V pražské ZOO se vylíhla druhá generace varanů moluckých


 

Zoo Praha úspěšně rozmnožila vzácné varany molucké.

V úterý a ve čtvrtek se tento týden po šestiměsíční inkubační době vylíhla dvě zdravá mláďata. Poprvé byl u nás tento druh odchován v roce 2014. Od té doby se to zatím nepodařilo žádné jiné z devíti evropských institucí, které tyto náročné a choulostivé plazy v současnosti chovají.

Varan molucký, Foto: Petr Hamerník, Zoo Praha.


Varan molucký byl vědecky popsán teprve v roce 1997, kdy byl rozpoznán jako samostatný druh od varana mangrovového. Obývá tropické lesy a mokřady Moluk na jihovýchodě Asie. Svým výrazným žluto-černým zbarvením je bohužel atraktivní pro pašeráky. První jedinci, které pražská zoo získala v roce 2007, pocházeli z konfiskátů.

Metodiku chovu měla pražská zoo tehdy už úspěšně vyzkoušenou na geneticky blízce příbuzných a chovatelsky méně náročných varanech mangrovových. (v letech 1992–2010 se tu vylíhlo 101 mláďat tohoto druhu). Cenné poznatky přinesla i spolupráce s kolegy ze zoologické zahrady v Kolíně nad Rýnem, kteří v té době také zakládali chov.

Po sedmi letech chovu se v roce 2014 podařilo varany molucké v Zoo Praha poprvé úspěšně rozmnožit. Žádné z devíti evropských institucí, které nyní chovají celkem 26 jedinců, se od té doby nepovedlo tento úspěch zopakovat – až letos opět v Praze. „Druhá generace je vždy cennější a spoléhali jsme na ni. Půjde-li vše, jak má, můžeme v budoucnu očekávat další snůšky,“ říká kurátor Petr Velenský.

Varan molucký, Foto: Petr Hamerník, Zoo Praha.

 

Ve snůšce bývá obvykle 2–6 vajec. Letos byla vejce čtyři, z toho dvě neoplozená. Ze zbylých dvou se po šesti měsících inkubace v úterý a ve čtvrtek vylíhla zdravá mláďata, která budou nyní odchovávána v zázemí. Inkubační doba u varanů moluckých trvá šest měsíců. Po vylíhnutí z vejce malý varan ještě týden tráví zásoby, které vstřebal ze žloutkového váčku. Poté už mu chovatelé začnou předkládat živá sarančata a další druhy hmyzu, které varani loví. Dva dospělé páry první pražské generace jsou k vidění v teráriu u Rezervace Bororo.

Více informací naleznete ZDE