Pět tyrolských ledovců – čím výš, tím líp

Pět tyrolských ledovců nabízí celkem více než 300 kilometrů sjezdovek, 75 lanovek a vleků a přes 100 kilometrů sjezdů mimo vyznačené sjezdovky. Na každém ledovci je velký snowpark pro vyznavače snowboardingu a freeskiingu. Kromě samotných sjezdovek se můžete těšit na atraktivní eventy, jako jsou závody Světového poháru v lyžování, testy lyží, koncerty nebo gastrofestivaly.

Pět tyrolských ledovců

Nové lanovky, nový skialpinistický park, James Bond, jeden skipas, jeden citypas a snídaně v gondole – 5 tyrolských ledovců zahajuje sezónu 2020.

Přírodní sníh na sjezdovkách, nádherná panoramata, doopravdy dlouhá lyžařská sezóna a mnohem více hodin slunečního svitu než dole v údolí nebo opojná nadmořská výška-existuje mnoho důvodů, proč lyžovat na 5 tyrolských ledovcích. V Tyrolsku, ve 3.000 metrech máte jistotu sněhu od října do června, na ledovci Hintertux dokonce letos 366 dní v roce. Nudit se tu nebudete, kromě lyžování na vás čeká spousta zábavy. Ten, kdo lyžuje na tyrolských ledovcích, si velice rychle uvědomí, že čím výš, tím líp.

Pro ty, co jezdí často lyžovat, se vyplatí koupit skipas „White5“. Platí na libovolných deset dní lyžování (od 1. října 2019 do 15. května 2020) na všech pěti ledovcích. Skipas „White5“ stojí 425, – Euro. Na webových stránkách www.gletscherhotels.at najdete akční nabídky na ubytování v penziónech, apartmánech i luxusních ledovcových hotelech. Ubytování i se skipasem si můžete objednat online.

Hintertux: Jediný skiareál v Rakousku otevřený celý rok

Jediné celoročně otevřené lyžařské středisko v Rakousku, kde můžete posnídat v gondole. Ten, kdo by nejraději nosil lyžáky celý rok, je na ledovci Hintertux správně. Právě zde můžete díky přestupnému roku 2020 lyžovat celých 366 dní. Krátkou pauzu od lyžování byste si ale měli dopřát, a sice při snídani v gondole. V gondole na horu Gefrorene Wand se servíruje nebeský brunch s kávou, čajem, pomerančovou šťávou, proseccem, křupavými chlebíčky, uzeninami, sýrem, pomazánkami, vajíčky, a dokonce i müsli s jogurtem a ovocem. V hlavní roli je ale působivý panoramatický výhled na ledovcový svět a na mnoho zasněžených vrcholů třítisícovek. Hosté, kteří si gondolu předem zarezervovali, si mohou snídani i výhled do krajiny ledu vychutnávat do té doby, než se rozhodnou opustit vyhřívané sedačky. To může trvat několik jízd nahoru a dolů. Kdo chce posnídat ještě vydatněji, měl by si objednat bavorskou snídani, která se skládá z bílých klobásek, preclíků a nesmí chybět vychlazené pšeničné pivo. Bavorská snídaně vás vyjde na 17,50 euro za osobu.

Ledovec Hintertuxer. Snídaně v gondole.
Foto: ©shootandstyle.com

Od Oktoberfestu až k týdnům Flower Pow(d)er Woche – Až do konce sezóny se Hintertux nezastaví

Zimní sezóna tradičně začíná Oktoberfestem, který se koná od 27. do 28. září 2019. Na tradiční Oktoberfest naváže Hotzone.tv Park Opening ve snowparku Betterpark Hintertux od 3. do 6. října 2019.

Stubai: sněhové království

S novým kombinovaným skipasem máte možnost dopoledne lyžovat na dokonale upraveném manšestru v ledovém království a odpoledne si užívat v kosmopolitním Innsbrucku.

Stubaiský ledovec je s 64 kilometry sjezdovek a 26 lanovkami největším ledovcovým skiareálem v Rakousku. Navíc je ledovec vzdálený jen 45 minut autem od Innsbrucku. Nabízí se tak ideální spojení skipasu a turistické karty „SKI plus CITY Pass Stubai Innsbruck“. V jednom skipasu máte 300 kilometrů sjezdovek, vstup do 22 muzeí a atrakcí a do 3 plaveckých bazénů v okolí Innsbrucku. Jeden den si můžete užívat lyžování na Stubaiském ledovci nebo na Schlicku 2000 a Kühtai a další den nechat lyže v lyžárně a vyrazit třeba do světa krystalů Swarovski, do alpské zoologické zahrady Alpenzoo, podívat se na skokanský můstek Bergisel-Sprungschanze nebo navštívit císařský zámek Kaiserliche Hofburg v Innsbrucku. Další výhodou nového kombinovaného skipasu je doprava zdarma. Nejenže máte v rámci skipasu zdarma skibus, ale i městský Hop – On – Hop – Off. Nový skipas „SKI plus CITY Pass Stubai Innsbruck“ platí od 1. října 2019 do 10. května 2020, dospělí za něj zaplatí 111 euro a děti 55 euro.

Párty na ledovci: Weiße Wies´n, Stubai Premiere a Gletscher-Testival

První důležitou událostí na ledovci Stubai je „Weiße Wies’n“ od 12. do 13. října 2019. Hned další víkend čeká návštěvníky „Stubai Premiere“ od 18. do 20. října 2019. Otevření snowparků a Sport Check Glacier – Testival je naplánováno na dny mezi 7. až 10. listopadem 2019. Bezplatný dvoudenní kemp SAAC Basic Camp 2019 je naplánován od 17. do 18. listopadu.

Lyžařská sezóna na ledovci Stubai začíná 16. září a předpokládá se, že se bude lyžovat do poloviny června 2020.

Sölden: Hotspot Alp

Sölden je, mimo jiné, hotspotem pro všechny fanoušky agenta Jamese Bonda

Hora Gaislachkogel se před pár lety stala symbolem Jamese Bonda. V restauraci Ice Q ve výšce 3.048 metrů byly natočené klíčové scény bondovky „Spectre“ z roku 2015. Od té doby je Sölden mekkou fanoušků tajného agenta. Lanovka Gaislachkogelbahn má speciální James Bond kabinky a od loňského léta tu můžete navštívit filmovou instalaci 007 ELEMENTS. Interaktivní muzeum Jamese Bonda zavede návštěvníky do tajného světa agenta 007 schovaného v nitru skály. Architekt Johann Obermoser, který navrhl horní stanici i restauraci ice Q, nechal totiž muzeum doslova vytesat do skály.

Nová lanovka v Hochsölden a napojení na trasu BIG3 Ralley

Nová desetimístná kabinová lanovka Rotkogl od hotelů v oblasti Hochsölden k horní stanici lanovky Giggijochbahn usnadní cestu k ledovcům Tiefenbachferner a Rettenbach. Díky trase BIG3 Ralley můžete sjet hned 3 třítisícovky během jednoho dne – Schwarze Schneid (3.340 m), Tiefenbachkogl (3.250 m) a Gaislachkogl (3.058 m). Pokud zvládnete všechny tři, urazíte celkem 50 kilometrů a překonáte přes 5.200 výškových metrů.

Na ledovci se stále něco děje: Skiweltcup, Electric Mountain Festival a Freestyle Event

Stejně jako každý rok se i letos koná zahajovací závod nové sezóny světového poháru Skiweltcup. Jsme zvědaví, kdo vybojuje první medaile sezóny poté, co kariéru ukončili Felix Neureuther a Marcel Hirscher. Závod se koná od 25. do 27. října 2019 v rámci světového poháru Audi FIS Skiweltcup.

Dalším vrcholem Söldenu jsou festivaly Electric Mountain Party se špičkovými DJs, kteří zahrají Live-DJ-Sety na Giggijoch od listopadu do dubna. Pro příznivce freestylu je zde událost Freestyle-Event „The AUDI Nines“, který se koná 18. dubna 2020. Zajímavou událostí je košt vína „Wein am Berg“, který se koná od 23. do 26. dubna 2020.

Sjezdovky na ledovci v Söldenu jsou otevřeny od 13. září 2019 do 3. května 2020. Ostatní sjezdovky v oblasti jsou v provozu od 14. listopadu 2019 do 26. dubna 2020.

Hintertuxer Gletscher Foto: ©shootandstyle.com,

Pitztal: Nejvyšší ledovec v Tyrolsku

Nejvyšší ledovec v Tyrolsku nabízí skialpinistický park

Túry na skialpech jsou trendy. Při výstupu si člověk užívá krásu a klid horského světa a při sjezdu nedotčené svahy s hlubokým sněhem. Ale je tu jedna věc, na kterou musíme stále myslet. Lavinové nebezpečí. Proto je Dynafit Skitourenpark na ledovci Pitztaler, první svého druhu v Tyrolsku, ideálním sportovištěm. Skitourenpark se totiž nachází v zajištěném lyžařském prostoru. Nemusíte si tak dělat žádné starosti z lavin. Pokud si na túru na skialpech ještě sami netroufnete, můžete se každé úterý zúčastnit túry pro začátečníky s horským vůdcem. Pro zkušenější je v údolí Pitztal nespočet možností výstupu na skialpech, například na nejvyšší horu severního Tyrolska Wildspitze (3.774 m).

Rej událostí: testy lyží, koncerty, závody a kulinářské akce

V říjnu můžete na ledovci Pitztaler při „Gletscher Ski & Snow“ otestovat nejnovější modely lyží sezóny a užít si párty náladu v restauraci na ledovci (19.-20. října 2019). Pár dní před Vánoci, 20. prosince 2019, se koná Rifflsee Vertical 2.300 a Skitouren-Nightrace.

Lyžařská sezóna na ledovci Pitztaler Gletscher začíná 21. září 2019 a končí 10. května 2020.

Kaunertálský ledovec

Nová, větruvzdorná a ekologicky šetrná lanovka na Falginjoch

Jedná se o udržitelný projekt lanovky na ledovci Kaunertal. Nová lanovka Falginjochbahn bude první stomístnou lanovkou typu Funifor v Rakousku. Díky propracovanému designu a rozchodu lan 4,6 metrů je lanovka extrémně stabilní a odolná proti nárazům větru. Navíc je celá stavba průkopníkem v ekologii. Obě stanice lanovky jsou nízké a kompaktní a nedochází tak k velkým tepelným a energetickým ztrátám. Odpadové teplo z pohonných jednotek se používá k vytápění budov a když kabina pojede dolů, bude se energie vynaložená na brždění vracet do elektrické sítě. Nová lanovka vede od parkoviště u restaurace Gletscherrestaurant. Cestou překoná pouze dvě podpěry, které se vyhýbají ledovci, a za pouhé čtyři minuty vystoupáte

2.000 metrů až k nejvyššímu bodu oblasti Falginjoch do výšky 3.113 metrů. Staré modely lyžařských vleků Weißseeferner 1 a 2 z let 1980 a 1998 potřebovaly pro překonání této vzdálenosti dvanáct minut a nyní byly odstraněny. Nová lanovka jezdí v desetiminutových intervalech z dolní stanice lanovky a pojme až 100 osob. Stejně jako všechny ostatní lanovky a stanice v údolí Kaunertal, je nová lanovka kompletně bezbariérová. Jezdci na monoski tak mohou na Kaunertálský ledovec vyjet sami a bez nutné pomoci. S novou lanovkou vznikají i nové sjezdovky všech stupňů obtížnosti. Pro začátečníky bude k dispozici lehká modrá sjezdovka. Díky ní si může každý užít impozantní výhledy z kabiny lanovky při cestě nahoru, a nakonec to na lyžích zvládne bez problémů k dolní stanici.

KTO, my wild side a Freeride Testival

Legendární Kaunertal Opening ve snowparku KTO se koná již po 34. od 11. do 13. října 2019.

Na ledovci Kaunertaler začíná zimní lyžařská sezóna 28. září 2019 a konec sezóny je 7. června 2020.

Snowpark Kaunertaler Gletscher
Foto: ©Markus Rohrbacher

Hotely na ledovci – ubytování pro každého

Na ledovcích najdete snad všechny kategorie ubytování. Nejjednodušší je se podívat na www.gletscherhotels.at. Na webu si mimo ubytování ve většině hotelů na ledovcích můžete zamluvit i skipas.

 

Více informací naleznete ZDE