Technologie ABB pomáhá Formuli E šetřit energií

  • Software ABB Ability™ OPTIMAX® pro řízení spotřeby energie bude plně implementován v právě zahájené 9. sezóně.
  • Inovativní řešení umožní Formuli E monitorovat, analyzovat a optimalizovat spotřebu energie na závodních okruzích po celém světě.

Softwarové řešení ABB Ability™ OPTIMAX®.

Společnost ABB v letošním roce poskytne pro mistrovství světa ABB FIA Formule E své inovativní softwarové řešení ABB Ability™ OPTIMAX®. Bylo vyvinuto pro řízení spotřeby energie, a pomůže tak maximalizovat energetickou účinnost provozu na závodní dráze.

Devátá sezóna závodů plně elektrických vozů, jehož je ABB oficiálním partnerem v oblasti nabíjení, začal 14. ledna v Mexico City. Již v tomto prvním závodu byl software ABB Ability™ OPTIMAX® využit. Po úspěšných zkouškách realizovaných během 8. sezóny umožní software ABB Ability™ OPTIMAX® odborníkům monitorovat a analyzovat celkový energetický výkon v rámci jednotlivých závodů, což pomůže k efektivnějšímu využívání energie.

Na závodištích bude umístěno až 14 měřicích boxů, které budou shromažďovat údaje o tom, jaký elektrický výkon (kilowattů) v daném okamžiku týmy a další partneři závodu využívají a kolik elektrické energie (kilowatthodin) se spotřebuje za dané časové období. Tyto informace budou předávány zpět do řídicího centra závodu prostřednictvím cloudu Microsoft Azure. Bude rovněž monitorována celková spotřeba v celých areálech E-Prix, včetně provozů pro televizní vysílání, fanouškovské zóny E-Village, mediálního centra, stravovacích zařízení, paddocku a garáží.

Daniela Lužanin, Head of the ABB Formula E , uvedla:

„Pro ABB bylo partnerství s Formulí E vždy víc než jen závod, je to zkušební laboratoř inovativních technologií a naším cílem je i nadále přinášet do seriálu více našich řešení.  Energetická účinnost je klíčem ke snížení emisí a splnění cílů v oblasti udržitelnosti. Abychom dosáhli zlepšení v této oblasti i v rámci šampionátu, chceme během této sezóny plně implementovat software ABB Ability™ OPTIMAX® do celé série závodů Formule E.“

Formule E

Formule E využívá různorodé silniční okruhy. To představuje další výzvu v podobě nutnosti využívat řadu zdrojů energie na různých místech. ABB Ability™ OPTIMAX® pomáhá tento problém řešit pomocí centrálního panelu, který poskytuje přehled o veškerém napájení na závodním okruhu a umožňuje technickým týmům Formule E zefektivnit veškeré činnosti na místě, bez ohledu na zdroj energie.

Jamie Reigle, CEO of Formula E , řekl:

„Jako první sport, který byl od svého vzniku certifikován jako čistě bezuhlíkový, neustále hledáme další způsoby, jak učinit seriál co nejudržitelnějším. Díky systému ABB Ability™ OPTIMAX® můžeme lépe sledovat spotřebu energie a zjistit, kde by bylo možné dosáhnout dalších úspor.“

Devátá sezóna kalendáře ABB FIA Formule E

Devátá sezóna kalendáře ABB FIA Formule E začala 14. ledna v Mexico City. Kalendář sezóny zahrnuje 16 závodů v 11 světových lokalitách, včetně nových hostitelských měst jako je Hajdarábád, Kapské Město, São Paulo a Portland.  

ABB

ABB je technologický lídr v oblasti elektrotechniky a automatizace umožňující udržitelnější budoucnost. Spojením technického know-how a softwaru přináší řešení pro optimalizaci výroby, dopravy, rozvodu a distribuce energie a provozu budov.  ABB je špičkou v oboru přes 130 let a se svými 105 000 zaměstnanci přináší na trh inovace urychlující transformaci průmyslu. Více informací naleznete ZDE

Zdroj: ABB

 

ABB FIA Formula E – kalendář závodů na rok 2023