Sportu příliš neholdují, ale národní hymny zazpívají dvojhlasně


Irena Brodníčková (soprán) a Hana Kopecká (alt). Tyto dvě náctileté dívky se již brzy zapíší do dějin sportu v Příbrami. Chystají se totiž živě a dvojhlasně zazpívat národní a švýcarskou hymnu při zahájení akce Euro Hockey Challenge, která bude probíhat od 4. do 5. dubna ve velké hale zimního stadionu. Vstupenky na zápasy jsou vyprodány, děvčata tak zazpívají před bezmála pěti tisíci diváky.

Není bez zajímavosti, že Švýcarsko je doslova polyjazykovou zemí. Hovoří se zde čtyřmi jazyky: švýcarskou němčinou, ovšem s rozdílnými dialekty, dále francouzštinou a italštinou. Pak je tam ještě rétorománština. Otázka tedy zněla, ve kterém jazyce se bude švýcarská hymna zpívat? Nakonec byla vybrána němčina, kterou děvčata navštěvující gymnázium v ulici Legionářů studují. „Menším problémem je ale přízvuk, ten ladíme,“ uvedla profesorka zpěvu Jaroslava Kunická Halamová ze Základní umělecké školy na příbramském náměstí T. G. Masaryka, u které dívky studují klasický zpěv. Halamová dále prozradila, že museli poslat na Český hokejový svaz i notový záznam švýcarské hymny, zda je to ta správná verze. Dále bylo nutné, aby si dívky znění hymny tzv. „naposlouchaly“. Naučit se ten správný přízvuk není zrovna nejjednodušší. A proč dvojhlas? „Ve dvou se to lépe táhne,“ s úsměvem doplnila ředitelka umělecké školy Petra Havlíková.

 

A jak to mají děvčata s hokejem? „Hokej není zrovna náš šálek kávy, ale těšíme se,“ obě svorně prohlašují a na otázku, jak se cítí na to zpívat před plným hokejovým stadionem, odpovídají: „To, že nás paní profesorka vybrala, byl pro nás nejdřív šok, ale bereme to jako výzvu“.

 

Zhruba týden před hokejovými utkáními přišel přípravy na vystoupení zkontrolovat do prostor školy i starosta města Jindřich Vařeka spolu s místostarostkou Alenou Ženíškovou. Oba dva si poslechli zkoušku, kde dívky předvedly, že nejen českou, ale i švýcarskou hymnu mají doslova v malíčku. Na řeč přišla také otázka trémy: „Taková zdravá trémička určitě nemůže vadit, protože to potom podle mě nemá tu správnou šťávu,“ s úsměvem zhodnotil Vařeka a hned přidal pochvalu, že z toho, co slyšel na zkoušce, si diváci na hokeji „sednou na zadek“.

 

Místostarostka Ženíšková dívky „uklidnila“, že je bude poslouchat doslova celý hokejový svět. „Podle mých informací si Švýcaři koupili práva na televizní vysílání, takže dívky při zpívání hymen uslyší nejenom celá Česká republika, ale i celé Švýcarsko“.

 

V každém případě držme děvčatům palce, příští týden v úterý ještě budou mít možnost si všechno vyzkoušet nanečisto.

 



Booking.com