Londýn na jeden den s kulturním zážitkem není snem, ale skutečností


Výlet na jeden den do Londýna, to zní jako utopie a nesmyslný nápad. Omyl je pravdou. Za jeden den lze toto město užít a mnoho zažít.

Praha odlet do Londýna

Ráno v půl šesté se scházíme na letišti a v sedm hodin se s námi letadlo British Airways zvedá do oblak. Letíme z Prahy, Ruzyně – Letiště Václava Havla. Díky časovému posunu ušetříme hodinu a přistáváme v osm ráno na letišti Londýn–Heathrow. Zde jede metro, a to až do samého londýnského obchodního a kulturního centra Piccadilly Circus. Taktéž lze i využít rychlovlak a za 15 minut vystoupíte na nádraží v Paddingtonu. A tak po 2,5 hodinách z odletu z Prahy jsme v samém centru Londýna.

Let do Londýna

Piccadilly Circus

Bylo vybudováno v roce 1819 pro spojení Regent Street s obchodní ulicí Piccadilly (slovo circus je míněno ve významu kruhové veřejné prostranství u dopravní křižovatky). V současné době spojuje divadla na Shaftesbury Avenue, Haymarket, Coventry Street (směrem na Leicester Square) a Glasshouse Street. Sousedství s hlavními nákupními a zábavními oblastmi, centrální pozice v srdci West Endu a status hlavní dopravní křižovatky činí z Piccadilly Circus místo schůzek a turisticky přitažlivou atrakci. Je věhlasné pro velké neónové reklamy upevněné na rozích budov na jeho severní straně, Shaftesbury Memorial Fountain a sochu známou jako Eros (oficiální označení Anděl křesťanské charity, ve zkratce Agape). Je obklopeno několika významnými stavbami včetně London Pavilion a divadlem Criterion. Přímo pod ním je stanice metra Piccadilly Circus. – zdroj wikipedia

Historické centrum Londýna

Naše další kroky vedly ke slavnému Big Benu. Ale co nás překvapí je jeho podoba. Celý Big Ben je pod lešením a jediné hodiny jsou vidět z mostu Westminster Bridge . A další tři roky jej nikdo neuvidí bez lešení. Procházíme se po centru Londýna a hustá automobilová doprava s patrovými autobusy a černými taxíky byla koloritem centra města. Památky historického centra Londýna – Westminster nás velmi zaujaly. A samozřejmě nesmíme zapomenout na slavné londýnské parky Hyde Park a St James’s Park s Buckinghamským palácem. Poté míříme k Temži a na most Millennium Bridge, odkud je již vidět na Tower Bridge. Nás však čeká vrchol dne, a tak se obracíme směrem do centra a nasedáme do klasického londýnského taxíku a jedeme na Haymarket, kde jdeme pro vstupenky na Fantoma opery v divadle Her Majesty’s Theatre. Voucher jsme zakoupili online v Praze a zde pouze měníme za vstupenky. Vše v pohodě a v klidu. Ve 14:30 začíná představení a my máme dvě hodiny času na oběd a obchody.


Millennium bridge
Big Ben

 

Oběd a obchody

Na oběd jsme si zvolili v samém centu Sushi running a to Kulu kulu Sushi . Malá restaurace a vynikající sushi.Jen platba není za konzumaci neomezeně, ale za každou misku jednotlivě. Velké porce a kvalitní suroviny nás uspokojily, a tak vyrážíme po obědě do rušného centra. Vstupujeme do ohromného obchodu se suvenýry a nakupujeme magnetky a prohlížíme další nabídku rozmanitých upomínkových předmětů z hlavního města Velké Británie. Pak pár obchodů s oblečením a už naše mysl míří k cíli dne a tím je kulturní zážitek – Fantom opery. Malá poznámka, myslím si, že Praha nabízí stejné možnosti výběru oblečení a obutí nebo i lepší.


Kulu kulu Sushi

Fantom opery

Skvělé, úžasné a ohromující představení. Více nemusí říkat ani psát. Vysoká kvalita všech aspektů od zpěvu, scénografii až po atmosféru tohoto světoznámého muzikálu. Odpolední představení začalo v půl třetí odpoledne a skončilo přesně v pět hodin, s jednou přestávkou. Ten čas byl opravdu krásný a kdo chce zažít něco mimořádného, tak vřele doporučuji osobní návštěvu tohoto divadla – Her Majesty’s Theatre.

Fantom Opery (anglicky The Phantom Of the Opera) je muzikál Andrewa Lloyda Webbera z roku 1986. Jde o adaptaci stejnojmenného románu francouzského spisovatele Gastona Lerouxe, jenž poprvé vyšel v roce 1909. Světová premiéra muzikálu proběhla 9. října 1986 v Her Majesty’s Theatre v Londýně, kde se uvádí dodnes. Jedná se o druhý nejdéle uváděný muzikál na světě, hned po světové jedničce Bídníci. Dva roky po světové premiéře se muzikál uvedl na Broadwayi, kde ho taktéž diváci mohou vidět i dnes a drží prvenství jako nejdéle uváděný titul Broadwaye.- zdroj – wikipedia.org
Her Majesty’s Theatre.
Her Majesty’s Theatre.



Booking.com

Londýn odlet do Prahy

Přesně se spadnutím opony se v pět hodin zvedáme a odcházíme plni dojmů z představení na Piccadilly Circus Station do metra a vydáváme se na letiště trasou Piccadilly na stanici Heathrow, terminál 3, kde na nás čeká letadlo s odletem v 18:50 směr Praha. Hodinová jízda londýnským metrem je zážitek. Za prvé zde jezdí různé soupravy do různých stanic, a tak musíme nastoupit do druhé soupravy. A pak ty malé rozměry vozů metra jsou opravdu proti pražským malé až miniaturní. Odhaduji výška kabiny max.2.20 m uprostřed vagonu.

Dorážíme na letiště a včas do odletu zbývá dost času, a tak po odbavení si procházíme obchody a jen čekáme na nastoupení do letadla British Airways. 

Odlet je přesně podle letového plánu, a tak po klidném, letu v jedenáct hodin dosedáme na ruzyňské letiště. A náš jeden den v Londýně končí.

Odlet z Londýna