Petr Nikodém: Bauska je pro nás zakletá


Druhý podnik evropského šampionátu v autokrosu se uskutečnil v lotyšské Bausce a příliš radosti českým barvám nepřinesl. Pouze Václav Fejfar zvítězil v divizi Touring Autocross, naopak největším smolařem byl Petr Nikodém, úřadující Mistr Evropy divize Buggy 1600.

Do Bausky odjížděl s druhým místem ze zahajovacího závodu v Seelowě a ještě v měřeném tréninku, který s přehledem vyhrál, bylo vše v pořádku. V první rozjížďce jezdil tři kola za jedním z favoritů Němcem Mandelem. V okamžiku kdy se chystal na předjetí, vypověděl motor službu (spadlý ventil) a mechanici měli přes noc o zábavu postaráno.

Do druhé rozjížďky nastupoval z posledního místa, ale během několika kol se probojoval na druhou příčku za Mandela, také ve třetí zopakoval stříbro za Strubem a před Mandelem. „Použili jsme slabší náhradní motor, který i kdyřž byl objemově menší, nebyl vůbec špatný. Dokonce jsem s ním byl rychlejší než čtyřlitry. Doufal jsem, že semifinále vydrží. Postoupil jsem jako pátý, a startoval tedy z druhé řady. Ale už po startu, když jsem přeřadil z dvojky na trojku, tak se motor rozpadl a byl konec. Bauska je pro nás zakletá. Už v juniorkách jsme tady přišli o tři motory“, přibližuje anabázi Petr Nikodém.

Původně tým uvažoval, že by v Lotyšsku zůstal, neboť další závod se jede už o tomto víkendu v litevském Vilkyciai. Ale protože po víkendu nezůstal ani jeden motor zdravý, tak se cestovalo zpátky do Prahy. Ve čtvrtek by měl být nový motor připraven, aby se Petr Nikodém mohl se svými mechaniky vydat do Litvy k třetímu dějství.

„Stejně jako v minulých letech se zdá, že se historie opakuje, první polovina a sezona bývala vždy slabší a zlom nastal až v Nové Pace. Doufejme, že i letos tomu tak bude, „ říká Petr Nikodém.

Caravan Metropol Czech National Team

Petr Nikodém, mistr Evropy 2017, vicemistr Evropy 2016.  Mistr ČR 2017, 2016 a 2015

 



Booking.com