Pražský maraton dočasně omezí dopravu v centru města

Už 27. ročník Prague International Marathon se uskuteční v neděli 7. května 2023 v širším centru hlavního města. Tento významný sportovní svátek si však vyžádá i některá dopravní opatření, která se budou týkat automobilové dopravy a také provozu tramvajových a autobusových linek městské hromadné dopravy.

Umístění startu závodu na Můstek

Novinkou letošního ročníku je umístění startu a cíle závodu na Můstek, tedy v dolní části Václavského náměstí. Na 8 tisíc běžců, včetně elitních světových atletů, vyběhne v 9:00 hodin na více než 42 kilometrů dlouhou trať, která je povede převážně v okolí řeky Vltavy na území městských částí Praha 1, 2, 4, 5, 7 a 8. Závodníci cestou například překonají i celkem 6 pražských mostů. Ukončení závodu se předpokládá v 16:00 hodin.

Uzavírky v Praze 1

Kvůli konání závodu budou dočasně uzavřeny pro automobilový provoz tyto komunikace v Praze 1: Celetná, Čechův most, Dvořákovo nábřeží, Jiráskovo náměstí a Jiráskův most, Karlův most, Klárov, Křižovnická, Mánesův most, Masarykovo nábřeží, most Legií, Mostecká, náměstí Republiky, Na Příkopě, Národní, náměstí Curieových, Pařížská, Prašná brána, Smetanovo nábřeží, Staroměstské náměstí, Těšnovský tunel a nábřeží Ludvíka Svobody, Újezd a Karmelitská, Vítězná, Václavské náměstí i ulice 17. listopadu a 28. října.

Uzavírky Praha 2

Uzavírka ulic bude platit i na některých místech v Praze 2, konkrétně na Palackého náměstí, Rašínově nábřeží, v ulicích Na Slupi, Spytihněvova, Svobodova, Sekaninova a Jaromírova nebo na Ostrčilově náměstí. Dopravní omezení bude čekat v Praze 4 oblast Podolského nábřeží a také Vyšehradský tunel, v Praze 5 se bude jednat o Jiráskův most, Diezenhoferovy sady, Nádražní, Vltavskou a Zborovskou, dále o Palackého most a Lidickou nebo o ulice Svornosti, Strakonickou, Nábřežní i o Hořejší a Janáčkovo nábřeží. V Praze 7 se uzavírka zase dotkne Bubenského nábřeží, ulic Jankovcova, Jateční a Komunardů i nábřeží Edvarda Beneše a kapitána Jaroše. V neposlední řadě se dopravní omezení týká části Prahy 8, konkrétně Libeňského mostu, ulic Pobřežní, Štorchovy, Voctářovy, Švábek a Rohanského nábřeží.

Dopravu bude v celé oblasti řídit Policie ČR ve spolupráci s Městskou policií Praha a od 8:00 do 16:00 hodin bude postupně po trase závodu uzavírat a otevírat ulice a křižovatky. Výjimkou bude Václavské náměstí a ulice 28. října, kde bude omezení platit déle.

Zákaz parkování 6. a 7. května v trase závodu

Kromě toho bude také v sobotu a v neděli 6. a 7. května 2023 platit z důvodu zachování bezpečnosti po celé trase závodu zákaz parkování, který by měli všichni řidiči respektovat. V opačném případě budou jejich vozidla odtažena.

Omezení provozu tramvajových a autobusových linek

V den konání závodu mezi 8:35 a 16:15 hodin bude omezen i provoz některých tramvajových a autobusových linek. S ohledem na změny v povrchové dopravě je doporučeno v centru města využívat především linek metra. Podrobnosti jsou k dispozici na webu Dopravního podniku hl. m. Prahy nebo na infolince dopravního podniku: 296 191 817.

Bezplatná informační linka

Až do soboty 6. května 2023 bude vždy od 9:00 do 18:00 hodin také k dispozici bezplatná dopravně-informační linka: 800 165 102. V den závodu od 8:00 do 16:00 hodin pak bude možné navíc využít i linku: 800 100 991.

 

Podrobnosti k závodu Prague International Marathon 2023 jsou k dispozici na webu pořadatele akce.

 

Zdroj: Magistrát hlm. Prahy