Škoda Transtech – nový název finské společnosti Transtech

Oulu/Plzeň, 16. 10. 2018 – Finská společnost Transtech patřící do skupiny Škoda Transportation změnila název na Škoda Transtech. Ke změně názvu jediného skandinávského výrobce kolejových vozidel dochází po úplném převzetí společnosti skupinou Škoda Transportation z května 2018.

Finská společnost

Finská společnost Transtech byla založena v roce 1985. V roce 2015 se stala členem skupiny Škoda Transportation. Dnes je Škoda Transtech předním evropským výrobcem nízkopodlažních tramvají, dvoupodlažních vagónů, ale také významným výrobcem a dodavatelem strojírenských výrobků.

„Dlouhodobým záměrem skupiny Škoda Transportation je konsolidovat svojí pozici na západoevropských trzích. Je to rovněž záměrem nového vlastníka, mezinárodní investiční skupiny PPF, pod jejímž vedením se nám letos podařilo úspěšně dokončit převzetí finské společnosti Transtech,“ řekl Petr Brzezina, předseda představenstva a generální ředitel skupiny Škoda Transportation.




Sídlo společnosti

Sídlo společnosti Škoda Transtech zůstává v Oulu, výrobní provozy jsou v Otanmäki. Prodejní úsek společnosti a technické služby mají sídlo v Helsinkách. V současné době je Škoda Transtech dodavatelem tramvají pro finské hlavní město Helsinky a město Tampere. Dodává také dvoupodlažní vagóny Finským železnicím. Škoda Transtech se bude mimo jiné podílet na dodávkách moderních tramvají pro německou dopravní společnost Rhein Neckar-Verkehr (rnv). Tyto tramvaje budou jezdit na městských a příměstských tratích v Mannheimu, Ludwigshafenu a Heidelbergu.

„Během necelých tří let jsme dokázali Transtech úspěšně restrukturalizovat a stabilizovat. Získali jsme nové zakázky a dodáváme tramvaje do Helsinek nebo Tampere. Finským železnicím dodáváme nové osobní vagóny. V tomto období jsme také zvýšili počet zaměstnanců z 500 na 650. Roční tržby společnosti přesáhly tři miliardy korun. Škoda Transtech se stala významnou součástí skupiny Škoda Transportation a přinesla další obchodní příležitosti na západních trzích. Naším úkolem je nyní pokračovat v procesu integrace společnosti Škoda Transtech do skupiny Škoda Transportation,“ dodal viceprezident skupiny Škoda Transportation a předseda představenstva Škody Transtech.

 

Škoda Transportation

Mezi výrobky Škody Transportation patří především nízkopodlažní tramvaje, elektrické lokomotivy, příměstské vlakové jednotky, soupravy metra, elektrobusy a trolejbusy, ale i řídící a pohonné systémy pro dopravní systémy. Škoda Transportation má několik dceřiných společností v České republice například společnosti Škoda Electric, Škoda Vagonka nebo Pars nova. Další firmy jsou ale i v Německu, Finsku, Maďarsku a Rusku. Ve svých společnostech v České republice zaměstnává více než pět tisíc lidí. Jen díky vysokým investicím do výzkumu a vývoje může Škoda Transportation přicházet pravidelně na trh s novými a moderními produkty, které si úspěšně nacházejí své místo na zahraničních trzích. Do výzkumu a vývoje investovala společnost za poslední 3 roky přes 3 miliardy korun.

Skupina PPF

Škoda Transportation je součástí skupiny PPF. Skupina PPF investuje do řady odvětví od bankovnictví a finančních služeb přes telekomunikace, biotechnologie, pojišťovnictví, nemovitosti až po zemědělství. PPF působí v Evropě, Rusku, Asii a Severní Americe. Skupina vlastní aktiva dosahující více než 38 miliard eur (k 31. 12. 2017).