Legenda Jaromír Jágr slaví padesátiny

Jaromír Jágr, nejslavnější český hokejista, který už více jak třicet let ukazuje své umění na ledě, slaví v úterý 15. února jubilejní 50. narozeniny. „To, že ztrácíte na síle, můžete nahradit zkušenostmi. Důležité je využít tady ten čas co nejlépe a zbytečně se nestresovat, kolik nám je,“ prohlásil oslavenec, který bude mít od úterý jako první číslici 5 u svého věku.

Jedinečná výjimečnost

Narodil se v Kladně 15. února 1972 a více než třicet let už zasvětil profesionálnímu hokeji a deset let nás udivuje svojí sportovní dlouhověkostí.

Jeden z nejlepších sportovců české historie má neopakovatelnou kariéru:

  • vyhrál dva Stanley Cupy
  • pomohl české reprezentaci k památnému olympijskému zlatu v Naganu
  • je druhý v historickém pořadí kanadského bodování NHL
  • po třicítce si přitom na tři sezony odskočil do ruského Omsku
  • byl u dvou českých titulů na mistrovství světa v ledním hokeji
  • do NHL se vrátil v roce 2011 (a v ní vystřídal ještě pět klubů)
  • celkem oblékl dresy devíti týmů v NHL, kterou hrál téměř do 46 let
  • v padesáti hraje extraligu na pravém křídle

Křest bankovky

Den před půlstoletým jubileem vystoupil slavný kladenský rodák na tiskové konferenci, během které byl představen pamětní tisk v podobě bankovky s Jágrovou podobiznou, který bude vydán právě u příležitosti jeho padesátin.

Olympijský šampion z Nagana, dvojnásobný mistr světa, vítěz dvou Stanley Cupů a také držitel celé řady prestižních individuálních cen, který nyní hájí barvy extraligového Kladna, křtil grafický list v podobě bankovky během pondělního odpoledne v prostorách Síně slávy českého hokeje v pražské Galerii Harfa.

„Mně se ten tisk líbí, protože tam vypadám mladší a jednou si budou lidi říkat, jak dobře jsem v padesáti vypadal,“ usmál se Jágr.

Unikátní artefakt vytiskne v květnu Státní tiskárna cenin v počtu 10 000 kusů, ale už nyní si lze na webové adrese www.50jagr.cz pamětní list v ceně 2490 Kč na dobírku objednávat.

„To jsem docela levnej,“ smál se Jágr.

„Jen bych měl připomínku, že pokud by mělo jít o platnou bankovku, rád bych k ní přidal tři nuly,“ říkal se smíchem, ale vzápětí upřesnil. „Až tady mi řekli, že bych musel bejt mrtvej nebo diktátor, abych se objevil na platné bankovce, takže na tom předchozím návrhu už netrvám,“ mínil Jágr, jenž na den svých jubilejních narozenin neplánuje žádnou oslavu

„Nejsem člověk, který by takové věci nějak slavil. Ani mi to nedělá nijakou velkou radost. Moji nejbližší a kamarádi to vědí, takže nevěřím ani tomu, že by vymýšleli nějaké překvapení. Mně by to opravdu ani neudělalo radost. Nemám překvapení moc rád. Bude to úplně normální den jako každý jiný,“ řekl Jágr, jenž je připraven sledovat i boj hokejistů v předkole play off olympijského turnaje proti Švýcarsku. „Musím se v první řadě soustředit na sebe a trénink s Kladnem. Když mi pak vyjde čas, tak se rád podívám,“ říkal na tiskovce Jágr.

Foto Ivana Roháčková