Formule E- 2023 CORE DIRIYAH E-PRIX sobotní závod

  • Pascal Wehrlein vyhrál oba noční závody v 2023 CORE Diriyah E-Prix a bojoval z pátého místa nastartovním roštu
  • Jake Dennis je druhý , nyní pouze čtyři body za lídrem šampionátu Wehrleinem
  • Pohonné ústrojí Porsche Vozy GEN3 opět ukazují dominanci na trati v impozantním stylu
  • Více než 35 000 fanoušků se zúčastnilo víkendových závodů CORE Diriyah 2023, jediného nočního závodu kalendáře závodů 2022/23

2023 CORE DIRIYAH E-PRIX sobotní závod

Pascal Wehrlein z týmu TAG Heuer Porsche Formula E Team nasměroval svůj vůz 99X Electric GEN3 k druhému vítězství na CORE Diriyah E-Prix 2023, opět předjel pilota týmu Avalanche Andretti Formula E Jakea Dennise , zatímco René Rast zajistil první pódium pro NEOM McLaren ve Formuli E.

Pascal Wehrlein se kvalifikoval jako pátý oproti pátečnímu desátému místu a usnadnil si situaci před 3. závodem sezony pod  světly v Diriyah, kde se více než 35 000 fanoušků zúčastnilo akcí závodního víkendu a viděli  debut pro zcela nový vůz GEN3 – nejrychlejší, nejlehčí, nejvýkonnější a nejefektivnější elektrické závodní auto na světě.

Německý pilot od pátého místa ohrožoval piloty před sebou. Mitch Evans z Jaguar TCS Racing se dostal do vedení před polesitetem Jakem Hughesem z NEOM McLaren v první zatáčce v úvodním kole, než se Hughesovi a Rastovi podařilo předjet jezdce Jaguaru během ATTACK MODE.

René Rast se poté nakrátko ujal vedení prostřednictvím svého prvního kola 50kW zvýšení, než Wehrlein  zvýšil rychlost, zajel svůj čas za vedoucí trojici a hospodařil s energií. V 16. zatáčce předjel Hughese a pak Evanse,  čímž se dostal k vedoucímu závodu René Rastovi, než Wehrlein předjel pilota McLarenu s využitím attack mode a získal dvousekundový náskok.

Jake Dennis a Sam Bird také předvedli několik manévrů, když se Pascal Wehrlein probojovával do vedení. Pilot Avalanche Andretti obsadil ve 21. kole páté místo za Edoardem Mortarou (Maserati MSG Racing), zatímco Sam Bird ho následoval díky odvážnému manévru v závěrečné zatáčce.

Jen o kolo později Jakea  Dennise předjel Hughes na čtvrté místo a v rychlém sledu  Evanse a dostal se na třetí místo, když obsadil druhé místo René Rasta – pilot týmu Jaguar  Sam Bird  předstihl Dennise a skončil třetí.

Pascal Wehrlein mezitím zvýšil náskok. Safety Car pilota Porsche neohrozil vyhrál s náskokem něco málo přes sekundu a stal se teprve pátým jezdcem, který se vystoupil na stupně vítězů v obou závodech z dvojzávodů Formule E.

Zdálo se, že Sam Bird skončí na třetím místě, ale ztratil pozici a nemohl ji získat zpět poté, co vzal ATTACK MODE a neproměnil poslední pokus získat Rastovu pozici.

Jake Hughes nedokázal získat pole position, ale opět získal dobré body, aby si udržel konzistentní start do kampaně s pátým místem. Sébastien Buemi (Envision Racing) sebral šesté místo Mitchovi Evansovi z Jaguaru poté, co novozélandský pilot zmařil postup na Hughese přes  cílovou čáru.

Sacha Fenestraz předvedl nejlepší jízdu své dosavadní nováčkovské sezóny, když byl osmý za tým Nissan Formula E, zatímco Edoardo Mortara získal bodované deváté místo – což  co ukazuje neúnavné úsilí Maserati MSG Racing o testovacím závodním víkendu. Dan Ticktum dovezl do cíle svůj NIO 333 na 10. místě své první bodované místo v sezóně – zasloužené vzhledem k tempu týmu během jednoho kola v Diriyah.

Dalším závodem v mistrovství světa ABB FIA Formule E je 2023 Greenko Hyderabad E-Prix v sobotu 11. února.

Pascal Wehrlein, TAG Heuer Porsche Formula E Team, Porsche 99X Electric Gen3 , 1st position,

Pascal Wehrlein, č.94, tým TAG Heuer Porsche Formula E:

„Tento víkend byl neuvěřitelný, dvojnásobné vítězství. Naše závodní tempo bylo opět neuvěřitelné a  měli jsme perfektní strategii, používat attack módy ve správný čas a klíčové bylo, že nebylo třeba je použít po safety car. Můžu řici, že můj tým byl prostě úžasný – všechna jejich tvrdá práce se konečně vyplatila a jsem na ně tak hrdý. Tento víkend je ten, na který nikdy nezapomenu. Myslím, že včerejšek byl o něco napínavější, protože jsem musel předjet více aut. Dnešek nebyl snadný a řekl bych, že byl ještě o něco obtížnější. Je zřejmé, že ostatní se poučili ze včerejška, Sam Bird měl poměrně hodně energie. Nakonec ale musel použít attack mode – takže nás to pravděpodobně trochu zachránilo. Ale bylo jasně vidět, že dnes udělali kroky vpřed a tím to pro nás bylo náročnější.“

Jake Dennis, č. 27, Avalanche Andretti Formula E Team:

„Víte, že máte opravdu dobrou sezónu, když jste z P2 trochu zklamaní! Prostě jsme neměli skvělý start, Pascal měl dobrý a my špatný – a pak tam už bylo jen hodně práce, když jsem se dostal přes Buemiho. Ale skvělá práce od kluků, měli jsme zase tak účinnou pohonnou jednotku, jakmile jsem se dostal před Buemiho, mohl jsem se docela posunout vpřed ale v tu chvíli byl Pascal příliš daleko, než aby ho porazil. Můžu se s tím spokojit, ale my se chystáme pokusit se v Indii  ho zbavit vedení šampionátu.Myslím, že si [McLaren] zaslouží pódium,  dnes měli nejrychlejší auto v jednom kole. Jaguar je také opravdu rychlý – Sam [Bird] měl o 2 % více na nás – zdá se, že svou efektivitu otočili. Potřebujeme sbírat body, dokud to jde, a pokusit se vybudovat si co největší náskok, protože určitě začnou uzavírat mezeru.“

Jake Dennis, Avalanche Andretti Formula E, Porsche 99 X Electric Gen3

René Rast, č. 58, NEOM McLaren Formula E Team:

„Abych byl upřímný, mám hlavu v oblacích. Tým si to zasloužil, protože do toho vložil tolik tvrdé práce a celý víkend jsme předváděli tak dobré výkony, zvláště z místa, kde jsem se umístil v Mexiku, a ve čtvrtek, kdy jsme neměli tempo. Skončit na pódiu po obraně proti Samovi, který měl o 2 % více energie je jako vítězství a nemůžu dostatečně poděkovat chlapcům a dívkám v NEOM McLaren. Odvedli skvělou práci a je radost s nimi pracovat . Mám velkou radost.Před safety car jsem se s ním [Sam Bird] nechystal bojovat, protože měl mnohem více energie, a pak najednou safety car všechno změnil a já si myslel, že máme šanci na pódium, a pustil jsem se do boje – a nakonec to vyšlo.“

Rene Rast, NEOM McLaren Formula E Team, e-4ORCE 04, 3rd position,

Zdroj: ABB FIA Formula E

 

ABB FIA Formula E – kalendář závodů na rok 2023