Akademie věd ČR ocenila předního odborníka na dějiny habsburské monarchie

Akademie věd ČR udělala ve vile Lana Petera Urbanitschovi čestnou oborovou medaili Františka Palackého za zásluhy v historických vědách. Oceněný vědec patří mezi přední světové odborníky na dějiny habsburské monarchie 19. století.

Peter Urbanitsch

Peter Urbanitsch působil od roku1968 působil jako vědecký pracovník Rakouské akademie věd. Ve výzkumu se zaměřuje především na dějiny školství v 19. století, na vznik a vývoj samosprávy a také politické kultury habsburské monarchie.

Jako vydavatel a spoluautor se podílel na vydání monumentální řady Die Habsburgermonarchie 1848- 1918, které obsahuje devět dílů. vydal 9 dílů. Projekt je „vlajkovou lodí“ rakouské historiografie. A to nejen pro svůj rozsah, ale i koncepční promyšlenost, mimořádnou kvalitu zpracování a špičkové mezinárodní autorské zaštítění.

Dílo Petera Urbanitsche má také silnou vazbu na Českou republiku. Před i po roce 1989 otevíral českým historikům přístup k mezinárodním projektům, účastnil se řady českých konferencí a  publikací, jeho přičiněním vyšla stěžejní díla české historiografie i v Rakousku.

 

Zdroj: AV ČR