Odešel velikán krajinářské architektury Ivar Otruba

Ve věku 89 let zemřel 31. srpna profesor Ivar Otruba, významná osobnost české krajinářské architektury a emeritní profesor Mendelovy univerzity v Brně. Otruba je autorem Botanické zahrady a arboreta MENDELU, kterou považoval za své největší dílo. Místo dnes patří k oázám klidu v centru Brna stejně jako park Lužánky, na jehož rekonstrukci se také podílel. Mimo to je autorem návrhů mnoha krajinářských staveb u nás i v zahraničí. I v pokročilém věku navrhoval a realizoval lázeňské parky, obnovy historických zahrad, botanické zahrady a arboreta, hřbitovy i rodinné zahrady. Zabýval se také zahradnickým výstavnictvím. Výrazně se zapsal svojí pedagogickou činností a jako autor odborných publikací, byl také významným popularizátorem evropské zahradní a krajinářské architektury.

Ivar Otruba

V roce 2019 se stal historicky prvním krajinářským architektem, který byl oceněn Poctou České komory architektů, jejímž byl zakládajícím členem. Odborná porota jednohlasně ocenila profesora Ivara Otrubu nejen za celoživotní přínos v oboru krajinářské architektury, ale i za přínos při výchově a formování budoucích krajinářských architektů. Ocenila mimořádnost brněnské botanické zahrady a arboreta vybudované podle vlastního návrhu Ivara Otruby, vyzdvihla mj. i areál Kamencového jezera v Chomutově, obnovu zámecké zahrady a parku v Mikulově, areál Brněnských veletrhů a výstav a také mnoho projektů jako areál zámku v Jezeří, hřbitovy v Mostě a Chomutově, které se kvalitou výtvarného pojetí výrazně vymykají českému i mezinárodnímu standardu.

Ivar Otruba je autorem návrhů a realizací lázeňských parků například v Karlově Studánce, slovenském Bardějově nebo v Luhačovicích.

 

Zdroj: Mendelova univerzita v Brně