Souboj titánů na Czech Indoor Gala

Czech Indoor Gala se nezadržitelně blíží. Už v úterý 30. ledna bude ostravská atletická hala hostit zlatý mítink World Athletics Indoor Tour a organizátoři odhalují další hvězdy, které se na severu Moravy představí.

Staněk vs. legenda z Nového Zélandu

Velmi atraktivní podívanou slibuje soutěž koulařů. V té nemůže chybět český rekordman Tomáš Staněk. Držitel národního historického maxima 22.17 má na svém kontě už pět cenných kovů z halových mezinárodních vrcholů. Naposledy nás potěšil halovým evropským stříbrem před necelým rokem v Istanbulu, kde se blýskl i parádním výkonem 21.90. Tomášovi se v minulosti už podařilo na Czech Indoor Gala dvakrát zvítězit. Triumfoval v letech 2018 a 2021. Před domácím publikem by se rád blýskl i letos.

„Do Ostravy se každoročně moc těším. Co se týká obsazení, bude to velmi kvalitní závod. Cítím se čím dál tím lépe. Příprava jde podle plánu, tak věřím, že se mi podaří poprat o co nejlepší umístění,“ vzkazuje.

Cestu za třetím primátem však bude mít nesmírně složitou, protože ho čeká hned několik špičkových soupeřů v čele Novozélanďanem Tomem Walshem. Ten patří za poslední dekádu k nejúspěšnějším světovým koulařům. Se svým impozantním kontinentálním rekordem 22.90 figuruje na šesté příčce historických světových tabulek. Vybojoval dva bronzy na olympijských hrách, je mistrem světa z roku 2017 a dokonce dvojnásobným světovým šampionem v hale. Doma má také bronz z MS 2019. Právě v tomto historicky nejkvalitnějším koulařském klání zaznamenal zmiňovaný rekord Oceánie. Na Czech Indoor Gala se představí poprvé, ale v Ostravě to velmi dobře zná. Bývá totiž pravidelným účastníkem Zlaté tretry, kterou také v letech 2018 a 2019 vyhrál. Právě on může být žhavým kandidátem na překonání čtyři roky starého rekordu mítinku Poláka Konrada Bukowieckého, který má hodnotu 21.88.

„V Ostravě už jsem byl mnohokrát, ale nyní budu startovat poprvé na Czech Indoor Gala. Těším se, že zahájím sezónu 2024 před skvělým ostravským publikem, které atletice skutečně rozumí,“ sdělil Walsh.

Ten je ovšem kromě Staňka a Walshe také v silách úřadujícího mistra Evropy z Mnichova Chorvata Filipa Mihaljeviče, jenž zatím vrhl ve své kariéře nejdále 21.94. Mihajlevič také vystoupal na bronzový stupínek při HMS v Bělehradě 2022 a HME v Toruni 2021.

Když jsme u halového mistrovství Evropy v Toruni, v Ostravě se letos představí všichni tři medailisté z tohoto závodu. Kromě tehdy zlatého Staňka a bronzového Mihaljeviče bude na Czech Indoor Gala závodit také polský rekordman Michal Haratyk, jenž bral v Toruni stříbro a je mistrem Evropy z Berlína 2018. Haratyk se může pyšnit kariérním maximem 22.32 a je vítězem zatím poslední koulařské soutěže v rámci CIG, která se uskutečnila před dvěma lety.

Útok na letitý rekord mítinku

Jeden z nejstarších rekordů mítinku je ten ve sprintu mužů na 400 metrů. Letos už tomu bude 10 let, co Jamajčan Edino Steele stanovil jeho hodnotu na 46.11. Na tuto metu by měla útočit kompletní sestava našich čtvrtkařů, která zaběhla na loňském mistrovství světa v Budapešti národní rekord. Trojnásobný halový mistr světa i Evropy Pavel Maslák a pátý muž posledního HMS a bronzový medailista ze smíšené štafety v Budapešti Patrik Šorm už za sebou budou mít mítink v Astaně, a tak pro ně bude Ostrava už druhým ostrým startem na čtvrtce. Chybět nebudou ani další člen naší bronzové štafety z MS Matěj Krsek a Vít Müller, jenž se pro změnu podílel na zlatu štafetového mixu na Evropských hrách v Chorzówě.

„Nejraději závodím před domácím publikem. Má to pro mě mnohem větší význam než závodit na mítincích v zahraničí. I proto mám ohromnou radost, že bylo Czech Indoor Gala zařazeno do zlaté halové tour. Těší mě, že jeden ze sedmi nejprestižnějších halových mítinků se koná u nás. Příprava jde podle plánu a už se nemůžu dočkat závodů. Věřím, že si s ostatními čtvrtkaři vzájemně pomůžeme k co nejlepším časům,“ uvádí Matěj Krsek

Matěj Krsek, Rozběh 400 m, ME Mnichov 2022 (1)

Obhájkyně i rekordmanka nad překážkami

Ve sprintu na 60 metrů překážek bude obhajovat vítězství z loňského roku Američanka Alaysha Johnson. Ta loni v Ostravě zvítězila v čase 7.87 a její osobák je ještě kvalitnější (7.82). Špičkové je pak zejména její kariérní maximum na stovce překážek, kterou umí za 12.35. V loňském roce získala ceněný titul halové mistryně Spojených států amerických a bronz na Panamerických hrách.

Do bloků proti ní opět zaklekne rekordmanka mítinku Nadine Visser z Nizozemska. Ta loni v rozběhu posunula hodnotu rekordního zápisu na 7.86, ale ve finále s Johnson prohrála. Visser je s časem 7.77 sedmou nejrychlejší Evropankou historie na této distanci a má na svém kontě i řadu úspěchů na velkých šampionátech. Dvakrát se stala halovou mistryní Evropy, loni v Istanbulu pak vystoupala na HME na stříbrný stupínek. Je také bronzovou medailistkou z HMS 2018.

Také Polka Pia Skrzyszkowská už ví, jaké to je na Czech Indoor Gala zvítězit. Podařilo se jí to v roce 2021. Mistryně Evropy z roku 2022 figuruje v evropských historických statistikách s časem 7.78 hned za Visser. Tu nejvyšší kvalitu zajistí další spolufavoritka této disciplíny finská rekordmanka Reetta Hurske. Halová mistryně Evropy z Istanbulu má osobák 7.79.

Špičkové zahraniční konkurence se pokusí využít k co nejlepším výkonům i české překážkářky v čele s Helenou Jiranovou a Terezou Elenou Šínovou.

Pořadatelé Czech Indoor Gala se zavázali plnit „The Athletics for a Better World Standard“ představený Světovou atletikou v roce 2020, a naplňovat tak požadavky udržitelnosti v ekonomické, společenské a enviromentální oblasti.

Foto : Iva Roháčková