Z Poříčí do Francie


Jen skončil pátý závod domácího šampionátu v Poříčí nad Sázavou, tak se Petr Nikodém začal připravovat na odjezd k šestému podniku Mistrovství Evropy, který se koná o tomto víkendu ve Francii.

Vítězství na Homolce

V Poříčí nad Sázavou se sešla v Divizi Buggy 1600 slušná konkurence včetně několika zahraničních jezdců. Největší šanci na vítězství měli ale Petr Nikodém a Milan Vaněk. A tak se také závod na poříčské Homolce vyvíjel. První jízdu vyhrál Vaněk, druhou Nikodéma třetí opět Vaněk.
„S Milanem si pořadí střídáme, tak je řada na mě, abych vyhrál. Soupeřů je sice hodně nebo žádný. Záleží, co komu upadne,“ hýřil před finále vtipem Petr Nikodém. „ Před startem trať nakropili. Koukal jsem na stopu a věděl, že budu muset mít buď výrazně lepší start, nebo si hlídat vnitřní stopu, aby mě nepředjel ještě někdo jiný než Vaněk.
Hned po startu šel do čela Nikodém, pohlídal si vnitřní stopu v první zatáčce a ujížděl vstříc k dalšímu vítězství. Zatímco o druhé místo se prali Vaněk se Stenzlem do chvíle než Stenzl chyboval a propadl se na šesté místo. Třetí dojel Slovák Dušan Králík.

Průběžné pořadí
1.Nikodém 134
2.Vaněk 99
3.Petřík 95
4.Lysák 65
5.Mihulka 64

 

Petr Nikodém


Dva body ze Petersem

Na trati v St.Georges de Montagu čeká na Petra Nikodéma dalších 49 přihlášených jezdců v Divizi Buggy 1600. Protože autokros je ve Francii hodně populární, tak více než polovinu startovního pole představují jezdci z Francie. Ti mohou sice zamíchat pořadím v závodě, ale Mistrovství Evropy se pravidelně nezúčastňují.
„Trať ve Francii je hodně podobná Poříčí, jen první rovinka je hodně dlouhá. Ze špičky nechybí nikdo, a tak očekávám zase dramatické závody. Těšíme se. Trať máme já i celý tým rádi. S místními dravci to bude zajímavé. Drží pospolu a nebojí se dát ránu. Proti té velké armádě máme na to uspět. Uvidíme…Doufám, že jsme už překonali smůlu v podobě několika zničených motorů z úvodu sezony. Soustředím se hlavně na Kevina Peterse z Lucemburska, na kterého teď ztrácím dva body. Ale hodně silní jsou i Němci Buddelmeyr nebo Laubach či Mandel,“ svěřil se před odjezdem Petr Nikodém, který na této trati obhajuje vítězství z loňska.

Průběžné pořadí ME před závodem ve Francii

1.Peters 122
2.Nikodém 120
3.Buddelmeyer 105
4.Wibbeler 87
5.Holzleitner 85
10.Vaněk 68

 

Caravan Metropol Czech National Team
Petr Nikodém, mistr Evropy 2017, vicemistr Evropy 2016
Mistr ČR 2017, 2016 a 2015