících se akvaristů, ať už obdivovatelů gudejí, nebo akvaristů zaměřující se na ohrožené druhy, a také zoologických institucí, takže jsou zastoupeny v chovech v lidské péči. Díky tomu zatím nevymizely z planety úplně. Ba co víc, některé druhy byly navráceny zpět do přírody! Do záchrany mexických rybek je zapojena i Zoo Ostrava! Už v roce 2008 začala s chovem prvního zástupce vzácných gudejí – ameky motýlkové (Ameca splendens). Je chována v akvaristickém zázemí, kde se také úspěšně rozmnožuje. Později zoo začala s chovem dalších druhů gudejí. Aktuálně chováme čtyři druhy těchto vzácných živorodek. Kromě výše zmíněných je to ještě ilyodon Whiteův (Ilyodon whitei).