Na Plzeň vzpomínám moc rád. Řekl ve svém domovském městě první olympijský medailista v kanoistice z plzeňské Radbuzy Radek Šlouf

„Na Plzeň vzpomínám moc rád. Jak na sport, tak na vzdělání, na nic jiného mi nezbýval moc čas. Vše jsem věnoval sportu. Bronzovou medaili bych neměl bez dvou mužů – trenéra Karla Kožíška st. a především mého parťáka Josefa Dostála,“ řekl při svém přijetí na plzeňské radnici rodák z plzeňského Koterova Radek Šlouf, který si vzájemně s Josefem Dostálem.

5. srpna 2021 navlékli při slavnostním ceremoniálu bronzovou medaili na Letních olympijských hrách v Tokiu, a to v rychlostní kanoistice (deblkajak) na trati 1000 metrů. Radka Šloufa přijal v neděli 22. srpna 2021 odpoledne na plzeňské radnici primátor Plzně Martin Baxa, doprovodili ho parťák z deblkajaku Josef Dostál a jeho první trenér Karel Kožíšek st. z klubu TJ Prazdroj Plzeň. Po návštěvě radnice se oba kajakáři setkali s Plzeňany na Sportmanii Plzeň, kde rozdávali své podpisy.

„Plzeň zaznamenala obrovský úspěch na olympijských hrách v Tokiu. Kajakář Radek Šlouf, jenž začínal v plzeňském oddíle TJ Prazdroj Plzeň na Radbuze, dosáhl fantastického bronzu ve dvojici s Josefem Dostálem. Oběma moc gratuluji a plzeňskému rodákovi, který velmi rád vzpomíná na své dětství v našem městě, děkuji za skvělou reprezentaci krajské metropole,“ uvedl primátor Martin Baxa.

Radek Šlouf

„Olympijský příběh začal tím, že maminka Radka Šloufa přivedla svého syna k nám do klubu vodních sportů TJ Prazdroj Plzeň s tím, že Radek nemůže hrát kolektivní sporty, protože je velmi zodpovědný a když něco zkazí, je smutný. Kajak byl přesně sport pro něj. Byl velmi houževnatý, šikovný chlapec, který začal trénovat v devíti letech a o rok později již byl třetí na Mistrovství České republiky. Pro trenéra byl Radek úžasný svěřenec. Měl neskutečnou tréninkovou morálku,“ vzpomněl na začátky sportovní kariéry jeho trenér Karel Kožíšek st. a zdůraznil: „Plzeňská Radbuza má svého prvního olympijského medailistu v kajaku Radka Šloufa.“

Radek Šlouf na plzeňské radnici

Radek Šlouf na plzeňské radnici s radostí vzpomínal na své sportovní počátky. „Odmala mi rodiče vedli ke sportu, s prvními sporty jsem začínal v sokolu u nás v Koterově, hrál jsem i florbal, ale následně maminka zjistila, že kolektivní sporty nebudou nic pro mě a že budu potřebovat být ve sportu sám za sebe, tak jsem začal s kanoistikou a v letošním roce jsem vlastně došel k tomu, o co jsem celý život usiloval – o olympijskou medaili. V tréninku ale budu usilovně pokračovat, čeká mě ještě letos mistrovství světa. Po olympiádě jsem stihl po třech letech i trénink v Plzni v loděnici a byl jsem fakt rád. Tréninky mi nyní baví a jezdí se dobře. V Plzni byla voda klidná, mělká, a tedy těžká pro náročný trénink,“ řekl Radek Šlouf, jenž v Plzni navštěvoval 25. základní školu a poté sportovní gymnázium, nyní studuje vysokou školu v Praze.

Radek Šlouf

Pro Radka Šloufa s Josefem Dostálem byl náročný především přípravný kemp před samotnými závody na olympijských hrách. „Už na začátku května jsme naložili naše lodě, které odjely do Portugalska a pak po vodě do Japonska. Připravené lodě na závody nám ale přišly až po závodech. Jeli jsme na našem dosti horším deblkajaku, odjeli jsme s ním světový pohár i olympiádu, a nakonec nám přinesl štěstí. Největší stres panoval asi v semifinále olympiády, kdy všem šlo o to se dostat na vysněné finále,“ uvedli oba kajakáři. Zlatá medaile finálové olympijské jízdy 5. srpna 2021 byla vzdálená pouze o 0,8 vteřiny.

Josef Dostál

Josef Dostál se začal potkávat na závodech s Radkem Šloufem v jeho 12 letech, později měli vedle sebe skříňku na Dukle v Praze. „Pepa mi vždy porazil v mládežnických kategoriích. Když jsem v 19 letech přišel do Dukly, tak měl již medaili z olympiády v Londýně a já jsem měl jeho fotku pověšenou následně jako svůj vzor na skříňce. O osm let později jsme na olympiádě medaili vybojovali spolu,“ řekl Radek Šlouf.

Radek Šlouf společně s Josefem Dostálem poprvé závodili před dvěma lety a hned jejich první závod se jim povedl na výbornou. V silné konkurenci si tehdy zajistili letenku do Tokia. Že budou sehraná dvojka, potvrdili na světovém poháru v maďarském Szegedu, kde skončili na kilometrové trati těsně druzí za maďarskou posádkou.

Medailisté z olympijských her společně s trenérem Karlem Kožíškem obdrželi od města dary, plzeňští rodáci navíc stříbrnou medaili města a podepsali se do pamětní knihy města Plzně. Josef Dostál zde zanechal vzkaz: „Druhé Praze – Plzni, krásnému městu. S pozdravem dvoumetrový obr kajakář s dobrým srdcem a čtyřmi olympijskými medailemi.“ Následně je čekali již fanoušci ve sportovním parku na Sportmanii, největší plzeňské sportovní akci.

Radek Šlouf (30. říjen 1994, Plzeň-Koterov) s kajakem začal v devíti letech v loděnici TJ Prazdroj Plzeň, kde jeho prvními trenéry byli Karel Kožíšek st. a Jaroslav Malina st. V dorostu přešel pod vedení Karla Kožíška ml. Jeho současným klubem je Dukla Praha. Je držitelem medaile z olympijských her v Tokiu a z mistrovství světa z roku 2017.

Karel Kožíšek je trenérem v klubu vodních sportů TJ Prazdroj Plzeň již téměř 53 let. Zasloužil se o rozvoj loděnice v Plzni a nyní společně s Jaroslavem Kantorem připravují další etapu rozvoje.

Josef Dostál je současná česká jednička v rychlostní kanoistice.

Foto: M. Chaloupka