Salcburk město uprostřed nádherné přírody a oblast Salzburger Land stojí za objevování

Salcburg je znám jako rodiště světoznámého skladatele Wolfganga Amadea Mozarta. Nezapomenutelný večer strávený na koncertě, skok do osvěžujícího, křišťálově čistého horského jezera, příjemný výlet na zelené horské pastviny k vrcholům hor. Lahodná svačina na zahrádce útulného hostince, nebo delikatesy od Salcburských šéfkuchařů vyhlášených restaurací. Salcbursko návštěvníky okouzluje mnoha způsoby.

Město Salcburg

Salzburg je znám jako rodiště světoznámého skladatele Wolfganga Amadea Mozarta. Wolfgang Amadeus Mozart se narodil 27. ledna 1756 v „Hagenauerově domě“ (Getreidegasse č. 9) v Salcburku, který byl tehdy  Salzbruským knížecím arcibiskupstvím. Ze svazku Leopolda Mozarta, který působil jako skladatel, hudebník a pedagog u dvora salcburských knížecích arcibiskupů, s Annou Maria Pertlovou se narodilo sedm dětí. Přežily však jen dvě: Wolfgang Amadeus a jeho starší sestra Maria Anna, zvaná „Nannerl“. Obě děti byly hudebně velmi nadané, a tak se otec rozhodl na úkor své vlastní kariéry vzít jejich hudební výchovu do svých rukou.

Mozart působil v době svého mládí jako titulární a od roku 1772 honorovaný koncertní mistr a skladatel u dvora salcburského knížecího arcibiskupa. Marné hledání jiného místa a zaměstnavatele jej přivedlo do Itálie, Vídně a Mnichova. Na podzim roku 1773 se rodina přestěhovala do domu na Hannibalově, dnešním Makartově náměstí č. 8.

Mozartův týden

Salcburk se stává světovou metropolí hudby nejen v létě, kdy se pořádá velký Salcburský festival, ale i v zimě během Mozartova týdne, který se každoročně koná kolem 27. ledna, dne Mozartových narozenin. Jeho město mu tak vzdává hold koncertním cyklem na nejvyšší umělecké úrovni. Festival, jehož se účastní milovníci klasické hudby ze všech končin světa a na němž vystupují nejlepší hudebníci, orchestry a interpreti naší planety, uvedla do života v roce 1956 Mezinárodní nadace Mozarteum. Jistě jste viděli americký film režiséra Miloše Formana Amadeus , který obdržel osm Oscarů, 13 nominací na Oscara a dalších 32 ocenění včetně čtyř Zlatých globů. Jeho natáčení částečně probíhalo i v tehdejším Československu. Tento film měl premiéru v roce 1984. V příštím roce tedy bude čtyřicáté výročí jeho premiéry a proto ho připomene i Mozartův týden.

Mozart Darsteller vor Mozarts Geburtshaus.
April 2006

Mozartův svět v Salcburku

Wolfgang Amadeus Mozart fascinuje svými díly a svou osobností lidi na celém světě již více než 250 let. Nadace Mozarteum v Salcburku je přední světovou institucí pro uchovávání a šíření tohoto významného kulturního dědictví. Zpřístupňuje ve světě jeho hudbu, život i osobnost všem lidem a generacím. A to jak analogově, tak digitálně. Nadace Mozarteum Salzburg byla založena v roce 1880 občany města Salcburku jako „Mezinárodní nadace Mozarteum“ a má své kořeny v „Katedrálním hudebním sdružení a Mozarteu“ z roku 1841. Jako nezisková organizace s iniciativami ve třech základních oblastech, kterými jsou koncertní akce (Mozartův týden), Mozartova muzea a vědecká činnost, překlenuje zachování tradice a současnou kulturu s cílem vytvářet měnící se perspektivy a nové podněty k přemýšlení při zkoumání skladatele.

Mozartova muzea

Mozartův rodný dům a Mozartův dům („Dům tanečního mistra“ na Makartově náměstí v Salcburku), které vlastní Nadace Mozarteum, zvou návštěvníky na vzrušující cestu za poznáním Mozartova života a hudby. Mozartova muzea každoročně magicky přitahují téměř 600 000 návštěvníků z celého světa. Mozartův rodný dům, slavný dům v Getreidegasse s nápadnou žlutou fasádou, je více než mezinárodně uznávaným památníkem jednoho z největších hudebních géniů všech dob. Je to inovativní muzeum, které oživuje jedinečné originály v moderní podobě. Na světě neexistuje místo, kde byste se mohli skladateli přiblížit více než zde. Mozartova rodina žila v Mozartově rodném domě 26 let. V roce 1747 se otec Leopold Mozart s manželkou Marií Annou nastěhovali do bytu o rozloze 130 m2 ve třetím patře. Pět let po své sestře Marii Anně „Nannerl“ se zde 27. ledna 1756 v osm hodin večer narodil Wolfgang Amadeus Mozart. Od roku 1880 je zde zřízeno muzeum, které zpočátku zahrnovalo pouze místnosti bývalého bytu rodiny. Postupem času se muzeum, které od roku 1917 vlastní Nadace Mozarteum, neustále rozšiřovalo. Dnes se rozkládá na ploše asi 600 metrů čtverečních a o životě Mozartovy rodiny vypovídají různé výstavy s přibližně 300 exponáty. Jsou mezi nimi autentické portréty a originální nástroje, například Mozartovy dětské housle, ale také osobní předměty Wolfganga Amadea jako knoflíky, peněženka, prsten, tabatěrka, a dokonce i ústřižek jeho vlasů.

V Mozartově domě bydlela Mozartova rodina od roku 1773 a Wolfgang Amadeus zde žil sedm let, než se v roce 1780 přestěhoval do Vídně. Jeho otec Leopold zde zemřel v roce 1787. V Mozartově domě se konají speciální výstavy zaměřené na členy Mozartovy rodiny nebo osvětlující Mozartovu hudební tvorbu z různých úhlů pohledu. K vidění je mimo jiné Mozartovo originální fortepiano a slavný rodinný portrét. „Tento portrét je okouzlující krásou, jakou ještě žádné oko nevidělo! …“ Kdo by neznal tuto árii, ze které pochází slavné Taminovy teskné verše o půvabném portrétu jeho Paminy z opery Kouzelná flétna? Kouzelnou flétnu si můžete připomenout na vnitřním nádvoří Mozartova domu, kde se nachází legendární Dům kouzelné flétny. Podle některých pramenů napsal Mozart část své poslední velké opery „Kouzelná flétna“, jedné z nejpopulárnějších a nejhranějších oper vůbec, právě v tomto zahradním domku, který stál původně na nádvoří Freihausu ve Vídni. Říká se, že zde skladatele nechal Emanuel Schikaneder, libretista Kouzelné flétny, aby zajistil včasné dokončení opery. Dům Kouzelné flétny byl v posledních měsících restaurován a od května bude otevřen návštěvníkům.

Mozartova muzea:

Věda a sbírky

Vědecké oddělení spojuje tradici s budoucností. Je živým centrem současného mozartovského výzkumu a rozmanitých sbírkových aktivit Nadace Mozarteum. Mozartova vdova Constanze a jeho dva synové Carl Thomas a Franz Xaver věnovali spolku většinu jeho osobních památek. K nejcennějšímu majetku Nadace Mozarteum tak patří největší světová sbírka originálních dopisů, portrétů, hudebních nástrojů Mozarta a jeho rodiny, ale také rukopisy hudebních děl. Sbírka rukopisů zahrnuje více než polovinu všech známých písemných dokumentů Mozartovy rodiny, včetně přibližně 200 originálních Mozartových dopisů, 300 dopisů jeho otce Leopolda a 100 hudebních rukopisů. Bibliotheca Mozartiana Nadace Mozarteum je největší specializovanou knihovnou o Mozartově životě a díle. Obsahuje přibližně 35 000 literárních titulů a více než 6 000 hudebnin. Digitální edice Mozart zpřístupňuje Mozartova díla všem zdarma na internetu. Představuje hudební díla v digitálních formátech, věnuje se dopisům, dokumentům, libretům a nabízí další informace o dílech nebo historických pramenech. Samostatnou sbírkou Mozartea je sbírka zvukových a filmových dokumentů. Jde o speciální archiv s 33 000 zvukovými nahrávkami a 4 000 videozáznamy.

Věda:

Mozartův týden

Od roku 1956 pořádá Nadace Mozarteum v souvislosti s Mozartovými narozeninami 27. ledna Mozartův týden, který je nejvýznamnějším Mozartovým festivalem na světě. Mozartův týden přináší do krásného města ještě větší šarm a rok co rok sem přiláká kolem 25 000 milovníků hudby z 55 zemí. Na tento první festival roku se do Salcburku každoročně sjíždějí mezinárodně uznávaní interpreti Mozartova díla: známé světové hvězdy se zde setkávají s mladými nadějnými kolegy, kteří jdou bravurně a mistrovsky v jejich hudebních šlépějích. Rolando Villazón, umělecký ředitel Nadace Mozarteum, utváří podobu Mozartova týdne od roku 2019. Jeho krédo „Mozart žije!“ je znát z každého koncertu a akce Mozartova týdne. Příští ročník festivalu se uskuteční od 24. ledna do 4. února 2024 a programově se zaměří na mýty opředený vztah mezi Mozartem a Salierim. V roce 2024 můžete zažít poloscénické operní představení, dechberoucí koncerty orchestrů, příjemnou komorní hudbu, činohru, loutkové divadlo, film, besedy a mnoho dalšího. Jako každý rok se očekávají špičkoví sólisté, orchestry a soubory, včetně Vídeňských filharmoniků, kteří jsou věrnými průvodci Mozartova týdne již od jeho počátků.  Nebudou chybět ani umělci z České republiky, například slavná mezzosopranistka Magdalena Kožená nebo Baborák Ensemble.

Program Mozartova týdne 2024 bude představen v Salcburku 22. května 2023.

 

Město Salzburg a jeho okolí nabízejí i řadu dalších pamětihodností a turistických cílů

Salcburk je po Vídni, Štýrském Hradci a Linci čtvrtým největším městem Rakouska. Historické jádro města bylo v roce 1996 zapsáno na Seznam světového dědictví UNESCO.

Město se rozkládá na obou březích řeky Salzach v Salcburské pánvi. Salzach protéká městem a dotváří charakter nezastavěných městských částí, čímž ze Salcburku činí jedno z nejzelenějších velkoměst Evropy.

Z nejvýznamnějších pamětihodností města můžeme zmínit například:

  • Klášter svatého Petra (Stift Sankt Peter)
  • Katedrála sv. Ruperta a Virgila
  • Františkánský kostel (Franziskanerkirche)
  • Kostel Nejsvětější Trojice (Dreifaltigkeitskirche)
  • Pevnost Hohensalzburg
  • zámek Mirabell
  • Salcburská residence – arcibiskupský palác, přistavěný k dómu roku 1120.
  • zámek Aigen
  • zámek Arenberg
  • zámek Doktorschlössl
  • zámek Freisaal – nejstarší arcibiskupský zámek
  • zámek Hellbrunn
  • zámek Leopoldskron

Zámek Mirabell a jeho honosné zahrady okouzlí každého. Nabízí se odtud totiž jedinečný pohled na pevnost Hohensalzburg a Salcburský dóm.

Zámek Mirabell
Mönchsberg a pohled na Dom
Mozartův pomník

Salcbursko není jen město Salcburk

Opevnění Hohensalzburg a Grossglocknerská vysokohorská silnice patří k nejoblíbenějším výletním cílům v Rakousku. Je to důkaz toho, jak vyjímečný tento kus země je. V Salcbursku se ale nachází ještě mnoho dalších zajímavých cílů, které by člověk na cestách rozhodně neměl vinout. Některé z nich můžete prozkoumat díky kartě Salzburgerlandcard.

Wofgangsee

Wolfgangsee je srdcem Solné komory. Návštěvníkům, kteří hledají zábavu se zde otvírá svět nezapomenutelných zážitků. Běhat, plavat, podnikat plavby na lodi, uhánět na vodních lyžích po jezeře nebo se podívat z výšky na překrásnou Solnou komoru z horkovzdušného balonu. Okouzlující rozhled je ze Zwölferhornu a Schafelbergu, jejichž vrcholy se tyčí nad jezerem Wolfgangee. Podél jezera Wolfgangesee byla znovu obnovena stará poutní cesta, po které se již před 700 lety vydávali lidé hledající zdraví. Mystická cesta s několika zastaveními vede ke kapličce s léčivou vodou, kde měl podle legendy žít svatý Wolfgang.

Plavba po jezeře na parníku. Pasažéři poprvé vypluli lodí na Wolfgangee z roku 1873. První plavidlo, honosný kolesový parník, nese jméno opo císaři „Kaiser Franz Josef I“ a po mnoha modernizacích je v provozu i dnes. Kromě jezera Wolfgasee je možné na lodi prozkoumat také jezera Mattsee a Obertrumer See nebo Fuchslsee či Zeller See.

Více informací naleznete ZDE

Svět soli Hallein u Salcburku

Vydejte se po stopách Keltů, kteří zde těžili sůl již od roku 400 př. N.l. Důlním vláčkem se jede pohodlně až do nitra holy. Dvěma hornickými skluzavkami se pak člověk dostane až k podzemnímu solnému jezeru, kde na návštěvníky čeká multimediální show a svět tónů s světel. Novou atrakcí je keltská vesnička Salina.

Více informací naleznete ZDE

 

Největší ledová jeskyně na světě

Eisriesenwelt – vysoko nad Werfenem uprostřed hor leží vchod do největší probádané ledové jeskyně na světě. K této jedinečné přírodní památce se dostanete po pět kilometrů dlouhé horské silnici a následně jízdou lanovkou. Upozorňujeme že teplé oblečení je tady nutností.

Více informací naleznete ZDE

Salzburger Almenweg

Nikde v Alpách nenajdete tolik pastvin jako v Salcbursku. Téměř 1800 je zemědělsky využíváno a v 550 salaších čeká na turisty tradiční uvítání. Salcburské léto na pastvinách to je autentická kultura, potěšení z regionálních lahůdek a rozmanité možnosti sportovního vyžití. Salcbursko láká například na podívanou v podobě vyhánění hřebců na pastviny pod horskými masivy v Pinzgau. Turisté zde moho prozkoumávat různé trasy po pastvinách s označením „Salzburger Almenweg“. Jde o 31 etyp s různými stupni obtížnosti, takže si zde na své přijdou rodiny s dětmi ale také milovníci vysokohorské turistiky.

Více informací naleznete ZDE

Salcburský skanzen a muzeum Grossgmain

Největší muzeum v Salcbursku: Uprostřed krásné přírody je k vidění celkem 100 statků, stodol, mlýnů, řemeslnických dílen a salaší z průběhu pěti století a ze všech regionů Salcburska. Řemeslníci jako například výrobci nářadí, mýdla, dřeváků a obuvi stále předvádějí návštěvníkům svoje umění. Obzvláště oblíbená je historická železnice s muzeem.

Více informací naleznete ZDE

Salcburská slunečná terasa

Na široké slunečné náhorní plošině nad Salzachtalem leží tři místa Goldegg am See, St. Veit a Schwarzach. Klima je tu obzvláště mírné, příroda idylická. Nezapomenutelnou dovolenou nabízejí dvě jezera Goldegger See a Böndlsee, kde je možné se vykoupat uprostřed překrásné přírody. Nachází se zde také zámek, tři muzea, důl, obydlené horské salaše na pastvinách. K dispozici jsou různé turistické trasy.

Saalachtaler Naturgewalten

Soutěsky Voderkaserklamm, Seisenbergklamm a jeskyně Lamprechtschöhle v Salcburském Saalachtalu se od sebe nacházejí pouhé dva kilometry. Jsou známá pod názvem „Saalachtaler Naturgewalten.“

Vysokohorské nádrže Kaprun

Nejprve se jede největší evropskou pozemní lanovou dráhou přes Lärchwand až k oběma vysokohorským nádržím ve výšce 1672 a 2036 m n.m. Poté je možné se při prohlídce vodních staveb dozvědět mnoho zajímavých informací včetně toho, jak se tyrkysově modrá voda z hor mění v elektrický proud.

 

Krimmelské vodopády

Jsou největší vodopády ve střední Evropě. Svěží horská voda Krimmelských vodopádů se řítí do údolí z výšky 380 metrů ve třech kaskádách. Hned vedle se nachází svět vodopádů WasserWelten Krimml. Jde o tematický park, ve kterém se návštěvníci seznámí s vodou ve všech podobách.

Více informací naleznete ZDE

Hrad Mauterndorf

Návštěva hradu Mauterndorf představuje nezapomenutelnou cestu do středověku. Na velké i malé návštěvníky čeká napínavý okruh hradním komplexem, rytířské kolbiště, hradní šenk, návštěva lungauského zemského muzea nebo prohlídka hradní strážní věže.

Lichtensteinklamm

Pověstmi opředená atmosféra obklopuje návštěvníky Lichnštejnské soutěsky nedaleko obce St. Johann-Alpendorf. Kaňon patří k nejkrásnějším, nejhlubším a nejdelším v Alpách.

Zell am See – Kaprun

Díky kombinaci ledovce, hor a jezera je region Zel lam See – Kaprun jedinečný. Turistika a cyklistika na Kitzsteinhornu, Schmittenhöhe a Maiskogelu, vodní sporty na jezeře Zeller See, paraglider a pouštění draků s pohledem na Vysoké Taury. Kaprun je perfektním místem pro sportovce, rodiny a všechny ty, kteří hledají relax. Zajímavé jsou atraktivní akce jako magické kouzlo jezera (vodní, světelná, hudební a laserová show), nebo festival na středověkém kaprunském hradě. Nezapomenutelné zážitky čekají také na vyhlídkové plošině Gipfelwelt 3000 na Kitzsteinhornu nebo v moderních lázních Tauern-Spa s wellness areálem o rozloze 20 000 metrů čtverečních.

Gastein

Údolí Gastein na jihu Salcburska tvoří tři jedinečně rozmanitá místa: Rodinný Dorfgastein, živý Hofgastein a impozantní Bad Gastein. Dnes je Gastein díky blahodárným lázeňským procedurám  jedním z nejvýznamnějších regionů v Alpách. Gastein je ideální destinací pro dovolenou v každém ročním období také díky velmi dobře značeným turistickým trasám. Vyzkoušejte jedinečné Gasteinské léčivé štoly a uvolněte se v téměř tropických teplotách avšak uprostřed hor.

Salcburská země jezer

Zelené kopce, modrá jezera. Mattsee, Grabensee a Obertrumer See tvoří společně s Wallersee srdce Salcburské země jezer – pouhých 20 km od Mozartova města Salcburku. Čtyři vodní plochy v oblasti Salcburské země jezer jsou díky svým dobře přístupným břehům snem všech, kteří si chtějí užít jízdu na kole nebo turistiku v překrásné přírodě. Cyklistické okruhy, tematické stezky a nedaleký Salcburk to vše zaručuje rozmanitý program. Mnohé výletní cíle se najdou v samotném regionu například Gut Aiderbichtl, Trumer Welt, zážitkový svět Ferdinanda Porsche, jízda na lodi Zemí jezer nebo zážitkový park Fantasiana.

Tennengau

Ve 14 malebných obcích v regionu Tennengau jsou zvyky a tradice stejně důležité jako sportovní aktivity nebo kulinářské radosti.

Tennengau, ležící mezi Dachsteinem a městem Salcburk, je výjimečným rakouským regionem. Vyhlášený „Tennengauský pastevecký sýr“ nebo „Tennengauské jehněčí“ zde tvoří základ pro mnoho pokrmů. Kulinářský ráj dotváří nabídka příjemného ubytování, výrobci potravin, pohostinní sedláci, kreativní kuchaři a tradiční manufaktury.

Keltský chlapec „Cleverix“ je průvodce po 27 nejzajímavějších výletních cílech v regionu vhodných pro celou rodinu. K nim patří například Gollingský vodopád, Lammertalský prales v St. Martin nebo letní sáňkařské dráhy.

 

Region Salzburger Land

nabízí ještě více zajímavostí a míst, která stojí za návštěvu. Více informací naleznete ZDE a www.salznurgerland.com

 

Foto: Tourismus Salzburg Gesellschaft , Salzburger Saalachtal Tourismus, Hochkönig Tourismus aFerienregion Nationalpark Hohe Tauern