Tip na jarní výlet – za základním kamenem Národního divadla do Záhlinic

Dnešním tipem na výlet vzpomeneme jaro roku 1868, kdy byla v Praze 16. května položením základních kamenů slavnostně zahájena stavba Národního divadla. Slavnosti se tehdy zúčastnilo odhadem až 150 tisíc lidí.

Základní kameny pro Národní divadlo byly do Prahy přivezeny vesměs z různých symbolických míst Čech a Moravy, ale základní kámen číslo 12, nesoucí nápis „Záhlinice na Moravě, vlasti Tobě ku oslavě“, je spíše spojen s výraznou osobností bývalého dlouholetého starosty Záhlinic a také poslance Říšské rady Františka Skopalíka.

Zahlinice-muzeum Frantiska Skopalika

Starosta Skopalík byl vlastenec každým coulem. Na jednáních Říšské rady hovořil zásadně česky, často oblékal hanácký kroj. Je mimo jiné považován za zakladatele moderního zemědělství v Rakousko-Uhersku, například byl iniciátorem scelování zemědělských pozemků. V Záhlinicích založil cihelnu, obecní kamenolom. Mnohem více se dozvíte v záhlinickém Muzeu Františka Skopalíka, které je této významné osobnosti věnováno.

Záhlinice, v dnešní době součást města Hulína, leží v úrodné hanácké rovině. Evropsky významná je zdejší přírodní rezervace Záhlinické rybníky s celkovou plochou 500 hektarů, která zahrnuje mimo jiné hnízdiště velkého množství vodního ptactva a lužní les. Prochází tudy značená cyklotrasa č. 5181 z Otrokovic do Hulína, nepřehlédnutelný je objekt historické sladovny a pivovaru nedaleko železniční zastávky na trati Přerov – Břeclav.

Pro turisty lze doporučit 9 km dlouhou trasu ze Záhlinic do Kroměříže kolem rybníků a lužním lesem po Naučné stezce Zámeček.

 

 

 

Základní kámen pro Národní divadlo byl vytěžen z bývalého obecního lomu v lokalitě Slivenec ležícího na hranicích katastru Záhlinic a Tlumačova. Dnes již není lom využíván.