Jak si pořídit a jak se starat o terárium

Chcete si pořídit terárium, ale nevíte, jak na něj? Chcete se naučit důležité kroky, které vám pomohou s údržbou a čistotou, aby v nich živočichové jen prospívali?

 

Co je terárium? V prvé řadě bychom měli vědět, že máme jak terária rostlinná, tak dále terária, ve kterých chováme živočichy.

My se trošku z blízka podíváme na ta druhá, teda terária pro chov exotických bezobratlých živočichů, plazů, obojživelníků a podobně. Takové terárium je tedy místo pro živočichy, kteří se nemohou jen tak volně pohybovat po bytě a ke svému životu vyžadují určité specifické podmínky.

Na výběr máte z 5 druhů terárii

V prvé řadě si řekneme, jaké druhy terárií máme. Dělíme je do asi 5 základních druhů.

 

  • pouštní
  • polopouštní
  • tropická
  • akva-terária
  • chovná terária

 

Jestliže si nejsme jisti, do které kategorie náš budoucí domácí mazlíček bude patřit, je nutno si nastudovat odkud takové zvířátko pochází (z jaké oblasti). Musíme zjistit jaké teploty zde převládají, jaká je vlhkost vzduchu, po jakém povrchu se zvíře nejraději pohybuje apod. Nyní si jednotlivé typy terárii v „kostce“ přiblížíme.

Terária pro ještěry, hady a želvy

Pouštní, neboli suché terárium substrát tvořený z písku a štěrku a vyznačuje se nižší vzdušnou vlhkostí. Teplota by se měla pohybovat v rozmezí od 28 do 30ºC. Avšak je nutno podotknout, že v tropech panují velké teplotní rozdíly. Například v noci se poušť dramaticky ochlazuje. Proto jsou pouštní zvířata zvyklá měnit svá stanoviště. Musíme jim tedy vytvořit v teráriu místa, kde se teplota může pohybovat až mezi 50 a 60ºC.

Je nutno zajistit také dostatečné UVB zařízení. Toto terárium se hodí k chovu pouštních ještěrů, hadů a některých suchozemských želv.

Terária pro zvířata se středomořských oblastí

V polopouštním teráriu opět použijeme na dno písek, který však již smícháme s rašelinou v poměru 2:1 (2 poměry písku a 1 rašeliny). Vyhříváme na 25 – 28ºC. A opět můžeme určitá místa vyhřívat v rozmezí od 40 do 50ºC. V takovém teráriu chováme zvířata ze středomořské oblasti.

Terária pro chameleony a stromové žáby

Tropické terárium se vyznačuje svoji vlhkostí. Zde můžeme jako podklad použít vše, co nám pomůže udržet vlhkost terária. Je to například kůra, štěpky, kokosové vlákno apod. Pro udržení vlhkého vzduchu můžeme použít různé kropiče, mlhovače nebo i bazének. Teplota by se měla pohybovat opět v rozmezí 25 – 28ºC a místy 35 – 45ºC. Zde bychom měli pamatovat na vytvoření polostinného místa. Takové terárium se hodí pro stromové žáby, chameleony a proto bychom měli zvolit tvar terária na výšku.

Paludárium je hlavně pro obojživelníky

Akvaterárium nebo také paludárium je určeno pro chov obojživelníků. Proto také část plochy tvoří vodní nádrž. V takovém teráriu chováme želvy, ještěry, krokodýly, hady a většiny obojživelníků. Lokální ohřev není potřeba a teplota by se měla pohybovat v rozmezí 25 – 29ºC.

Chovné terárium je hlavně čisté a funkční

A jako poslední máme chovné terárium, které slouží v odchovech a v takových teráriích se sleduje více než estetika a vzhled funkčnost a hygiena. Samozřejmě i zde musíme zajistit příslušnému živočichu potřebné podmínky pro žití.

 

Toto je základní členění terárií, ve kterých nám z velké části naše zakoupené zvířátko určitě bude prosperovat.