Nová trasa vlaku Bernina Express

Rhétské dráhy uvedly od 11. 5. 2019 do provozu jeden denní spoj Bernina Express s novou trasou, která začíná již v Landquartu, a je mimo jiné výhodná pro cestovatele přijíždějící nočním vlakem Českých drah z Prahy nebo z Českých Budějovic.

Nová trasa Bernina Express

​Nová trať vede z Landquartu přes Davos do Filisuru a dále již po tradiční trase vlaku Bernina Express až do Tirana. Z Landquartu vyjíždí denně v 08:37, celá trasa až do Tirana pak trvá 4 hodiny 56 minut.

Z Landquartu pojedete po nejstarší části trati Rhétských drah, právě úsek Landquart – Klosters byl totiž vybudován jako první (v roce 1889). Hned v následujícím roce pak byla trať prodloužena až do Davosu. Hlavním cílem byla přeprava pacientů nemocných tuberkulózou do plicních sanatorií v Davosu, která tady na přelomu 19. a 20. století rychle přibývala. Movití nemocní z celé Evropy vzhlíželi s nadějí na vyléčení k Davosu, jejich zdraví bylo často již velmi nalomené a doprava vlakem pro ně byla šetrná, protože často cestovali již vleže na lůžkách. Tuto část davoských dějin ukončil vynález penicilinu, který dokázal od nemoci pomoci rychleji a spolehlivěji. Davos se vydal na novou cestu a stal se proslulým sportovním střediskem pro zimu i léto. Davos leží ve výšce 1560 m n.m., a je tak nejvýše položeným evropským městem. Dnes jsou Klosters i Davos spojeny do jednoho střediska se stejným skipasem a v létě do obřího ráje pro vyznavače horských kol. Bonbónkem pro letní ubytované hosty jsou lanovky zdarma. Stále více českých turistů objevuje toto místo jako ideální destinaci pro aktivní dovolenou.

Hned za Davosem vás čeká jedinečná železniční stavba, 89 m vysoký a největší zděný viadukt na trase Rhétské dráhy, Wiesner viadukt. Předchází ho ještě mimořádně romantická a divoká soutěska Zügenschlucht. Vlak tady i trochu zpomalí, abyste si vše mohli řádně vychutnat. Dál už míříte do Filisuru, kde se napojíte na trasu „klasické“ Berniny z Churu přes Thusis. Aby vám nic neuniklo doporučujeme trasu zkombinovat tak, že pro cestu do Tirana využijete novou trať přes Davos, ta je ještě o 45 km zážitků delší, a zpět pojedete již po klasické přes Thusis. Jednu trasu pak můžete jet originálním vlakem a druhou třeba regionálním, abyste mohli i vystupovat po trase.

Bernina Express z Landquartu má ale i další výhody

  • Je to jediný spoj, který zastavuje i u vrcholu Diavolezza, odkud máte možnost vyjet lanovkou a pokochat se výhledem na ledovce Berniny, případně si užít i lázeň v nejvýše položené vířivce Švýcarska. Kombinovanou nabídku na Bernina Express (BEX) a lanovku najdete na www.berninaexpress.ch/diavolezza.
  • Na tomto spoji je také zařazen vyhlídkový otevřený vagon, a to v obou směrech. Cestovat zde mohou všichni, kteří mají rezervaci ve vlaku.
  • Protože je trasa přes Davos delší a celá trvá téměř pět hodin, je na palubě poskytováno i teplé občerstvení. Domácí Pizzocheri (CHF 21) dodá restaurace Alp Grüm přímo do vlaku na vaše místo. Váš čas ve Valposchiavo nebo v Tiranu tak můžete zaměřit na ochutnávání pravé italské zmrzliny nebo prohlídku místa. Vlakem projíždí i tradiční minibar s různými snacky a nápoji.
  • Pokud by se někdo vydal na cestu do Švýcarska autem, může zaparkovat v Landquartu u nádraží. Ve vlaku Bernina Express PE 961 nebo PE 960 pak obdrží po předložení rezervace kartu pro výjezd zdarma z parkoviště.



Za poznáváním alpských železnic se můžete vydat už z Prahy přímým nočním vlakem. Vagon je lůžkový a má tři kategorie – od luxusní varianty Deluxe až po Triple, tedy 3 osoby v kupé. Vlak jezdí denně, rezervace míst předem je nutná. A nyní můžete pokračovat i novým spojem Bernina Express a využít speciální kampaně s 30% slevou pro zákazníky Českých drah. Přímý vlakový spoj ale denně jezdí aktuálně i z Bratislavy.

Vlakem do Švýcarska

Včasné jízdenky Švýcarsko je tak nově možné zakoupit pro všechny obvyklé mezinárodní stanice ve Švýcarsku s odjezdem denními expresy z Prahy v 6:01 a v 10:01 hod. s přestupem v Linci a příjezdem do Curychu v 17:20 a v 21:20 hod. Opačným směrem lze zakoupit jízdenky pro odjezdy z Curychu v 6:40 a v 10:40 hod, s příjezdem do Prahy v 19:57 a ve 22:57 hod. Včasná jízdenka platí ve 2. třídě expresů a moderních rychlovlaků railjet, které projíždí Tyrolskem a Vorarlberskem po turisty vyhledávané zážitkové trati Arlbergbahn. Cena Včasné jízdenky je od 1 911 Kč a děti do 15 let cestují v doprovodu dospělého majitele Včasné jízdenky za výrazného cenového zvýhodnění (cena 164 Kč). Zakoupit lze i jízdenky do dalších míst ve Švýcarsku, například Včasná jízdenka Praha – Ženeva nebo Praha – Interlaken je od 2 301 Kč.

Z Prahy přímo do Curychu

Další variantou pro cestu z České republiky do Švýcarska je noční spojení Praha – České Budějovice – Linec – Curych. Večer nastoupíte do vlaku v Praze a ráno se odpočatí probudíte ve Švýcarsku. Obdobně lze přes noc cestovat i zpět s dopoledním příjezdem do Prahy. Ze stanice Sargans je přípoj na vlaky směr Chur, Davos, Arosa, Sv.Mořic.

 

Více informací naleznete ZDE