Podzimní návštěva lázeňského města Třeboň

Třeboň je známá jako město rybníků.

Je lázeňským městem, městskou památkovou rezervací a střediskem CHKO Třeboňsko. Leží v Třeboňské pánvi na Zlaté stoce mezi rybníky Svět a Rožmberk.

Bertiny lázně

Vydali jsme se na procházku tímto malebným městem. Vystoupili jsme z vlaku na zastávce Třeboň-lázně a směřovali jsme k Bertiným lázním. Slatinné lázně založili v 19. století učitel Václav Hucek a jeho dcera Berta. Cesta od Hradecké brány podél Zlaté stoky je příjemná, míjíme nenápadný domek se zelenou fasádou. Pamětní tabule nás informovala, že zde pobýval Josef Kajetán Tyl. Pobyt této významné osobnosti českého divadla připomíná i název místního Divadla Josefa Kajetána Tyla. Lázeňský dům Bertiny lázně se nachází v klidném prostředí u Zlaté stoky, která protéká městem. Tento vodní kanál byl vystaven dle plánu Štěpánka Netolického z roku 1506. 

Bertiny lázně Třeboň

Zámek Třeboň

Klášter augustiánů jsme obešli rozlehlým krásně udržovaným parkem. Došli jsme k Budějovické bráně a odtud pokračujeme k zámku. Ten patří k největším zámeckým komplexům v České republice. O jeho rozsahu svědčí více než 100 obytných místností. Nachází se v sousedství komplexu měšťanských domů Zlatá hvězda. Zámek je přístupný veřejnosti, jeho správu zajišťuje Národní památkový ústav. K zámku přiléhá zámecký park. Park začal vznikat za Petra Voka z Rožmberka koncem 16. století díky jeho zájmu o exotické rostliny a dřeviny. Po prohlídce zámku jsme zamířili na Masarykovo náměstí. Zde se nachází Dům Štěpánka Netolického. Tento dům prošel v roce 2015 rozsáhlou rekonstrukcí a dnes se v něm nachází Centrum Třeboňského rybníkářského dědictví se stálou interaktivní expozicí věnovanou rybníkářství, a především osobnosti a dílu Štěpánka Netolického. Protože byla doba oběda a my jsme ve Třeboni samozřejmě chtěli ochutnat tradičního kapra. Na jídelním lístku většiny restaurací kapra nacházíme, ale rozhodli jsme se pro restauraci hotelu Myslivna, který se nachází v Rožmberské ulici poblíž Zlaté stoky.

Zámek Třeboň

Lázeňský komplex Aurora

Po obědě jsme prošli ještě jednou zámecký park a vydali jsme se k rozsáhlému lázeňskému komplexu Aurora. Lázeňské sanatorium Aurora bylo otevřeno v roce 1975. Kromě lázeňských a relaxačních pobytů nabízí také možnost využití wellness centra s krytým bazénem. Vyjeli jsme proskleným výtahem na vyhlídkovou plošinu na střeše budovy a naskytl se nám nádherný pohled na město, a na rybník Svět.



Rybník Svět

Prošli jsme parkem a ulice s příznačným názvem U Světa nás dovedla podél městských hradeb k přístavišti výletních lodí, kde se nachází také socha jednoho z nejvýznamnějších českých rybníkářů Jakuba Krčína, který ve výstavbě rybníků navázal na Štěpánka Netolického. Po chvíli odpočinku v parčíku poblíž sochy s výhledem na rybník Svět odplouvající výletní loď jsme přešli silnici a zamířili jsme k Novohradské bráně a odtud do pivovaru Regent na Trocnovském náměstí.

 

Pivovar Regent

Tradice pivovaru sahají až do 14 století. Obchodní název pivovaru Regent je inspirován historickou postavou rytíře Jakuba Krčína z Jelčan, který byl zpočátku rožmberským úředníkem a posléze regentem. Pivovar nabízí několik druhů piv, také nealkoholické nápoje. Do pivovaru je možné přijít na prohlídku s průvodcem a ochutnávku piva. Protože bylo slunečné počasí, venkovní terasa u pivovaru byla plná hostů. Prohlédli jsme si historické stavby na nádvoří pivovaru a pak jsme vešli do pivovarské restaurace Regent Gold. Zde jsme se občerstvili a pokračovali jsme na Masarykovo náměstí, kterému vévodí radnice s vyhlídkovou věží. Při procházce kolem náměstí nás překvapilo, že nejen v Českých Budějovicích ale i zde jsme našli Masné krámy. Nabízí se zde komfortní ubytování v apartmánech v centru Třeboně.

Třeboň. Pivovar Regent

Protože už bylo za celý den zážitků z tohoto malebného lázeňského města mnoho, vydali jsme se zpět na zastávku Třeboň lázně s představou, že se sem určitě ještě vydáme.