Jaderné elektrárny loni ušetřily surovou vodu

O tři procenta méně loni potřebovaly pro svůj provoz jaderné elektrárny Dukovany a Temelín. V absolutních číslech to znamenalo meziroční úsporu skoro 2,5 miliónů m3 vody. Celkově ČEZ loni snížil spotřebu vody o 50 miliónů m3.

Hledání úspor vody

Obě elektrárny meziročně zvýšily výrobu elektřiny o tři procenta. Potřebovaly k tomu o tři procenta surové vody méně. V Temelíně dosáhly úspory vody ve výši 900 tisíc m3 díky častějšímu přečišťování, které umožnilo její opětovné využití. V Dukovanech k úspoře 1,6 miliónu m3 přispěly nové vestavby uvnitř chladicích věží, které lépe zachycovaly kapičky vody a snížily tak odpar surové vody.

    „Na nedostatek deště si za poslední dva roky nemůžeme stěžovat, ale dlouhodobě stále platí, že každý ušetřený litr vody je důležitý. Voda je klíčovou surovinou pro energetické provozy. Ani my nesmíme s vodou plýtvat, proto i nadále budeme pokračovat v hledání nových šetrných cest pro její hospodárné využití,“     říká k vývoji Kateřina Bohuslavová, ředitelka útvaru ESG Skupiny ČEZ.

Vedle hledání úspor vody se ČEZ zaměřuje i na její udržení v krajině. Jedním z posledních příkladů je výstavba vsakovacích nádrží, které by měly pomoci k obnově hladiny spodních vod v lokalitě Jaderné elektrárny Dukovany. Inteligentní způsob řešení odvodu dešťové vody přispívající k udržení vláhy v krajině je součástí parkoviště budoucnosti zastřešeného oboustrannými fotovoltaickými panely a doplněného trojicí dobíjecích stanic pro elektromobily.

 

Věděli jste, že…

  • na získání jednoho kilogramu hovězího je zapotřebí 15 415 litrů vody
  • pro výrobu jednoho kilogramu chleba se celkem spotřebuje 1 608 litrů vody
  • k vypěstování jednoho kilogramu brambor je třeba 287 litrů vody
  • 1 litr mléka si vyžádá 1 020 litrů vody
  • …i vy si můžete spočítat svoji vodní stopu: https://www.watercalculator.org/
  • …i vy můžete spořit vodu, když…
  • nebudete mít puštěnou vodu při sprchování, čištění zubů nebo mytí rukou po celou dobu si ventilem nastavíte nejteplejší vodu a nebudete odpouštět studenou
  • nebudete spouštět poloprázdné pračky a myčky a pořídíte si pákové baterie (jsou až o 40 % úspornější)
  • na zalévání, mytí auta, a dokonce i na praní či splachování WC budete využívat dešťovou vodu?

Zdroj: ČEZ