Zvolská Homole – nádherné výhledy kousek za Prahou

Vydali jsme se na výlet do nedalekého okolí Prahy – směrem na Vrané nad Vltavou s vyhlídkami ze Zvolské Homole.

Ohrobecké údolí

Zvolili jsme si krátký výlet do okolí Prahy. Výhodiskem naší cesty byla železniční zastávka  Dolní Břežany – Jarov . Trať jsme přešli na přejezdu u Jarovského tunelu, tento tunel byl uveden do provozu v roce 1897. Dále nás červená turistická značka  vedla po pohodlné asfaltové cestě  chatovou oblastí Ohrobecké údolí podél Ohrobeckého potoka. Přes potok je několik brodů a vodní kaskády, které  v horkém letním počasí poskytovaly příjemné osvěžení. Zastavili jsme se u jedné ze zahrádek, kde nás zaujala modelová železnice vedoucí mezi keři a květinovými záhony.

Potom jsme začali stoupat lesem do kopce ke rozcestníku Ohrobská. Odtud jsme sledovali informační panely Naučné stezky Zvolská Homole. Došli jsme k vyhlídkovému místu pod vrchem Homole odkud se nám naskýtaly nádherné výhledy na Prahu, vysílač Cukrák, na Vrané nad Vltavou  s vodní elektrárnou na řece Vltavě. Tato elektrárna byla vybudována jako první na Vltavské kaskádě vodních děl.

Zvolská Homole

Zvolská homole je pravěké sídliště a zaniklý středověký hrad severozápadně od Zvole .Skalnatý vrch Homole s přírodní rezervací Zvolská homole tvoří pravý břeh Vltavy na území Zvole nad Vraným nad Vltavou, je součástí přírodního parku Střed Čech. Svůj název má podle nedaleké obce Zvole a podle tvaru skály, tyčící se nad hladinou Vltavy. Ze skály, která nad Vltavu vyčnívá, je velký rozhled jak na Vrané, tak na nejjižnější části Prahy. Přírodní rezervace byla vyhlášena roku 1989, od Zvole se nachází 1,5 km severozápadním směrem a její rozloha je 47 ha. Rezervace zaujímá vrcholový a četné svahové prostory stejnojmenného vrchu o nadmořské výšce 327 metrů, Úbočím Zvolské homole je proražen 390 metrů dlouhý Jarovský tunel železniční trati 210 Praha–Čerčany / Dobříš.

Zdroj: Wikipedie

 

Vrané nad Vltavou

Potom jsme po červené značce sklesali do Vraného nad Vltavou. Posadili jsme se pod mohutným kaštanem v restauraci s příznačným názvem Restaurace u kaštanu. Poté co jsme se zde občerstvili už nebylo daleko na nádraží, které je na trase známého Posázavského pacifiku. Odtud jsme se výletním vláčkem vrátili do Prahy

 

Vrané nad Vltavou

První písemná zmínka o obci pochází z roku 993, kdy se o obci zmiňuje zakládací listina břevnovského kláštera jako o majetku, který klášter obdržel od Boleslava II. jako statky k obživě. V roce 1407 došlo ke změně majitele, jelikož obce byly prodány klášteru zbraslavskému. V letech 1930 až 1936 byla u obce zbudována vodní dílo s elektrárnou. Roku 1941 byla v obci provedena celková elektrifikace.V obci bývala také dlouhá tradice výroby papíru, ta však skončila v roce 2000 a budova místních papíren byla rozprodána. Obec byla původně spojena s okolním světem jen pomocí brodu přes Vltavu a později přívozem. S Vraným je spojeno jméno Jaromíra Vejvody, autora slavné písně Škoda lásky, který v obci žil v letech 1935 až 1961.

Zdroj Wikipedia

 

Foto: Cysnews