Na TNT Express Meeting Kladno den druhý 18.7.2017

Z pohledu českého diváka a atletického příznivce bude den druhý především o ženské kategorii, a to o Elišce Klučinové a Kateřině Cachové. Podle propočtů bodovacích tabulek je v silách obou závodnic limity splnit a to především protože Kateřina Cachová má, podle našich informací, nutný pouze B limit, který čítá 6000 bodů a s její současnou dálkařkou formou a i v oštěpu a 800 m by svými průměrnými výkony byla schopna tuto hranici splnit. 

Eliška Klučinova musí splnit ostrý A limit 6 200 bodů avšak také, když jsme se podívali na její výsledky v minulých sedmibojích a s ohledem na vítězství na MČR v Třinci v dálce s velmi dobrým výkonem, daleko za 6 m, můžeme předpokládat, že tuto hranici pokoří a v dobré konstelaci všech tří disciplín může atakovat i vyšší bodové mety.

 

 



Booking.com

Počasí podle všech předpovědí bude atletice nakloněno, protože teplota se bude pohybovat kolem ideálních 25 stupňů, vítr se již celkem utišil a déšť není předpokládán.

Samozřejmě, budeme sledovat i další nadějné české atletky bojující v ženské kategorii a to ať sestry Dvořákovy nebo dále bojující další české mladé vícebojařské talenty, jako je Jana Novotná nebo Anna Kerbachová. Nesmíme zapomenout ani na velice atraktivní slovenskou vícebojařku Lucii Slaníčkovou, která je zatím na šestém místě a jelikož se velice často objevuje na českých závodech a závodí i za český klub, můžeme ji považovat za naši závodnici.

V mužské kategorii již budeme sledovat Larbi Bourradu, jak se mu bude dařit v desetiboji a zda porazí  všechny své soupeře po odstoupení Marka Lukáše již žádného našeho desetibojaře s ambicemi na ohrožení medailových míst nemáme a tak můžeme sledovat pouze výkony mladých nadějných vícebojařů.

Zajímavé rozuzlení ženského sedmiboje přineslo pro Českou republiku dva splněné limity na MS v Londýně 2017. Po prvním dnu dobře rozjetého sedmiboje Elišky Klučinové a zaváhání Kateřiny Cachové ve skoku do výšky mělo předurčit Elišku k pohodovému vítězství a možnému útoku na její osobní tedy i český rekord. Ale to nesměla být atletika královnou sportu a všechny papírové předpoklady smetla ze stolu Kateřina Cachová svým famózním 651 cm dlouhým skokem do dálky. Tento skok v druhé sérii byť za nedovolené podpory větru 3 m za sekundu zřejmě její konkurentce natolik vyrazil dech, že nebyla schopna v této ani v dalších disciplínách reagovat.


Malé vysvětlení, jak je to s nedovolenou podporou větru při vícebojích. Dané výkony, kde je možné měřit rychlost větru, což v sedmiboji je 100 m překážek, 200 m a dálka se navzájem sečtou nedovolené podpory větru a pokud překročí povolenou hranici 2 m/ vteřinu. Není celý sedmiboj možné uznat jako rekordní, popřípadě jako splněný limit. I v tomto pravidle je však možné ve skoku do dálky vzít další pokus s menší podporou větru a zahrnout jej do průměru větrných podpor, čímž se celý sedmiboj stane regulérním.


Dalo by se tedy říci, že Kateřina smazala náskok již po první nedělní disciplíně a do hodnu oštěpem vstupovaly obě reprezentantky na podobné bodové pozici. Nesmíme však zapomenout ani na třetí medailistku z MČR ve vícebojích z tohoto kladenského závodu Janu Novotnou, která si také na tomto závodě vytvořila dálkařský osobní rekord, navíc u ní s povolenou podporou větru. Skočila 6.24 m. Poté se závodnice přesunuly do sektoru oštěpu, kde Kateřina předvedla velmi hodnotný výkon 46.76 m avšak Eliška Klučinová si zřejmě namohla rameno a při druhém pokusu se dokonce na chvilku sesunula v bolestivé grimase na trávník. Její výkon byl tedy pod čtyřiceti metry a před závěrečným během na 800 m se jejich pozice otočily a Kateřina Cachová již o několik málo bodů před Eliškou vedla. Zde také musíme upozornit na velmi dobrý výkon mladé vícebojařky Kerbachové, která si vytvořila osobní rekord a to hodem do vzdálenosti 47.56. A tak před závěrečnou 800 m byly karty jasně rozdány, pokud zaběhnou obě naše vícebojařky své standardní výkony, splní limity na MS 2017. A tak závod proběhl přesně podle scénáře, který zajistil splněné limity a první přímé vítězství Kateřiny Cachové nad Eliškou Klučinovou. Ta doběhla na místě za svou soupeřkou a obsadila jak v MČR, tak v TNT mítinku druhou příčku. Nesmíme zapomenout velkou bodovou ztrátu Kateřiny Cachové ve skoku do výšky, kde oproti svým předpokladům ztratila minimálně 150 bodů. Jsou to však jen spekulace, zda by ve stejném duchu vyšel skok do dálky a právě kouzlo víceboje je kombinace všech disciplín, ve kterých musí závodním předvést svoje maxima. A tak se budeme těšit až Kateřině vyjdou všechny disciplíny na 100 procent.

Jana Novotná a trenérka Dana Jandová

Mužskou kategorii ovládl Larbi Bourrada výkonem 8 120 bodů, který byl zřejmě ovlivněn indispozicí, v posledním závodě na 1 500 m několikrát bolestivě vykřikl a radikálně zpomalil. Avšak nakonec se vzpamatoval a doběhl do cíle na čtvrtém místě. Z českých závodníků se stal mistrem republiky v osobním rekordu Tomáš Pulíček  a počtem bodů 6932.

Závody měly celkově velice dobrou atmosféru a vysoce kvalitní zázemí odpovídající závodům pod hlavičkou IAAF. Tak se můžeme v budoucnu těšit, že v dalších ročnících budeme sledovat vypjaté souboje nejen v kategorii žen, ale také v kategorii mužů, protože je velice zvláštní, že čtyři naši nejlepší vícebojaři se nemohli zúčastnit, nebo během soutěže odstoupili z důvodu zranění ze závodu. Mnohokrát jsme z úst našich atletů slýchávali stesky, na to, že by se velice rádi předvedli před našim publikem a když mají tuto možnost, tak v mužské kategorii nás zastupují vícebojaři druhé až třetí výkonnostní kategorie.

Tomáš Pulíček

 

 

 

 

 

One thought on “Na TNT Express Meeting Kladno den druhý 18.7.2017”

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *