Objevte propojení životního stylu s přírodou na Dobro-družném statku

Žijeme v době, kdy životní tempo zrychluje a vztah k přírodě se postupně vytrácí. Stále ale existují místa, jež představují oázu klidu a harmonie. Dobro-družný statek v obci Stupešice na Znojemsku je jedním z nich. Jedná se o ideu, která vznikla v mysli manželů Pohořalových již v roce 2018. Spojuje jejich cestovatelské zážitky a touhy po udržitelném životním stylu. Nechte se inspirovat jejich vizí.

Manželé Pohořalovi pocházejí původně z Prahy, ale vždy je to táhlo na venkov.

Díky několikaleté praxi na mnoha farmách měli možnost si hospodaření sami vyzkoušet, a zároveň si i udělat realistickou představu o finanční a osobní udržitelnosti tohoto životního stylu. Po několika letech strávených na ekologických farmách po celém světě se rozhodli usadit se zpět v České republice a věnovat se dál udržitelnému zemědělství s respektem k půdě a tradicím.

Po svém návratu začali hledat místo vzdálené do hodiny jízdy z Brna nebo z Prahy, aby v něm mohli zrealizovat svůj koncept farmy propojené s agroturistikou. A to se nakonec podařilo. V roce 2020 převzali Pohořalovi klíčky k jejich statku a pustili se do prvních prací na zahradě a budovách. Zrekonstruovali pokoje pro hosty, založili první záhony a postavili saunu a venkovní pec na pizzu.

Dříve bylo naprosto běžné, že lidí jedli to, co nabízela aktuální sezona, potraviny pocházely z blízkého okolí, byly výživnější a měly skvělou chuť.

Dnes v době velkoprodukce ustoupily parametry jako je sezónnost, lokálnost či chuť spíše do pozadí a příroda na to tvrdě doplácí. To přivedlo Pohořalovi k rozhodnutí, že svou činností přispějí k obnovení důležitosti sezonních, lokálních a ekologicky šetrně pěstovaných potravin. Zeleninu a bylinky zde pěstují zcela bez chemie, vejce pochází z jejich vlastního volného chovu slepic.

Od května do října si zájemci na Dobro-družném statku mohou objednat odběr bedýnek sezónní zeleniny. Kromě toho se manželé zapojili také do sítě komunitou podporovaného zemědělství (KPZ) a založili si vlastní v Brně a ve Znojmě. To jim umožňuje přímý vztah se spotřebiteli bez dalších prostředníků. Zjistěte více o tom, jak funguje KPZ v praxi přímo na Dobrodružném statku.

V současnosti nabízejí také ubytování ve dvou pokojích a jednom apartmá s vlastním sociálním zařízením a společnou kuchyní.

Hosté tu mohou využít venkovní saunu a pec s možnost přípravy domácí pizzy. V sezóně od jara do podzimu je možné využít také kempování na zahradě statku, s venkovním WC a sprchou. V rozvoji ubytovacích kapacit statku chtějí manželé i nadále pokračovat, aby v budoucnu mohli přijímat i větší skupiny.

Své brány otevírají dobrovolníkům, kteří se chtějí naučit se něco nového. Dobrovolníci mohou přijet například na konci června v rámci Týdne pro krajinu, který pořádá Hnutí DUHA. Vyzkouší si činnosti, které se v letní sezóně v hospodářství dějí. Poznají, kam je zapotřebí přiložit ruku k dílu, aby se ve výsledku i krajina měla dobře. Dobro-družný statek se zároveň stal demonstrační farmou spolupracující s Farmářskou školou.

https://farmarskaskola.cz/

Plánují také pořádání různých společenských akcí a workshopů s cílem inspirovat a spojovat lidi kolem společné vášně pro zdravou zeleninu a ekologický životní styl. Letos připravují již 4. ročník multižánrového festivalu Stupešický kravál, který se uskuteční 20. července 2024. Díky této akci utužují pospolitosti mezi místními obyvateli a sezónními návštěvníky.

Přijeďte se Dobro-družit na Dobro-družný statek, staňte se i vy součástí jejich ekologické rodiny a objevte krásu života v harmonii s přírodou.

Článek napsala Klára Hrdá na podporu ekologického zemědělství v Živém regionu Podbrněnsko, který je podpořen Norskem prostřednictvím Norských fondů.

Odkazy: