Babka není houba je to vrchol nad Řevnicemi

Dnes se vydáme na vrchol nad městečkem Řevnice, který se nazývá Babka. Je v nadmořské výšce 505 m.n. tudíž, od nádraží vystoupáme zhruba 300 m. Od rozcestníku turistických tras se vydáme po modré směr lesní divadlo v Řevnicích. Cestou míjíme šachovou figurku a dětské hřiště a po stoupání Tyrošovým stromořadím se dostaneme k rozcestníku turistických cest U tří modrých .Dále pokračujeme po modré značce, kde mineme lesní divadlo a trvale stoupáme k rozcestníku Pod Strážným. Stoupání není příliš prudké, ale stálé a táhlé. Těžší část cesty máme teprve před sebou. Naše cesta dojde k rozcestníku Pod Strážným kde jedna cesta pokračuje na Skalku a druhá nás vede přes potok a pokračuje ve směru Babka .

Fotografie z Babky 25.12.2014




 Vyobrazení Babky v Ottových Čechách

Na kopci je mnoho přirozených skalních výchozů i několik opuštěných a zarostlých lomů na bílý křemenec.Pod převisy lomu na západní (jižní) straně kopce, které jsou podle tvarování stropu pravděpodobně pozůstatky přírodních pseudokrasových dutin, je ohniště a příležitostné tábořiště výletníků. Šikmý strop převisů umožňuje kvalitní silové horolezecké výstupy, pro něž je opatřen záchytnými oky. Lom byl využíván ve 2. polovině 19. století a opuštěn dříve, než by pohltil vrcholovou skálu.[Poblíž vrcholu se také těžil polodrahokam jaspis a zdejší jaspisy byly údajně použity k výzdobě kaple svatého Kříže na Karlštejně.[2] Na severním úbočí kopce, mimo značené trasy, je menší jeskynní útvar přístupný dvěma malými otvory. Skalnatý vrchol je porostlý pokroucenýmiborovicemi, z nichž některé vypadají téměř jako kosodřevina. Úbočí jsou místy suťová, porostlá převážně listnatými dřevinami, zejména duby.] Jihozápadně pod vrcholem se táhnou zbytky kamenné zdi stavěné na sucho, která oddělovala mníšecké a řevnické lesy a měla bránit přebíhání zvěře.

Na Malé Babce (Pišťáku) byly nalezeny stopy keltského hradiště, z něhož jsou patrné tři souběžné obloukovité valy na horní hraně ostrohu a jeden podélný val na severozápadním svahu. Hradiště mělo zřejmě strážní funkci, je z něj dobrý výhled na údolí Nezabudického potoka, kudy vedla hlavní zemská cesta z Prahy směrem na jih (Zlatá stezka). Průzkumy prokázaly osídlení vmladší době kamenné, v době bronzové (knovízská kultura) a střední době hradištníVe středověku zde působili „loupeživí rytíři“ (později v Mníšku popravení). Při valech bývalého hradiště jsou rovněž plochy používané k bivakování, trampové zde mají Osadu vzpomínek s mohylami a kříži na památku zesnulých kamarádů.

zdroj:wikipedia.org

Jdeme po lesní cestě, cesta je velmi dobře značená a tak za dobrých povětrnostních podmínek není možné zabloudit, Dostaneme se na širší lesní cestu můžeme si cestu zkrátit kolmým stoupáním do svahu.Naproti Babce je další vrchol Hřebenů Strážný. K tomuto vrcholu se můžeme vydat při další turistické výpravě.  Mimo zimních měsíců je tato cesta velmi dobře schůdná. Ještě bych rád upozornil, že první výlet k tomuto vrcholu jsem absolvoval silném mrazu -15 stupňů za souvislé sněhové pokrývky. Výstup je v zimě možný jen se zvýšenou opatrností. 

Nyní se dostáváme na závěrečnou část naší cesty , která je již kamenitá a opatrně dosáhneme vrcholu 506 m.n.a jsme na Babce. tento vrch se majestátně tyčí nad okolním krajinou. Z tohoto vrchu je možné vidět již Prahu, která je nejméně 30 km vzdálena. My jsme měli to štěstí a za dnešních povětrnostních podmínek jsme viděli okraj Prahy.Při dešti popřípadě podzimních plískanicích je cesta k vrcholu Babky kluzká a těžko schůdná a výhled do krajiny minimální. proto doporučuji plánovat výlet v dobrém jasném slunečném počasí.

Domů se vrátíme po stejné cestě nebo si můžeme vybrat z dalších turistických tras u rozcestníku Pod Strážným. Záleží pouze na naší fyzické kondici a času do setmění.

 

  • výlet pro středně zdatné turisty
  • poslední občerstvení možno zakoupit v Řevnicích, cestou není možnost občerstvení
  • čas výletu cca 3-5 hodin
  • pro Geocahing  je toto místem keše 




Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *